Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bo ja wiem czy zabrakło jedenastego (przykazania?).
gdyby ludzie stosowali się do tych,które już są,
to wszystko byłoby w porządku.
no,może poza tym o cudzołożeniu,hihihihi...to bym wyciął.
a wiersz ciekawy.krótki i treściwy.
pozdrawiam.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Panie Mister:)
do tych, które są ludzie też się nie stosują
np. zabijali, zabijają i tak będzie.
Ale kara za to ich czeka - ryzykują cholernie:)
a tu?
zadają ból, a potem, tam, gdzieś na górze będą się tłumaczyć
-przeciez takiego przykazania nie było :))
Dziękuję
pozdrawiam
Opublikowano

... z tym, że tych nielicznych tyle ostatnio, aż włosy dęba stają
i blady strach - musi epidemia jaka ;)
kłaniam się
Opublikowano

Beenie
taki dzień
ale tak przy okazji, ładny długi weekend miałaś:)

HAYQ
atak epidemii czyli pandemia;)
narazie szczepionki wszelkie nieskuteczne
zgadzam się :)

Stasiu
a wiesz, że raczej małomówny jestem, gdy jestem sam:)
ale gdy mogę przemówić, to nadrabiam zaległości;)

Judytko
o Bożym Narodzeniu nie myślałem przy tym wierszątku;)

Marlettko
widzisz, gdyby było na kamiennych tablicach miejsce
to pewnie znalazłoby się to 11-te przykazanie ;)
albo inna wersja;
Mojżesz rozbił te tablice z wściekłości na bałwochwalczość rodaków
a potem musiał sobie przypominać te przykazania
może to jedenaste było, tylko on zapomniał

Wszystkich Was Kochani
pozdrawiam tak, jak teraz na dworze
S Ł O N E C Z N I E :))

Opublikowano

o tak, ładny i długi, to prawda, i odcięłam się od informacji o tej gorszej części świata, może stąd takie, a nie inne moje patrzenie;
w tym czasie przeczytałam też książkę, gdzie przystępnie autor przybliżył sposób podejścia do spraw związanych z nędzą, głodem, okrucieństwami, jednym słowem złem tego świata - przemówiło to do mnie, wiele mi wyjaśniło;
zło i dobro były zawsze - wystarczy poczytać Biblię, sięgnąć do historii - nie jest to nowość i czy chcemy czy nie, musimy z tym żyć

pozdrawiam i życzę serdeczności i dobroci zewsząd
Opublikowano

Beenie
tak - od informacji można się odciąć
ale od świadomości o wszechogarniającym nas złu - NIE

Całe szczęście, że jest również obok nas i piękno i dobro :)
Dziękuję za pozdrowionka

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @KOBIETA Wiersz do zinterpretowania w czterech wymiarach a może i coś więcej :) Pozdrawiam. 
    • @Leszczym @Berenika97 Cieszę się, że mój dokument wierszowany przypadł wam do gustu.  Wielka historia na prowincji, działa na innych częstotliwościach :) Dziękuję, pozdrawiam. 
    • W Dniu Święta Niepodległości 11 Listopada warto przypomnieć wiersz Aleksandra Fredry: "Ojczyzna nasza."      OJCZYZNA NASZA Autor: ALEKSANDER FREDRO Na długich górach czarne świerki rosną, Z wiatrem północy szumią pieśń żałosną, A dołem, dołem, jak wzrok sięgnąć może, Złocistych kłosów kołysze się morze; Na morzu wyspy kwiecistej murawy I rozproszone, jak wędrowne nawy, Gdzieniegdzie domki bieleją z poddasza... To Polska!... Polska!... To Ojczyzna nasza!   Ciemne błękity mleczna droga dzieli, Ziemia spoczęła w zroszonej pościeli, Czasami tylko koń zarży na stepie Lub na jeziorze ptak skrzydłem zatrzepie, Czasami tylko spływa z gór jak struga Trąby juhasa nuta smętna, długa: Obudzą czujność i napaść odstrasza... To Polska!... Polska!... To Ojczyzna nasza!   Zima pokryła pola, lasy, skały, Nad strumieniami zawisły kryształy; Po srebrnych wstęgach przez białe doliny Suną się sanie, jak szare godziny; Liszka na słońcu czerni się z daleka, Gromada ptasząt pod strzechę ucieka, A dym w słup bije, w obłok się rozprasza... To Polska!... Polska!... To Ojczyzna nasza!   Dworek przy drodze, na słupach wystawa, Wrota otworem, na dziedzińcu trawa, Studnia z żurawiem, gołębnik przy stronie, Za gumnem w kwiecie bielą się jabłonie; Krzyczy na słotę paw w stercie schowany, A na lamusie klekocą bociany, Gospodarz wita, do domu zaprasza - To Polska!.. Polska!... To Ojczyzna nasza!   Gdzie jeszcze mężne nie wygasło plemię, Co za swych ojców wiarę, mowę. ziemię Ciągle nadstawia piersi, serca, głowy Na miecze wrogów, najeźdźców okowy, Co póki działać, walczyć nie przestanie, póki będzie, póki tylko stanie Jednego męża, jednego pałasza - To Polska!... Polska!... To Ojczyzna nasza.    
    • @Robert Witold Gorzkowski  w duchu Inwokacji Mickiewicza. tu jest miłość ( napisana językiem romantyków), realistyczna- jak pamięć.   Panno Święta, co Jasnej bronisz Częstochowy I w Ostrej świecisz Bramie! Ty, co gród zamkowy Nowogródzki ochraniasz z jego wiernym ludem! Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem
    • @Maciek.J  dziękuję Maciek. Ale tak sobie myślę, że to nie ma sensu.  Każdy popełnia błędy, Kościół też je popełniał: "Święty Kościół grzesznych ludzi" I tyle razy było przepraszam. Ale to nie ma sensu. Nienawiść jest chorobą i nic się nie da z tym zrobić. I nie wiadomo ile razy by o tym pisać- to agnostycy i tak będą swoje- bo oni samo złoto, a nie są i o tym wiedzą- i to dlatego takie ataki, próby obrażania i ośmieszania. Dziękuję bardzo  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...