Marlett Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 krzykiem spłoszone ptaki odrywają od drzew gałęzie kołyszą siłą nagłego odlotu niedokończony szkic na niebie jeszcze ostrzy głośny trzepot skrzydeł cichnie szum i kłania się drzewom nastaje nowa cisza trudno ją przerwać
Piotr_Jasiński Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Jakoś tak jesiennie przez ten odlot mi się zrobiło. Ale wiersz ładny. Pozdrawiam
egzegeta Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Marlett a wiesz wprowadziłaś mnie w autentyczny obraz "akustyczny" w Borach Tucholskich, gdzie na rozłożystej lipie często setki może tysiące szpaków nagłym jakimś hałasem podrywały się z charakterystycznym szumem :) i na niebie chmura ich:) ładne - przynajmniej dla mnie choć nie powiem aby było tak do końca dopracowane np. wyrzuciłbym "hukiem" bo jak spłoszone to wiadomo, że albo hukiem albo zwykłym hałasem, albo nawet krzykiem dalej gałąź to też drzewo na niebie to ostrzenie :( ta strofacichnie szum i kłania się drzewom nastaje nowa cisza szybuje wysoko jest dobra ale może być jeszcze lepsza może tak" odchodzi szum i kłania się drzewom nastaje nowa cisza trudno ja przerwać tyle mojego trzygroszowego:)) pozdrawiam bardzo
Marlett Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Egzegeto! dzięki za podpowiedzi -myślę co by zmienić na lepsze.
egzegeta Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Marlettuś widzę już jakieś zmiany a może pierwszy wers skrócić np. tak: spłoszone ptaki :)) myśl sobie a myśl :) ja planuję dziś wieczorem "ostre" myślenie :)))
Marlett Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piotrze ! Dziękuję,wiem do jesieni daleko. Rysowałam trochę i tak to wyszło. PozdrawiaM.
Piotr_Jasiński Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Powiem szczerze, że wiersze które "tak wychodzą" są moim zdaniem najlepsze. na swoim przykładzie dodam, że jak później poprawiam za dużo to mi się w układzie wszystko wali i często wracam do początku. Tak więc jak dla mnie to może Ci "tak wychodzić" częściej :))))) Pozdrawiam i weny również w rysunku życzę
Marlett Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Piotrze! Dziękuję,czasem udaje się jedno łączyć z drugim,ale tylko czasem.. Pozdrawiam.
Marlett Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam! O!może do czegoś się przyda ten wiersz:)) Serdeczności.
zak stanisława Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2007 krzykiem spłoszone ptaki odrywają od drzew gałęzie kołyszą siłą nagłego odlotu ta misie najbaardziej, pozdrawiam ciepło
Marlett Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszy mnie.dziękuję. śłońca i uśmiechu.
egzegeta Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Marlett skorom już zaczął przy tym wierszu, to muszę wytrwać do końca jego kształtu. jednak nie wyciągnęłaś wniosków z dobrej uwagi Kaliny i rzeczywiście nadal można ćwiczyć te różniste ś,trze, strzy i krzyostrzy głośny trzepot skrzydeł I jak wolisz, ale tak jak już wyżej pisałem bez Krzyku po prostu w pierwszym wersie - "spłoszone ptaki" i nieważne czym, nawet kot może je spłoszyć :))) Pozdrawiam
Spiro Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 krzykiem spłoszone ptaki odrywają od drzew gałęzie kołyszą siłą nagłego odlotu niedokończony szkic na niebie jeszcze ostrzy głośny trzepot skrzydeł cichnie szum i kłania się drzewom nastaje nowa cisza trudno ją przerwać tak misie. w ten sposób nastającą ciszę aż widać w układzie wersów i można ją wyczytać. pozwoliłem sobie na wywalenie ołówka. teraz ten szkic można różnie rozumieć. ktoś rysuje obrazek odlotu. ptaki "szkicują" na niebie skrzydłami. ostrzy bardzo mi się podoba. wyostrza zmysły. jak w żeglarstwie idzie ostro na wiatr (obrany kierunek). i na koniec Egzegeta ma racje, że ptaki może spłoszyć wszystko. ale nie ma racji, że nie jest ważne co je płoszy. krzyk wprowadza do układu (brrr) element człowieczy i jeśli jest dla Ciebie ważny to nie wywalaj krzyku. i przepraszam, że dopiero teraz, ale musiałem dłużej pomyśleć (bo wolno myślę;))
egzegeta Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a właśnie po kiego "element człowieczy" jak to raczył sformulować spiro. Ale to kwestia spojrzenia na przyrodę, dla mnie człowiek w przyrodzie to najczęściej intruz, a niejednokrotnie przekleństwo, dlatego m.in. ten krzyk mi tu nie pasuje. Odlot ma być nieskażonym odruchem przyrody. Tak ja patrzę na przyrodę - bez człowieka, choć on jej elementem :(( no i podtrzymuję wers bez krzyku , z niedomówieniem, z polem dla wyobraźni :) wybór należy do Ciebie bo to Twoje dziecko :) Pozdrowionka - dla spiro także :)) PS. wg sjp.pwn.krzyk 2.> :) nie tylko człowieka:)
Spiro Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. żeby wilk był syty itd., może: z krzykiem spłoszone ptaki dzięki za pozdrowienia. ślę powrotnie :)
Marlett Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiktorze! Tobie obojętne czym spłoszone ptaki. Dla mnie ważne,więc ''krzyk'' musi zostać. a jeśli chodzi ;ś trze..myślę ,że też wyostrza:)) Dziękuję serdecznie,pozdrawiam ciepło.
Marlett Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Krzyk zostawiam. Tak ''ołówek'' wyrzucilam,wystarczy ''szkic''. ''cisza ''również ważna. Baaaardzo dziękuję ,za pomoc:)) Serdeczności.
adam sosna Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 "trudno ją przerwać" tak bym trudno ją pokonać
Rekomendowane odpowiedzi