Tristan 350 Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 2006-12-24 …gdy usłyszysz rydwan przeznaczenia, gdy sił brak. Bogu zawierzam życie… turkot kół złowieszczy głos szóstki rumaków rubinowe ślepia przenikają mrok zdyszanych nozdrzy chrapot pyski toczą pianę wzrok czarnego woźnicy przeszywa na wskroś pazury rozdzierają pierś lśniące kły zatapia w sercu ból Boże wybacz grzechy szanse daj albo duszę weź pozwól by nadeszła życia noc na kolanach tkwię wznoszę oczy ustał koni pęd cisza czekam czy wypełnił się już czas nie dręcz niepewnością Tristan350
Gość Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 nawet mi sie podoba tylko... "gdy uslyszysz rydwam...bogu zawierzam..."-albo gdy uslysze,albo bogu zawierz chrapot- co to jest chrapot?jest takie slowo?? czyje pazury rozdzieraja piers?koni?/woznicy? poza tym niezle :)
Tristan 350 Opublikowano 16 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Jeśli chodzi o myśl, ...--->czyli nie dokończona, w tym przypadku końcówka myśli słowa, a później nie dokończona. "chrapot"-->no cóż.....:)nie znalazłem tego słowa w słowniku;) jest to po prostu dźwięk jaki wydają chrapy parskającego konia(inaczej nozdrza) czyje pazury--->na pewno nie koni bo mają kopyta nie pazury:), tu inwencję zostawiam dla czytelnika, tu chodzi o personifikację(nadanie cech ludzkich)chodzi tu o smutek,żal,cierpienie...... Dzięki za komentarz pozdrawiam.
Gość Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 źle mnie zrozumiałeś,ja wiem co oznacza trzykropek,uzylam go bo nie chcialo mi się przepisywac calosci,a chcialam ci pokazac drobna niekonsekwencje chyba.piszesz "gdy uslyszysz"(2 os liczby pojedyńczej),a zaraz potem bogu zawierzam(1 os)i wydaje mi sie ze dobrzeby bylo to ujednolicic wszyscy wiedza ze konie nie maja pazurow tylko kopyta,ale z twojego wiersza wynika co innego i to tez dobrzeby bylo poprawic chrapot..no coz...sprobuj poszukac innego ,istniejacego okreslenia,mogloby lepiej zabrzmiec oczywiscie to tylko moje sugestie,mozesz sobie nmi nie zawracac glowy jesli nie chcesz...
Witold K. Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2007 Tristan z całym szacunkiem ale oceniając innych(i nie chodzi mi tu o mnie bo to ogólne zjawisko) starasz się wywierać wrażenie językowego i poetyckiego mentora tymczasem Twoja twórczość sama pełna jest wad.Błędy logiczne które wytykasz innym paradoksalnie obecne są w Twoich wierszach."…gdy usłyszysz rydwan przeznaczenia, gdy sił brak. Bogu zawierzam życie…"-czy komuś o Twoim wizerunku formowanym z komentarzy przystoi taka wpadka?Reszty wypisywać nie będę bo byłoby to powielanie opini En'ca Minne z którymi w zypełności się zgadzam. To by było na tyle.
Tristan 350 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 En'ca dlaczego mam się nie zgadzać? wszelkie naprowadzanie na poprawne formułowanie jest wskazane.Nie ma ludzi nie omylnych.Cieszą mnie Twoje sugestie, i na pewno je przemyślę. Jeśli chodzi o konie, to każdy wie że nie maja pazurów, ale nie można jednoznacznie określić kto i co zrobił, czy robi, wówczas wiersz traci swoją tajemniczość. Jeśli bym napisała że to woźnica drze pazurami pierś, straciło by to swój urok, dla tego dla czytelnika pozostawiam ta niewiadomą. Cóż "chrapot", może Podpowiedz mi jakieś określenie. POzdrawiam
Tristan 350 Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Witold ależ o to chodzi by pokazywać autorowi co napisał źle. Tak wprowadzenie jest trochę niedopracowane,na pewno zmienię, szkoda że jednak Zasłoniłeś się wypowiedzią En'ca. Napisz swoje odczucia,krytykę, co jest złe o to przecież chodzi.Nie achów i echów, chyba że naprawdę tak Sądzi odbiorca, chce się doskonalić, a takie coś jak "wiersz jest bleeee, czy ach jaki piękny",nic nie wnosi. Napisz z kąd są te bleeeee i achyyyyyy.pozdrawiam
Witold K. Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 jak już napisałem nie chce przepisywać zarzutów En'ca bo to bez sensu.To nie moja przecież wina że wypisał wszystkie błędy które ja zauważyłem.
Rekomendowane odpowiedzi