Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

konkurs na wiersz o miłości - sonda

Rekomendowane odpowiedzi

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

gdzie ironia to ja na szczescie jeszcze wiem - ale do owej ironii zostaly uzyte pewne slowa i ich sie czepilem - czytac trza dokladnie
a że pierdole to wiem - wystarczy to napisać - tłumaczenie się odbieram jako brak pewności - w efekcie Ciebie tyczą sie te same slowa ktore mi napisaleś - "pierdolisz bracie" :)
widzę że muszę wyjaśnić
"pragnienie Wielkiej Prawdziwej Miłości" to motyw pojawiający się kilkakrotnie w twórczości Kurta Vonneguta jra
kto czytał ten wie

hej ho!

• Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

gdzie ironia to ja na szczescie jeszcze wiem - ale do owej ironii zostaly uzyte pewne slowa i ich sie czepilem - czytac trza dokladnie
a że pierdole to wiem - wystarczy to napisać - tłumaczenie się odbieram jako brak pewności - w efekcie Ciebie tyczą sie te same slowa ktore mi napisaleś - "pierdolisz bracie" :)
widzę że muszę wyjaśnić
"pragnienie Wielkiej Prawdziwej Miłości" to motyw pojawiający się kilkakrotnie w twórczości Kurta Vonneguta jra
kto czytał ten wie

hej ho!

paradoksalnie nie ma to znaczenia dla toczącej się tu dyskusji ;p

pzd

aż Ci odpisze bo mnie rozbawiłeś - widać żeś nowy skoro probujesz poważnie analizować moje rozkminy na "dole" - bo jak juz musisz skomentowac to adekwatny koment zawieral sie w slowach "ale pierdolisz"

do rzeczy
moja rzekomo tania proba wybrniecia z sytuacji - chyba cie pograzyła sie obawiam :)
a dokladniej pogrązył cie vacker pisząc że słow tych nie napisal z głupa - zarzuciles mi nierozumienie ironii - okazuje sie że to ty nie zrozumiales mnie - a wiec twoj re-koment wytykajacy mi brak zrozumienia jest troszku niecelny prawda?
i mamy też fragment żałosny - w ktorym mowisz że fakt że słowa Wielka Prawdziwa Miłość - nawet jesli użyte w ironicznym komentarzu, jednak idtnieją w "zbiorewej swiadomosci" i są powatarzane i przetwarzane przy róznych okazjach, bedąc jednak zupelnym abstraktem i bezsensem
(jeżeli jestes taki mądry na jakiego pozujesz to wiesz o czym mowie - na wszelki wypadek napisze łopatologicznie: nie wązne w jakim kontekscie vacker uzyl tych slow, wazne ze w ogole ich uzyl - i tak - jego tekst był pretekstem - bo czepilem sie wlasnie tych slow - że naduzywane sugerują istnienie czegoś czego nie ma - że tworząc najrozniejsze zlepki słow, tworzymy sobie jakąs chorą rzeczywistość...
i o tym pisalem - do tego mogles (ale nie musiales) sie ustosunkować, ty wolales wyskoczyc że pierdole bo vacker ironizowal, okazalo sie inaczej - kto sie osmieszył (wytykajac innym wlasne błedy) oceni historia ;)

ps.
[quote]-ale jeżeli jesteś w stanie jakoś obalić tezę, że np. vacker kiedyś już wielką miłość przeżył i dąży do kolejnego uniesienia porównywalnego z tamtym (co oczywiście jest czysto hipotetyczne, ale powala Twój mało wyrafinowany wywód kazelocie na łopatki) to b. proszę - napisz.

pisales coś o logice :)
nie musze ci tu nic udowadniac - Wielka Prawdziwa Miłość - jak sama nazwa wskazuje jest zjawiskiem dedykowanym na stale przypisanym do dwojga ludzi - czyli jednorazowym - jezeli vacker twerdzi ze jej szuka, to znaczy ze jej jeszcze nie miał, jak już znajdzie to nie bedzie mogl szukac drugiej - bo skoro ta byłą prawdziwa to inna prawdziwa juz byc nie może - to są wlasnie te bezsensowne konotacje wynikajace z uzywania bezsensownych nazw i słow ktore nie mają odpowiednikow w rzeczywistości - a zachowujemy sie jakby miały (pomijajac ironie tego vakerowego komentarza, nawet jesli nie on, to wielu innych ludzi naprawde wierzy że jest w trakcie poszukiwania "wielkiej prawdziwej milosci" i wielu innych rzeczy ktore nie istnieją a mają swoje nazwy... tego sie czepilem bo mialem taką ochote - od tego jest forum żeby mozna było sobie popierdolić - i twoj koment byłby tez jak najbardziej na miejscu, gdybys ograniczyl sie do 3pierwszych jego słow - pisząc dalej pierdoliles jeszcze gorzej niż - z tego prostego powodu że ja pisalem bo mialem taki kaprys i nie masz pojecia jakie były moje intencje (moze chciałem sie wymądrzyć, może wydurnić, może to metafora dla kogos kto ma ja zrozumiec była, a może po prostu chcialem wkręcić jakiegos frajera - nie masz pojecia) - ty natomiast od razu napisales swoje intencje, zalozenia i przemyslenia ktore okazaly sie błędne (czyli: że ja pierdolilem mozna tylko przypuszczać, że ty nie zczaiłeś co napisano a zabrałeś się za krytyke słów owych - jest czarno na białym :) )
ale spoko - dużo ćwicz to kiedyś moze sie nauczysz czytac ze zrozumieniem :)
pozdro

nazwa na to nie wskazuje, nazwa wskazuje na: "wielka", czyli względne określenie skali zjawiska; "prawdziwa", czyli nieurojona; "miłość" abstrakcyjne pojęcie definiowane indywidualnie

jeżeli klaudiusz szuka dymu, to znaczy, że go jeszcze nie miał - zgadza się? nie bardzo

to przykład wnioskowania na podstawie kalekiej przesłanki; podstawą logiki jest adekwatny dobór przesłanek, pewnie cię o tym uczyli, ale co z tego, skoro nie umiesz tego robić

cały ten wywód nie ma sensu, poczynając od stwierdzenia, że konotacje wynikają z używania słów
wiesz, to jest tak: jeśli coś ma nazwę, to z pewnością istnieje w tej czy innej postaci inaczej by nazwy nie posiadało; weźmy takie "yeti" - nawet jeśli powiesz, że fizycznie nie istnieje, to jednak w wyobrażeniach ludzi jak najbardziej; weźmy takie słowo jak "otchłań" - jest abstrakcyjne, nie wiadomo dokładnie, jak ona wygląda, nikt jej nigdy nie widział, nie można pokazać jej palcem, wyobrażamy sobie ją jakoś; to słowo jest nazwą, i nie możemy powiedzieć, że bezsensowną, bo służy określaniu tego, co widzimy; przykład: wszedłem na szczyt i zobaczyłem przed sobą otchłań - oczywiście nie widział tej otchłani, otchłań posłużyła jako przenośnia, aby uzmysłowić adresatowi wrażenie jakie dany bodziec wywołał
z miłością jest nawet łatwiej - psychologia ją usystematyzowała, oczywiście nie stopniując jej i nie określając prawdziwości

nie
od tego są burdele

trudno "zczaić" cokolwiek z wypowiedzi, które nie mają sensu; paradoksem jest, że osoba, która nie prezentuje spójnego stanowiska w dyskusjach, wypowiada się na temat bezsensowności używania konkretnych sformułowań
ja się na przykład mogę czepić, że używasz argumentów, które są ni przypiął, ni wypiął - takie coś z pewnością nie ma sensu, aczkolwiek ma przyczynę celową: żeby klaudiuszek rechotał się przed kompem z własnego idiotyzmu:)

nie z własnego - cała zabawa polega na tym - że jak idiotycznego postu bym nie napisał - ty i tak na niego z namaszczeniem odpowiesz :) - więc jak to jest? taki idiotyzm to czemu nad nim aż tyle myslisz żeby mi logicznie dowieść że nie mam racji :>
coś tu sie nie zgadza - ale nie z tobą tu gadam - ty sie skonczyleś juz przy ostatniej rozmowie i juz nie mam radości z udowadniania ci głupoty - wiekszej niz ostatnio i tak już nie splodzisz :)

ale mimo wszystko zabawne jest to że piszesz jako kontrargument to co ja napisalem na poczatku - tak "otchłań" może być słowem użytym do określenia wrażeń wzrokowych - ale jeżeli ktoś wyrusza na poszukiwanie "wielkiej prawdziwej otchlani" tzn że źle zrozumial słowo "otchłań" - a do tego błędnie połączył je z określnikami takimi jak "wielki" czy "prawdziwy" - które akurat do "otchłani" nie pasują (czy tak zdefiniowana otchlan jak przez ciebie moze być wieksza albo prawdziwsza?)
i moze wrocimy do poczatkow - to samo wlasnie jest z "miłością" - bo gdzies mi po drodze napisales ze "pojecie definiowane indywidualnie" - to jak indywidualnie to co ci spryciazu z tego ze ci laska powie "kocham" - przeciez nie masz pojecia jak ona sobie "indywidualnie je definiuje" :>
i o tym wlasnie napisalem (m.in :) ) że słowa kłamią :)

i nie moge sie nie zpaytac - czyli Ty prezentujesz "spójne stanowisko w dyskusjach" ?? - i co to za stanowisko :> (no chyba że coś w stylu "tym gorzej dla faktów" :)) )

albo mi sie nudzi:
"bajka o miłości"
Był sobie kiedyś dzikus i znalazł sobie ten dzikus samice, samica była młoda ładna potulna i przede wszystkim bardzo dla dzikusa miła (kiedyś samice tak miały) - dla dzikusa przezycie to było tak nowe i zadziwiające że nie mógł znaleźć żadnego dla niego odpowiednika - było po prostu NOWE, a że mniej wiecej opieralo sie na tym że było mu MIŁO spedzac czas i życie z ową samicą nazwał je "miłością"...
za lat kilka spotkał on innego dzikusa, ktory opowiedzial mu o niezywklym uczuciu ktore nim targa za kazdym razem kiedy widzi pewne dzewczęcie... jako że pierwszy dzikus nie byl zbyt bystry a bystrym być chciał - wymyslił że skoro nowe i skoro wobec samicy - to pewnie to bedzie to samo uczucie co jego - i kazal nazywac je "miłością" - i wytłumaczyl że milosc jest piekna... drugi dzikus nie za bardzo wiedzial dlaczego owa milosc jest piekna skora tamta dziewczyna ma innego a nim gardzi, a on jedyne na co ma ochote (i co czasami przeciez robi) to zawlec ją do swojej jaskini - ale skoro tak zostalo powiedziane - widać że to piekne wysublimowane wyższe uczucie...
w miedzyczasie nazwa milosc zrobila sie tak popularna że zaczeto nazywac nią uklady rodziceilsko-portnerskie i kilka innych... nie wazne juz było czy ktos chcial tylko podupczyć, czy chcial oddac życie za, albo spedzic wieczność z fascynujacą, mądrą... wszystko nazywano miloscia i czcić ją kazano bo ona piękna przeciez była...
lat kilka pozniej - ktos zauważyl że bardzo ładnie pasowałoby stopniowanie to tego dziwnego wyrazu - przeciez przed kazde slowo mozna dodac inne slowo: i tak powtala milosc prawdziwa albo milosc wielka - od tej pory jedni ludzie czuli bardziej i lepiej od drugich - niektorzy to nawet czuli prawdziwej!
nikt nie pamietał że "miłość" była tylko słowem - użytym przez czlowieka dla nazwania czegoś co CZUŁ a czego nie umial opisac - stało sie pomnikiem, świetym gralem - poszukiwanym przez wszystkich bezwarunkowo wymaganym do "szczęscia" i spelnienia, miliony definicji i legend stworzyły ze słowa ciało, ktorego wszyscy pragneli ale nikt nie wiedzial jak je obsłuzyć - zdobyte - okazywalo sie bezużyteczne

/nada sie na konkurs :> /

"Miłość jest jak strumień w swym spadku gwałtowny,
co się z źródeł nieznanych rzuca w kraj czarowny,
ileż się w nim nabrzeżnych piękności odbija,
ileż wdzięków go nęci-on wszystko przemija.
I jeden tylko obraz,w czyste łowiąc tonie..
zawsze toż samo słońce w swojem niesie łonie,
z niem się chmurzy,rozjaśnia lata,wieki płynie,
z niem wszystkie mija losy i z niem w morzu ginie."

(F.Morawski)

Pozdrawiam-L.J.S

otóż to :) - jedno wielkie mętne coś - gdyby istnialo nie trzebaby pisać o tym tak pokretnie, jeśli nie istnieje - można napsiać jakieś schizofreniczne gówno opisujące to (coś w stylu "dowodem na istnienie boga jest to że swiat tak mądrze został stworzony" - "dowodem na istnienie milisci jest to ze sie zakochujemy i z milosci szalejemy") i w efekcie mamy cos czego nie ma a jest i działa i zachowujemy sie jakby było... do pewnych granic to jest fajne, ale te granice predzej czy pozniej muszą zostac przekroczone - bo tego wymaga specyfika owego "tworu" - zakładająca że jest on realny
i wszystko byłoby fajnie gdyby to był swiadomy wybór, a nie świecidełko rzucane baranom

no wlasnie :) - zauwazylas pewne niedociągniecie owej teorii? :>
wisi ona kompletnie w próżni - jest opisówką, zupelnym abstraktem

to tak jakby zdfiniować psa jako
"źrodlo inspiracji i smalcu, przez niektorych uznawany za najlepszego przyjaciela, inni wołają w jego kierunku "reksiu!", niektorzy maja po nim rany szarpane..." :)

nie z własnego - cała zabawa polega na tym - że jak idiotycznego postu bym nie napisał - ty i tak na niego z namaszczeniem odpowiesz :) - więc jak to jest? taki idiotyzm to czemu nad nim aż tyle myslisz żeby mi logicznie dowieść że nie mam racji :>
coś tu sie nie zgadza - ale nie z tobą tu gadam - ty sie skonczyleś juz przy ostatniej rozmowie i juz nie mam radości z udowadniania ci głupoty - wiekszej niz ostatnio i tak już nie splodzisz :)

ale mimo wszystko zabawne jest to że piszesz jako kontrargument to co ja napisalem na poczatku - tak "otchłań" może być słowem użytym do określenia wrażeń wzrokowych - ale jeżeli ktoś wyrusza na poszukiwanie "wielkiej prawdziwej otchlani" tzn że źle zrozumial słowo "otchłań" - a do tego błędnie połączył je z określnikami takimi jak "wielki" czy "prawdziwy" - które akurat do "otchłani" nie pasują (czy tak zdefiniowana otchlan jak przez ciebie moze być wieksza albo prawdziwsza?)
i moze wrocimy do poczatkow - to samo wlasnie jest z "miłością" - bo gdzies mi po drodze napisales ze "pojecie definiowane indywidualnie" - to jak indywidualnie to co ci spryciazu z tego ze ci laska powie "kocham" - przeciez nie masz pojecia jak ona sobie "indywidualnie je definiuje" :>
i o tym wlasnie napisalem (m.in :) ) że słowa kłamią :)

i nie moge sie nie zpaytac - czyli Ty prezentujesz "spójne stanowisko w dyskusjach" ?? - i co to za stanowisko :> (no chyba że coś w stylu "tym gorzej dla faktów" :)) )
cała zabawa polega na tym, by wyłapać moment, kiedy wreszcie wyjdziesz z piaskownicy:)
a odpowiadam, bo mamusia dobrze mnie wychowała i nauczyła, że nawet jak ktoś jest debilem, to zasługuje na jakiś tam szacunek:)
dziwi mnie inna sprawa natomiast; gdybyś podobnie zachowywał się w realu, prawdopodobnie ktoś by ci obił ryja tyle razy, że zapewne nie byłbyś w stanie używać klawiatury (a może stąd te twoje literówki?):D

nie wchodź na płaszczyzny na ktorych sobie nie poradzisz
przemoc fizyczna o ktorej tu wspominasz jakos nigdy mnie nie fascynowala, ale jednoczesnie nie zapominaj że Cie widzialem i troche nie na miejscu są takie groźby z twojej strony

sory ze ci to napisalem ale to juz ktorys raz z kolei kiedy mi wyskakujesz z obijaniem ryja - chyba że zaprosisz do tej czynnosci kolegów albo swoją dziewczyne :)

smutne to - juz lepiej sie zgrywaj na intelektualste niz zabijake :)

masz paranoję, przejdź się do lekarza:)
poza tym co z tego, że mnie widziałeś, ja ciebie też widziałem i co z tego?

któryś raz ci zwracam uwagę, że twoje zachowanie w realu tak by się kończyło niezawodnie:)
jak by to powiedzieć: ludzie, nawet niezwykle łagodni, mają granice cierpliwości, stąd moja konkluzja w postaci alternatywy: w realu zachowujesz się inaczej lub notorycznie ktoś obija ci ryj:)
ps
to ty klaudiuszku jesteś głównym zgrywaczem na tym forum:) wszyscy o tym wiedzą i zastanawiają się, co sobie tym rekompensujesz:)

to sie akurat zgadza - a co sobie tym rekompensuje pozostanie moją słodką tajemnicą (i kilku co bystrzejszych, ktorzy już wymyslili - jesli oczywiscie chcialo im sie mysleć, bo wiekszość mnie zlewa - pytanie: od czego to zależy, co to za zabawa i co można w niej przegrać :>

to sie akurat zgadza - a co sobie tym rekompensuje pozostanie moją słodką tajemnicą (i kilku co bystrzejszych, ktorzy już wymyslili - jesli oczywiscie chcialo im sie mysleć, bo wiekszość mnie zlewa - pytanie: od czego to zależy, co to za zabawa i co można w niej przegrać :>
tym co nie mieli nic lepszego do roboty i wymyślili również współczuję:)

i to bardzo wpsolczujesz, bo jestes osoba ktora na tym forum posiweca mi najwiecej uwagi - aż sie zaczynam martwic o twoja orientacje
hmmm, ja ciebie też widziałem - byłbyś dla konesera
chociaż w sumie ta niewinność bijąca z twarzy...

niemożliwe
myślałem, że ty się znasz na wszystkim:D
znam sie na dewiacjach, ale już na toku myslenia i wartosciach "konesera" nie - w tym wypadku uznaje twoje zdanie - chcoiaz nie uwazam zeby to bylo zdrowe, i polecalbym leczenie - chcociazby przez wzglad na dobro twojej dziewczyny (calkiem milej swoją drogą)