Czarna Perła Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 całość się podoba środek podoba się bardzo a wersy "gdzie boso walają się głodne stóp pantofle na werandzie zgarbiony fotel poskrzypuje sierocą chorobą " to mnie mocno ujęły, że az brak słów pozdrowionka cz.p.
EWA_SOCHA Opublikowano 7 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Nata Kruk, Czarna Perła; dziękuję za wgląd i dobre słowo:) ewa
Jaro Sław Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Twardowsko, ale i zarazem oryginalnie..... ech dobrze, że się jacyś dobrzy poeci jeszcze ostali...
iza bel Opublikowano 7 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 jestem pod wrażeniem :) Piknie
EWA_SOCHA Opublikowano 7 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2006 Jaro Sław; obawiam się, że Twardowski przewraca się w grobie;) :))) iza bel; dzięki!:) pozdrawiam ewa
Jaro Sław Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Nie przewraca, spokojny i wyrozumiały był... :o)
Lady_Supay Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Malownicza nostalgia. Niezły pędzel, to Twoje pióro. Ewa pzdr Ewę ;)
EWA_SOCHA Opublikowano 8 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Ewo:) ewa
Pan_Fei Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Melancholijny, nieszablonowy i bogaty wizualnie, zręcznie napisany tekst - brawo Pozdrawiam Fei
adam sosna Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 lampa płacze naftą czeka +
EWA_SOCHA Opublikowano 8 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za wgląd i dobre słowo:) pozdrawiam ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 8 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. lampa nie ma czym już płakać, od dawna wyschnięta, gapi się w to swoje lusterko, pusta; to dopiero ból;) dzięki za wgląd; ewa
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Cześć:) Wybacz, poprzednich komentarzy nie czytałem właściwie wcale, więc dodam tylko 3 grosze od siebie. Jeśli chodzi o klimaty - to tylko malwy i zaniedbanego sadu brakuje, bardzo miło, z czuciem to napisałaś Ewo. Wiersz świetny na koniec wakacji:) Z uwag krytycznych: odczułem troszkę zmianę rytmu pomiędzy pierwszą, a drugą strofką, ale cóż, to naturalna konsekwencja wydłużenia wersów i trudno, tak być musi:) No i jeszcze puenta wg mnie trochę odstaje nastrojem od tekstu, bo jest napisana wprost, bez certolenia - ja bym ją złagodził, tzn. nie przekaz, ale formę. Tyle. Było milutko. Papap:)
EWA_SOCHA Opublikowano 8 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 :))))) miło Cię znów widzieć:) masz rację co do zarzutów, zakończenia jednak nie zmienię; wyszedłby rozmazany obraz, a jeśli przy tylu metaforach wiersz kończy się treściwie, tworzy elastyczną, ale nie miałką całość, dość trudno to wyjaśnić, ale próbowałam już zapisać inaczej to zakończenie; dziękuję za wgląd, konstruktywną opinię i dobre słowo:))))) pozdrawiam serdecznie! ewa
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest sporo racji w tym co piszesz, zresztą muszę ci się przyznać, że już po 6 czytaniu to się nawet dobrze komponuje:) 3maj się, do rychłego:)
EWA_SOCHA Opublikowano 8 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jest sporo racji w tym co piszesz, zresztą muszę ci się przyznać, że już po 6 czytaniu to się nawet dobrze komponuje:) 3maj się, do rychłego:) o szaleństwo nie podejrzewałam ciebie... no ale wiesz, coś w tym chyba jest:)) 6x?!?:))))))) masz jakiś wiersz za pasem? hmm? :) czekam;) trzymaj się! /ewa
Eugen De Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 strzecha na grzbiecie nosi komin krzesło do klamki - pilnuje domu ......... tego wersu nie bardzo rozumiem?! na wypadek o szafę opiera się sufit ze zmarszczonym czołem Matka Boska wychyliła twarz w stronę sieni gdzie boso walają się głodne stóp pantofle na werandzie zgarbiony fotel poskrzypuje sierocą chorobą niżej plisowane deski i słonecznik oparty o poręcz czarną głową rozdziera wiatr mimo śmierci gospodarzy chałupa skonać nie chce Próbowałem Ci zbliżyć rytm pierwszej zwrotki z drugą. Pozdrawiam.
EWA_SOCHA Opublikowano 9 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 zacznę od tego wersu, który budzi twoje wątpliwości; krzesło podpiera drzwi, by np wiatr ich nie uchylił, a z drugiej strony spełnia rolę psa, który przywiązywany jest kiedy właściciel się na chwilę oddala, i tak krzesło pilnuje domu, na wypadek... co do wersyfikacji jeszcze przemyślę, bo faktycznie płynniej się czyta, ale wiersz budowany byl dla obrazu, by ten mógł wybrzmić w pełnych wersach, sama nie wiem, jeszcze przemyślę; przeczytam to za jakiś czas i zobaczę co bardziej pasuje; dziękuję za wgląd i propozycję zmian:) pozdrawiam serdecznie ewa
Rekomendowane odpowiedzi