jacek_sojan Opublikowano 5 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 pytałem przydrożnej Cykorii - podróżniku szła tędy jej niebieskie oko zamknęło się pytałem Wrotycza - złociutki szła tędy stał wysoko rozglądał i wreszcie - widziałem dzikie gęsi jedna odleciała na zawsze słyszałem strzał będę pytał kamienia choć ten przysiągł milczenie będę drogi pytał choć ta przede mną ucieka w niepamięci lekarstwo ucz się zapomnienia patrząc w wodę - mówi zaczepiony tej jednej nie pytam pochylona nad potokiem Niezapominajka leczy pamięć od zawsze
Jaro Sław Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Ciekawe, i forma i treść...
egzegeta Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 trudna ta lekcja niepamięci, a wiersz podoba mi się. Zastanawiają mnie tylko te duże litery u spotykanych "postaci" pozdrawiam
zak stanisława Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 bożżż Jacku, jak misie podoba ten wiersz, tak się wzruszyłam (po tych politycznych ogryzkach), aż łezka mi poleciała, nie tylko ze wzruszenia nad gąską! ( widziałeś różową cykorię?)
kalina kowalska Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 ja to was roślinoznawców i roslinoczujców podziwiam szczerze a w wierszu? wiszące "się" x2 w dodatku - nie-e i bez "swojej" przed pamięcią a mówią, że w wodę patrzeć niebezpiecznie, bo może się jakaś topielica zakochać i pociągnać na dno:)) pozdr
jacek_sojan Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Jaro Sław.; zaciekawić to zachęcić, pierwsze zadanie sztuki; udało się choć tyle... :)) J.S. egzegeta.; dla zielarza, każda roślina ma swoją osobowość, cielesną i duchową; w ramach filozofii stopniowych, coraz doskonalszych wcieleń powstał "Król Duch" Słowackiego i tam kieruję osobę o tak wymownym nicku - bo taki obowiązuje... :))) J.S. zak stanisława.; raz w życiu można poczuć się tą gąską, spaść, a jednak żyć dalej... :)) J.S. ps.; widziałem różową Cykorię, a to rzadkość! kto takie fenomeny jeszcze dziś rozpoznaje - jesteśmy wtajemniczeni i tak nieliczni... :))) kalina kowalska.; w tym podziwie nie tracić trzeźwości może tylko królewska głowa; skorzystałem ze wszystkich rzeczowych uwag - a że wszystkie były mądre, to i wiersz zyskał; Dziękuję!!! :))) J.S.
zak stanisława Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 zak stanisława.; raz w życiu można poczuć się tą gąską, spaść, a jednak żyć dalej... :)) J.S. Jacku, po strzale już się nikt nie podniesie, a u mnie kwitną nie tylko niebieskie ale i różowe cykorie,pozdr. ES
jacek_sojan Opublikowano 6 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "u mnie", to znaczy? pytam o teren, gminę, województwo, rejon geograficzny...? ja to widziałm w Małopolsce i na Podkarpaciu - w Bieszczadach, w okolicach Huwnik, Rybotycz...
jacek_sojan Opublikowano 10 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 dzie wuszka.; peel broi od urodzenia, ale za to wie, że żyje, a nawet to czuje po kościach... a dzie wuszka jak pastereczka do gęsi - a gęś gotowa już tylko do odlotu, więc może lepiej ją oskubać i upiec... :))) J.S.
jacek_sojan Opublikowano 11 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 wiem...Calineczka rozumie... J.S.
Rekomendowane odpowiedzi