Marta Surowiecka Opublikowano 3 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 autostrada jest ołtarzem byłam autostopowiczem byłam królikiem z rozgniecionym futerkiem, gołębiem z oderwanym skrzydłem, sarną z utraconą gibkością autostrada jest domem pełnym hałasu i milczenia jest świątynią ofiarną przeludnioną i pustą linią życia parabolą trampoliną a może wytworem złowieszczego prestidigitatora ? ścierpnięte dzieci łapią okazję jak tlen kobiety i mężczyźni kopulują w krzakach idą dalej na żylastych nogach z różowym lizakiem zaszytym w brzuchu zdrętwiałym przełykiem pomiędzy przeciągami podziwiają poziomki i płaczą nad sobą każdy ma swoją autostradę każdy jest autostopowiczem są miejsca zielone, żółte, równoległe, odległe, są koryta przeciągające wieśniaków z motykami, panie z parasolkami na druga stronę każda autostrada osnuta pyłem na każdej jak na alei gwiazd odciśnięta jakaś opona
Roman Bezet Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Wiersz położony - jak tlen (w krzakach ;) Więcej nie napiszę nic, nie lubię gadać do monitora po próżnicy (opisy owszem, ale ta pseudofilozofia paraboliczna - pożal się, autorko) pzdr. b
M._Krzywak Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 polecam rozdział z powieści Myśliwskiego "Kamień na kamieniu" pt. "Droga". Warto, ponieważ to co ja tutaj przeczytałem, to... autostrada jest ołtarzem autostrada jest domem jest świątynią ofiarną - no własnie. Koszmar. Dział D - zdecydowanie. Pozdrawiam.
Tramp Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 za dużo powtórzeń nie baw się w malowanie wersami obrazków z literkami opowiedz co widziałaś w kilku zdaniach
Dariusz Sokołowski Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 no to już wiem czemu na autostradzie nie chce trawa rosnąć
Jacek Mucha Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 Miałem nadzieję, że przynajmniej puenta... że coś wniesie... niestety wiersz czyta się ciężko... nie przekonał mnie ani ani ... ogólnie stan wiersza taki jak polskich autostrad...
jacek_sojan Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2006 wiersz pisany z pasją, emocjonalnie nieobojętny, bo widać duże zaangażowanie autorki; taki wiersz-apel, wiersz-przestroga bo... "dzieci"; jest tu wpisany jakiś dramat, coś niepokojącego i osobistego - stąd może potrzeba napisania tego wiersza; ale też wiersz niczego nie zmieni, niczemu nie zapobiegnie, ta "odciśnięta jakaś opona" na duszy peelki widać, wyraźnie uwiera...ale wiersz to także komunikat dla czytelnika, komunikat artystyczny, i wymogi z tym związane muszą być spełnione - lepiej przenieść go do działu "Warsztat", i popracować, przede wszystkim skrócić, skondensować językowo i obrazowo; J.S.
Jimmy_Jordan Opublikowano 5 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2006 Zdecydowałem się przeczytać cały utwór tylko dlatego, żę "Autostrada" to tytuł jednego z moich ulubionych filmów. Teraz widzę, że zrobiłem dobrze, bo wiersz choć prosty niesie ze sobą ważną myśl: Nie zapominaj, że musisz jechać swoją autostradą i jaka by nie była to innej dla ciebie nie ma . Ja tak to odbieram. Ach to życie.... Pozdrawiam Jimmy Jordan
Rekomendowane odpowiedzi