Jay Jay Kapuściński Opublikowano 15 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Codziennie umieram przynajmniej dwukrotnie. Uczę się. Wchodzę w cienie, pomiędzy ich przeciągnięte rozmowy. Wciąż nie potrafię. Odkładam życie na jutro. Wschodzi sen – odwiedzam różne domy i mówię: dzień dobry - pięścią w parszywe twarze. Przebudzenie jest czasami zbyt okrutne. Dookoła tylko wybite szyby przystanku autobusowego i ludzie, którzy ten krajobraz stworzyli, a teraz narzekają, że piździ jak w grudniu. Cześć – mówię automatycznie, chociaż wcale nie muszę się przed nikim tłumaczyć. Widać nawet do zboczeń można przywyknąć. Przestań tak na mnie patrzeć, nie znoszę tego, najchętniej poszczułbym cię kimś. I dlaczego spotykam cię akurat teraz? Dzisiaj, kiedy postanowiłem mieć awersję na ładny wygląd? Ot taki burdel we włosach i wewnątrz; burdel bez kobiet – więcej niż artystyczny nieład. Mam problemy z wyprowadzeniem się z wczoraj, a mimo to obsesyjnie napoczynam jutro. Wbijam nóż w ciemność, przez szparę wchodzi światło. Nie, to jeszcze nie jest nowy dzień.
Jay Jay Kapuściński Opublikowano 15 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 tak wiem - proza i do tego takie to dosłowne, jestem świadomy, żeby nie było... mimo wszystko zapraszam do komentowania. pozdrawiam
marri huana Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Lubię ten wyraz, bo pięknie się rozkłada - "a wers ja". Są dobre, nawet bardzo dobre fragmenty, ale znam Twoje możliwości i wiem, że możesz jeszcze nad tym popracować tak, żeby było idealnie. Nie wiem, czy właściwie proza. Ostatnio też "przerzuciłam się" na taki rodzaj poezji, więc mi pasuje. buzi
blady paznokieć Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 lubię taki styl.. chociaż miejscami za dużo dosłowności i dobitnych wyrażeń, czego nie lubię. najbardziej z całego tego tekstu imponuje mi dojrzałość w pisaniu, którą ewidentnie widać (a przynajmniej ja widzę)
Barbara_Pięta Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Bardzo mi pasuje taki styl, bardzo mi pasuje Twój wiersz :-). Pozdrawiam/B.
stanislawa zak Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 fajnie, bardzo podoba mi się i przyszedł mi na myśl ta awersja na ładny wygląd w moherowym kapeluszu, który proponuje pan minister, ale będzie ... pozdrawiam ciepło!z plusem! a na przystankach -fakt- piździ jak w kieleckiem.
Kasia_Szymańska Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wypraszam sobie :) Raczej na tak, ale trochę do poprawy. Pozdrawiam :)
Vera_Ikon Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 Mam problemy z wyprowadzaniem się z wczoraj(...) Mimo to obsesyjnie napoczynam jutro. Wbijam nóż w ciemność, przez szparę wchodzi światło. Nie to jeszcze nie jest nowy dzień. To najbardziej. Ogólnie jestem przychylna :) Takie to Twoje :) pozdr serdecznie
Tali Maciej Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 proza zbudowana z podstasw na "artystycznym chaosie" później było już tylko lepiej i lepiej niczym cegla po cegle solidne ściany uwieńczne treściwym sklepieniem sufitu z płyt i puent nisko się kłaniam i pozdrawiam
vacker_flickan Opublikowano 15 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2005 fragmenty bardzo dobre, ale spieprzyłeś czwartą zwrotkę, to pytanie jest dość na siłę, a to powtórzenie z awersją też mało szczęśliwe no i faktycznie momentami prozujesz aż za bardzo, w poezji okrągłe zdania nie popłacają, zobacz jak to wygląda — momentami dajesz krótkie zdania, jakby rzucone i to jest ok, mieszasz je ze „słowotokowymi” i też ok, ja np to lubię, ale potem sadzisz takie kolumbryny stylistyczne: „Mam problemy z wyprowadzaniem się z wczoraj, które nastąpiło między dniem a nocą.” toż to niemal jak z „Nad Niemnem” wzięte;) pozdr
Anna_M. Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Pierwsza zwrotka - dwa pierwsze wersy są bardzo dobre, trzy kolejne bym odcięła Z drugiej zachowałabym część do słowa "ludzie", z trzeciej do "poszczułbym cię kimś"... I czwarta i piąta w całości. Po skróceniu o te wersy wiersz byłby, jak dla mnie, bardzo dobry; w tych wersach, które zaproponowalam wziąć pod nóż 'agresja' i bezpośredniość trochę mi zgrzytała w zestawieniu z pozostałymi częściami wiersza. Wiem, że niedobrze jest ciąć czyjeś słowa, więc uznaj, że wskazałam części wiersza, które wywarły na mnie największe wrażenie; pozdrawiam.
Espena_Sway Opublikowano 16 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2005 Jay Jay, wiersz bardzo w Twoim stylu. podoba się, fragmentami nawet bardzo [pierwsza i ostatnia zwrotka], pozatym również Dlaczego spotykam cię akurat teraz? Dzisiaj, kiedy postanowiłem mieć awersję na ładny wygląd? Ot taki burdel we włosach i wewnątrz; burdel bez kobiet – więcej niż artystyczny nieład. - za wieloznaczności pozdrawiam serdecznie Espena Sway :)
Jay Jay Kapuściński Opublikowano 17 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2005 Marri, dzięki, cieszę się, że wpadasz, buziam. Blady paznokieć, to fajne uczucie, kiedy tekst skomentuje ktoś po kim bym tego nigdy się nie spodziewał, dzięki. Basia, Stan, Kasia, Vera, Maciej, Espena, Pansy - dziękuję za wejście i kilka ważnych dla mnie słów. Vacker, nie spdziewałem się takich słów, szczególnie od Ciebie... dzięki, uwagi wezmę pod uwagę. Anno, miło mi, że spędziłaś nad wierszem tych parę chwil i ''pocięłaś'' poniektóre linijki. Zajrzę po czasie, nie wiem, może za pół roku, czy cały rok - wtedy będę trochę mądrzejszy niż teraz i przyjdzie mi to łatwiej, teraz nie będę tego męczył. dzięki za koment. pozdrawiam
51fu Opublikowano 24 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2005 Powiem krótko: rewelka. Nie kadzę, bardzo dla mnie. Ależ ton! Rzadko (czy w ogóle?) spotykam się z takim podmiotem. Nie mam do (na) niego awersji. ;) Już podążam do części następnej. // 51
Jay Jay Kapuściński Opublikowano 26 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2005 dziękuję ślicznie za szczerość. Cieszę się, że nie zarzuciłeś mi dosłowności podmiotu ;) pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi