Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97

...

nowoczesność 

jest wspaniała 

ale 

ale dajemy się 

jej zjeść bez przypraw 

nawali telewizor 

nowy 

nawali mikrofala 

nowa

relacje podobnie 

może warto 

się chociaż przyjrzeć 

a może nawet dać 

drugie życie 

nawet jak się okaże

że  ...

trud był daremny 

...

Pozdrawiam serdecznie

Miłego dnia 

Opublikowano

@Berenika97

....nie szukasz winnego tylko pokazujesz moment w którym nie ma już powrotu

najbardziej wybrzmiała dla mnie  opowiesć o nieodwracalności

bo czas nie tyle odbiera ludzi sobie nawzajem   ile przepisuje ich do innych historii

i może właśnie na tym  polega jego największa siła

świetny wiersz

świetna poezja

świetne uchwycenie ludzkiego doswiadczenia

Opublikowano

@Berenika97 Ten wiersz zostaje w człowieku na dłużej.

Poruszył mnie obraz jednego cienia na ścianie – to genialna metafora bliskości, która minęła.

Cienie są przecież trochę prawdziwe, a jednak to mniej niż odbicie w lustrze, bo nie mają barw. Istnieją na granicy światła (świadka) i mroku.

Kiedyś w swoim wierszu zauważyłam, że cienie potrafią całować się szybciej niż ludzie – i Twój utwór przypomniał mi tamtą intuicję. Smutne, ale jakże prawdziwe i piękne studium odchodzenia i odwykania od siebie.

Dobrego dnia :) 

Opublikowano

Witam - 

zostały klucze przy drzwiach i nic więcej - tak to jest z rozstaniami zwłaszcza z takimi które bolą - 

Pzdr.jeszcze słonecznie.

Opublikowano

@andrew

Bardzo dziękuję! 

Masz rację co do tej "nowoczesności bez przypraw" - tak łatwo dziś wyrzucić coś (albo kogoś), zamiast spróbować naprawić. Ta paralela ze sprzętem, który "nawala", a potem relacjami, którym pozwalamy się rozpadać tak samo bezmyślnie. 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@Migrena

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten komentarz - to rozróżnienie, że nie szukam winnego, tylko pokazuję moment bez powrotu - tak, to jest sedno. Nie chciałam pisać o winie, tylko o tym punkcie, w którym coś się już nieodwracalnie zmieniło.

A to, co piszesz o czasie - że on nie tyle odbiera ludzi sobie nawzajem, ile przepisuje ich do innych historii - to jest świetne sformułowanie.

@Alicja_Wysocka

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję  za ten komentarz - to, co piszesz o cieniach - że są trochę prawdziwe, a jednak mniej niż odbicie, bo istnieją na granicy światła i mroku - to jest piękny obraz, który sam mógłby być wierszem.

A Twoja intuicja o cieniach, które całują się szybciej niż ludzie - to zostanie ze mną na długo. Chciałabym przeczytać Twój wiersz. Bardzo dziękuję, że zajrzałaś tak głęboko w ten tekst i podarowałaś mi coś w zamian.

@Poet Ka

Bardzo dziękuję!

Zależało mi, aby ten wiersz nie mówił o rozstaniu wprost, ale o tym, co zostaje potem - i Twój komentarz pokazuje, że to się udało. "Rozumiem to i czuję" - trudno o lepszą odpowiedź na tekst, który miał dotykać czegoś prawdziwego, a nie tylko dobrze brzmieć. Dziękuję za te słowa, naprawdę mnie ucieszyły.

Opublikowano

@Waldemar_Talar_Talar

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten komentarz - i za to, że zatrzymałeś się właśnie przy tym wersie. Tak, to jest prawdziwszy obraz rozstania - bez powrotu. 

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję!

Dziękuję za ten komentarz - i za to, jak dalej pociągnąłeś ten obraz. "Współlokatorstwo, a myśli gdzie indziej" - to jest właściwie osobna, gorzka historia, którą dopisałeś. Świetnie się uzupełnia! Bardzo mi miło, że to wśród moich to jeden z najlepszych. :)

@lena2_

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję Ci, bardzo to mnie ucieszyło! Ten wers sam mi się najbardziej podobał podczas pisania, więc tym większa radość, że właśnie on tak trafił.

Pozdrawiam serdecznie!

@karenka

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję  za te ciepłe słowa - cisza, tęsknota i melancholia to właśnie to, co chciałam, żeby ten wiersz w sobie niósł.

@Bożena De-Tre

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten komentarz - cieszę się i doceniam, że odnosisz się nie tylko do emocjonalnego wydźwięku wiersza, ale i do rzemiosła, które za nim stoi. To dla mnie ważna uwaga, ponieważ często piszę historie "Ona i On" i będę mieć "wzór". :)

@Charismafilos @Benjamin Artur @Wiechu J. K. @Posem @Andrzej P. Zajączkowski

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. :) 

Opublikowano

@Berenika97 Sugestywny opis momentu, w którym Mojry zrywają pojedynczą nitkę łączącą dwoje ludzi i wplatają jej końce w zupełnie inne tkaniny.

Mojry nie tną nici.
Tylko wyjmują
jeden splot.

Potem każde z was
nosi swój koniec
do innego życia.

Nie pytajcie,
kto zerwał.
Nitka była jedna.

Pozdrawiam

Opublikowano

@Łukasz Jurczyk

Bardzo dzięuję! Serdecznie pozdrawiam. 

Mojry nie szukają winnych.

Dają  tylko

urwane ścieżki.

Wiatr szarpie

jego i jej koniec

w dwóch różnych światach.

Nie pytają, co dalej.

Strzępki pamiętają

całą historię.

@LessLove

Bardzo dziękuję! 

To piękne dopowiedzenie - rozstania uczymy się, ale nigdy do końca. Zawsze zaskakuje, nawet gdy się go spodziewamy. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@Sylwester_Lasota @Leszek Piotr Laskowski

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam.