Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dedykuję wszystkim rozbitkom promu „Jan Heweliusz” oraz ich Rodzinom.
Jan Jarosław Zieleziński

. . .  _ _ _  . . .

Requiem dla Heweliusza

. . .  _ _ _  . . .

Mayday! Toniemy! Skąd przechył łodzi?
Wiadomo... wiadomo, o co tu chodzi.

Jak pomóc by firmie też nie zaszkodzić?

Toć we wsi wiedzą co się rozchodzi!

Knebel na usta rozbitkom z łodzi?

Uczciwie to opowiedzieć się godzi.

Niewinni pośród wściekłości powodzi.

Prawda jak fala niechybnie nadchodzi...
Wiadomo... wiadomo, o co tu chodzi...

. . .  _ _ _  . . .

Edytowane przez jjzielezinski (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@jjzielezinski

Tekst uderza swoją rytmiką. Powtarzający się, niemal jak mantra  refren "Wiadomo... wiadomo, o co tu chodzi" działa jak uderzenia fal i świetnie buduje napięcie.

Znakomity jest pomysł, aby sygnał SOS wpleść w tekst – od razu narzuca dramatyczny ton i przypomina o faktycznym wymiarze tragedii na morzu.

Utwór z jednej strony pełni rolę poetyckiego epitafium dla ofiar, a z drugiej jest ostrym aktem oskarżenia wobec tych, którzy próbowali zatuszować prawdę. 

Dowiedziałam się, że prawda o tym, dlaczego prom zatonął i kto zawinił, ostatecznie przebiła się do opinii publicznej. Jednak  winni decydenci , wysyłający niesprawny prom w morze, wprawdzie zostali zdemaskowani, ale nikt z dyrekcji firmy nigdy nie poniósł za to realnej odpowiedzialności karnej. Dlatego wiersz Twój wiersz pozostaje bardzo aktualnym i gorzkim świadectwem tamtych wydarzeń.

Opublikowano

@Berenika97
Twoje słowa Bereniko bardzo wiele dla mnie znaczą i bynajmniej nie chodzi mi tu o fakt samej recenzji wiersza, ale zwyczajnie o to, że potrafisz napisać kilka słów o tej tragedii. Co do mnie to pamiętam, że gdy to się wydarzyło byłem akurat w 1-wszej klasie liceum i prawdę powiedziawszy z samej TV docierały dosłownie skrawki informacji i -z mojego punktu widzenia- było to przedstawione przez ówczesną TV dość niedbale. O wiele więcej dowiedziałem się później, ale tylko tyle co zdołałem się dowiedzieć z tego co było podane do publicznych wiadomości. No i tutaj muszę pochwalić całą ekipę od serialu "Heweliusz", gdyż przedstawili tą sytuację naprawdę dobrze. Co prawda zakładam, że -choćby z uwagi na ograniczenia czasowe filmu- nie wszystko udało się tam naświetlić, ale i tak sądzę, że wystarczająco dużo - innymi słowy, kawał dobrej roboty. 
Co prawda nie jestem sędzią, więc nie mnie sądzić, ale gdybym mógł to chciałbym jedynie tyle, żeby wszystkim niewinnym i poszkodowanym (także przez utratę dobrego wizerunku) -a zwłaszcza panu kpt. ż.w. Andrzejowi Ułasiewiczowi i jego Załodze- przywrócić raz na zawsze dobre imię. Najlepiej publicznie. Zaś na sprawiedliwy sąd na tym świecie nie liczę, a już zwłaszcza w obecnej sytuacji politycznej.
Dziękuję Bereniko za Twoją piękną i potrzebną wypowiedź pod moim wierszem.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński