Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Świetnie napisane opowiadanie z twórczym polotem... dialogi brzmią naturalnie a emocje bohaterki są pokazane niezwykle realistycznie...zachowanie Wojtka dobrze obrazuje, jak brak uważności może zniszczyć nawet dobrze zapowiadającą się relację...pozdrawiam słonecznie w ten deszczowy dzionek*)

Opublikowano

Lubię takie krótkie teksty, pisane przez was, bo przybliżają wasz sposób czucia i myślenia. Tutaj, już w pierwszym zdaniu było na "nie" , a im dalej, tym bardziej. Jak to w filmie "Materialiści" mówią "no match", i to zwykle widać, słychać i czuć. Pozdrowionka z :). 

Opublikowano

@karenka

Bardzo dziękuję! 

Bardzo trafny komentarz, dodałabym jeszcze różnice w dojrzałości emocjonalnej, niezależnej od przeżytych lat. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję! 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pewnie chodzi Ci o kobiecy sposób czucia i myślenia. :)  A mnie interesuje  męski obraz świata - takie wzajemne poznawanie się zawsze działa na korzyść relacji.  Dziekuję za ciekawy komentarz. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@violetta

Bardzo dziękuję! Pozdrawiam. :) 

@Posem

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. :)) 

Opublikowano

@Berenika97
Genialna proza. Rzadko czytam prozę, ale dla Ciebie Bereniko zaryzykowałem zrobić wyjątek, bo w moim odczuciu moja recenzja, kogoś kto niespecjalnie zna się na prozie, może nie być wiele warta... No, ale co mi tam!.. ;) Zaryzykuję. ;)

Utwór porusza ciekawą kwestię narcyzmu i wzajemnych oczekiwań, podczas gdy jedna z osób (Wojtek=narcyz) nic (lub prawie nic) nie oferuje się od siebie samego. Katastrofa (zerwanie znajomości) mogła wydarzyć się nawet zanim ów film się zaczął (biorąc pod uwagę jako taką znajomość charakteru Wojtka przez Nikę). Wojtek z utworu zwyczajnie nie jest w stanie wyjść poza swój świat bardzo ograniczonych wartości i tym samym dojrzeć prawdziwej swojej pomyłki i jej skorygować. Tak samo jak próba subiektywnego wytłumaczenia przez Wojtka całej sytuacji po "otrzymaniu kosza" od Niki. Mało tego, interpretuje to kompletnie na opak i nie przejmuje się brakiem logiki w swym myśleniu. Zapomina, że dobry mistrz, wojownik i często też dowódca (lub przyszły mąż) to osoba, która oprócz siły, hartu ducha i znajomości technik walki kieruje się w stosunku do innych szczerym uczuciem, empatią i sercem.
Nika dobrze zrobiła, bo nie ma sensu iść dalej przez życie z kimś, kto w życiu będzie dostrzegał jedynie swoje problemy, racje i potrzeby.
Bardzo miło mi się czytało utwór, który porusza ważne i ponadczasowe dla życia prawdy życiowe.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

Opublikowano

@jjzielezinski

Bardzo dziękuję za ten komentarz - naprawdę mnie poruszył.

To miłe, że zdecydowałeś się zrobić wyjątek dla prozy, i cieszę się, że właśnie to opowiadanie było tym powodem.

To jest profesjonalna opinia! Twoja interpretacja Wojtka trafia w samo sedno - to dokładnie o to mi chodziło - o kogoś, kto siłę i pewność siebie myli z wartością jako partnera, a przy tym zupełnie nie widzi własnych ograniczeń. Ujęcie tego z tym "dobrym mistrzem, wojownikiem i dowódcą" bardzo mi się podoba!

Cieszę się, że Nika i jej decyzja też zostały odebrane tak, jak zamierzałam. Dziękuję za poświęcony czas i za tak wnikliwe czytanie!

Serdecznie pozdrawiam. :)))