Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 Ten precyzyjny i ascetyczny w formie wiersz opowiada o zagrożeniach dla własnej tożsamości, prawa wyboru, wolności.

Opowiada o mechanizmie, który zagraża, choć jest łagodny - unicestwieniem poczucia wartości i podmiotowości.

Dziękuję i pozdrawiam :-)

Opublikowano

@Berenika97 Jak kiedyś tu napisała Iwonaroma: Przewodzić i kochać to trudne połączenie, bo zaraz wdziera się chęć władzy, kontroli, manipulacja i ubezwłasnowolnienie słabszej strony. a próba ucieczki jest wywołaniem agresji, nie zawsze tylko werbalnej. Świetnie to opisałaś w wierszu, zresztą. Pozdrawiam serdecznie.  

Opublikowano

@Leszczym

Bardzo dziękuję! 

ßerdecznie pozdrawiam. :))) 

@karenka

Bardzo dziękuję! 

Właśnie o to chodziło, żeby nie powiedzieć za dużo, a mimo to żeby coś zostało.:)

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@LessLove

Bardzo dziękuję! 

Właśnie ten mechanizm - zagrożenie, które nie krzyczy, tylko podmywa  był sercem tego tekstu. Cieszę się, że tak to odczytałeś. Serdecznie pozdrawiam! :)

@andrew

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za wierszyk. To "aby..." uzupełnię tak:  aby  usunąć trujące bluszcze ze swojego życia. Pozdrawiam serdecznie!

@Benjamin Artur

Bardzo dziękuję! 

Dokładnie tak, również staram się takich unikać. Kiedyś zrobił na mnie duże wrażenie film "Trujący bluszcz". :) 

Serdecznie pozdrawiam. :)

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten komentarz - i za przywołanie słów @iwonaroma, bo to celne uzupełnienie. To zdanie o próbie ucieczki jako wyzwalaczu agresji trafia w samo sedno tego, co chciałam pokazać. W wielu książkach czytałam o podobnych relacjach, działających zresztą w obie strony, duże wrażenie zrobił też na mnie  film  "Sypiając z wrogiem" z Julią Roberts :) . Pozdrawiam serdecznie!