Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poet Ka

Feliks Konieczny był prekursorem nowocześniej nauki o wielości istnień cywilizacji - posiadał umysł ścisły, a Paweł Włodkowic był prekursorem nowoczesnej tolerancji - nie czytała pani jego książek i nie potrafi pani używać argumentów merytorycznych - tylko pani prowokuje jak to u umysłach lewicowych.

Pierwsza Rzeczypospolita Polska była Cywilizacją - w której istniało wiele Kultur i to jest fakt naukowy i istniała ona około trzysta lat.

Opublikowano

@Łukasz Wiesław Jasiński

nie prowokuję, ale nie może tak być, żeby strach przed nieuprzejmością generował moje milczenie, bo wtedy rozmówca będzie uważał, że ma rację, a ja nie mam argumentów, proste? 

jak Koneczny opisuje te cywilizacje

i jakie ma podstawy, od tego trzeba zacząć

wtedy jest merytorycznie- a interlokutor odnosi się do treści

i do jej ewentualnego przetworzenia przez nadawcę 

zresztą to nie miejsce na takie rozmowy...odpuszczam

Opublikowano

@Łukasz Wiesław Jasiński

co ma do tego P.Włodkowic

proszę nie zakładać czy ktoś czytał

czy nie czytał 

niemerytoryczne będzie obrażanie

i odsądzanie od czci i wiary, jeśli będzie teraz miało miejsce 

proszę mnie nie segregować

jako lewicowej ani prawicowej

i nie przypisywać całej grupie tych samych cech

nie ma różnicy w człowieczeństwie

tylko w postępowaniu i poglądach 

Opublikowano

@Łukasz Wiesław Jasiński

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Dziękuję za komentarz.

Nie jestem entuzjastką teorii Konecznego, więc nie będę na niej budować interpretacji do prostej fraszki.

Natomiast dziwię się, jak bardzo przeinacza pan jego poglądy. Zaliczał on bowiem Rosję do cywilizacji turańskiej (koczowniczej i stepowej), a bolszewizm to stadium rozwoju cywilizacji turańskiej w Rosji.

Koneczny stanowczo odrzucał rosyjską tezę o jedności narodowej i cywilizacyjnej Rusinów (Ukraińców) i Moskali (Rosjan). W swojej książce "Dzieje Rosji" - Moskwa nie jest naturalną kontynuacją Rusi Kijowskiej lecz tworem ukształtowanym przez najazd mongolski i niewolę tatarską.

Jeżeli Pan twierdzi inaczej - to znaczy, że są to tylko Pańskie poglądy. 

A co do dogmatów i ideologii - tu się po prostu też różnimy. Pozdrawiam. 

@jjzielezinski

Bardzo dziękuję za miłe słowa i za ten wątek z wolnym rynkiem - ciekawe ujęcie, ono dobrze pokazuje, że globalizacja to nie jakiś jednolity "plan", tylko skutek wielu zaburzeń po drodze. A co do "znafców" - cierpliwości czasem brakuje.

Historię pana Kluski znam od mojego chodzącego "źródła". Bardzo smutna, podważa zaufanie do państwa, które miało być państwem prawa. Ale nie mogę się dziwić, bo znam kilka podobnych, choć nie takiego kalibru historii typu "obywatel kontra bezprawne działanie systemu państwowego".

Serdecznie pozdrawiam. :)

Opublikowano (edytowane)

@Łukasz Wiesław Jasiński
Panie Łukaszu próbuję zrozumieć o co mi panu chodzi, ale obawiam się, że miesza pan pojęcie filozofii z ideologią (w dodatku z ideologią skrajnie uproszczoną). Jak chce pan doprowadzić do wzajemnego szacunku, skoro unika pan dialogu twierdząc (cytuję pana słowa):
"(...) Jeśli oni nie umieją przyjmować merytorycznych argumentów - krytyki - to ich problem! (...)"
?

Co do miejsca powstania faszyzmu i nazizmu jestem skłonny się z panem zgodzić.
Jednak nie mogę zgodzić się co do samej ewolucji nazizmu. Twierdzi pan, że źródłem nazizmu miałby być rzekomo jakiś lewicowy odłamu chrześcijaństwa? To jakieś brednie i pana prywatna, publicystyczna opinia, a nie analiza historyczna poparta konkretnymi faktami.

Poza tym obawiam się, że miesza pan (w dość dowolnych proporcjach) pojęcia z zakresu religii (różnych) i ideologii (też różnych). Wychodzi z tego bałagan, który sprawia, że staje się pan -przynajmniej w mojej ocenie- nieobiektywny i niewiarygodny, chociaż paradoksalnie część pana intencji jest dobra, tyle że prawdopodobnie -PO CZĘŚCI- źle sformułowana, jak np. twierdzenie, że jeden typ religii może być lepszy od innych na podstawie dogmatów, które są fałszywe, a których kurczowo się pan trzyma.

Powtarzam panu, religia to prywatna sfera duchowa każdego człowieka i każdą sferę uczuć religijnych drugiego człowieka należy uszanować. Nie oznacza to, że zaraz musi wyznawać, którąś z tych religii. Chodzi o to, żeby zwyczajnie nie wprowadzać cierpienia, zła, kłótni i wojen (zwłaszcza wojen religijnych), bo to nie pochodzi od Boga.
Pan poprzez twierdzenie: "(...) judaizm, chrześcijaństwo i islam przestaną obrażać moje uczucia filozoficzne (...)" zrównuje niejako pojęcie religii z ideologią. To kompletnie bez sensu. Już lepiej twierdzić, że jest się ateistą lub agnostykiem i ludzie mają taki stan pana uczuć dotyczących sfery duchowej uszanować - w zamian za to, że pan z szacunkiem będzie się odnosił do religii innych ludzi - i tych monoteistycznych i tych politeistycznych. Wtedy to ma sens.

Pozdrawiam! J. J. Zieleziński

Edytowane przez jjzielezinski (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Poet Ka

Bardzo mi przykro, że spotkało Cię to właśnie pod moją fraszką - nikt nie powinien być atakowany ani szufladkowany za swoje poglądy.

W pełni się zgadzam - różnimy się w przekonaniach, ale to nie umniejsza niczyjego człowieczeństwa. 

Bardzo doceniam Twoją szeroką erudycję i wnikliwość z jaką podchodzisz do tekstów tutaj publikowanych. Chciałabym, aby mimo wszystko to miejsce było nadal dla Ciebie przyjazne. Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

trafne ale

kiedy idea jest interesem

wszystkie sumienia lecą kretesem

choć nad tym wszystkim stoi dekalog

to ludziom zawsze zawsze jest mało

choćby człek tworzył komuny zbory

sięgać po cudze jest zawsze skory

zaś chuci nic nie usprawiedliwi

dawne boginie były na niby

pozdrawiam