Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Nata_Kruk Nato, dopiero co zapraszałaś moją gąskę, żeby pobyła na Śląsku, a tutaj przynosisz taki zjawiskowy, poruszający wiersz. To poszukiwanie ciepła i składanie jutra z okruchów trafia prosto w serce. Cudowny, klimatyczny utwór, w którym chce się zostać na dłużej.
Pozdrawiam :)

Opublikowano (edytowane)

@andrew... stokrotne dzięki za humorek... :))

@Łukasz Jurczyk... dziękuję bardzo, niech mnie weźmie w pół.. nie zaszkodzi... :) mój światek teraz ma się całkiem dobrze, bez obaw.. :)

@Alicja_Wysocka... gąski lubią Śląsk.. :) chyba. Niech wszyscy szukają ciepła i składają

z okruszków lepsze jutro. Piszę.. ja.. ale mam na myśli ludzi. Dziękuję za miłe słowa.

Ślę Wam w podziękowaniu.. :) i pozdrawiam.

@Rafael Marius... @Leszek Piotr Laskowski... @Posem... @Benjamin Artur.. @Poet Ka

Bardzo Wam dziękuję za zatrzymanie się obok treści.

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Nata_Kruk

To nastrojowy wiersz, pełen delikatności i melancholii. W piękny sposób połączyłaś motyw zimy (chłodu, trudności życiowych, rozpadu) z tęsknotą za latem (ciepłem, uzdrowieniem, miłością).

Wers o tym, że "z okruchów pozbieranych przyszło poskładać jutra przyszłość" - bardzo mi się podoba - chyba każdy z nas miał w życiu taki moment. Oby to wyczekiwane lato przyszło jak najszybciej. Cudnie malujesz słowem.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Wiosna jak już wybucha to konkretnie, więc nie sposób przejść obok niej obojętnie.

W oczekiwaniu na lato...  można się nieźle przystroić :)

Pozdrawiam

Opublikowano

jak czytałem, to tak jakbym E. Demarczyk słyszał:

gdy przyjdzie pora będzie granie

słowików kosów wszelkich ptaków

w parku na ławce zcałowanie

mrzonek zimowych chłodnych blasków

z okruchów życie ktoś pozbiera

czekając na miłości przyjście

i może przyjdzie tu i teraz

zanim jesienne spadnąliście

....

Opublikowano

@Berenika97... chyba każdemu przychodziło składać się po rozsypce z jakiegoś powodu, bo życie potrafi być
horrorkiem, ale na szczęście znajdujemy też pokłady delikatności i zrozumienia... oby.
Dziękuję bardzo za ten ciepły komentarz.

@Natuskaa... wobec tego poczekajmy, aż pokaże swoją pełnię... :) bo na razie chłodnawo, jak na tę porę roku.

Dobrze, że słońca nie brakuje. Dziękuję za zatrzymanie.

Pozdrawiam Panie.

Opublikowano (edytowane)

@Jacek_Suchowicz... jakbyś słyszał Ewę Demarczyk.. :) nigdy bym nie pomyślała, ale

faktycznie linia melodyczna pasuje do strofek, tylko refrenu brak. 

Dziękuję także za wierszowany komentarz.... :) i... dobrej nocy.

z okruchów życie ktoś pozbiera
róbmy to wespół chyba warto
ale na ciszę - co rusz wzbiera -
można niekiedy smutkiem patrzeć

bo nie ma pory lepszej gorszej
gdy kalendarze czas odbiera               
a jutro może się nie zdarzyć
wtedy gdzieś szepty - mogł(a,e)m teraz     

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Nie będę tłumaczył panu po raz wtóry odnośnie mojego wieku i tego na ile w dorosły sposób odbierałem świat, ponieważ uważam że tylko głupkom trzeba coś dwa razy tłumaczyć. Natomiast skoro nie rozumie pan co takiego "enigmatycznego" kryje się pod -nie moją, a jedynie wspomnianą przeze mnie- definicją prawdziwego Polaka to wyjaśniam, że prawdziwy Polak to osoba, która szanuje Polskę i jest wierna jej tradycji i ideałom, które dbają o dobro wspólne Polski i Polaków, czyli o niepodległość Polski, o suwerenność Polski, i o prawdziwą wolność dla Polaków w Polsce (wolność słowa, wolność religijną, etc. - polecam zapoznać się z Konstytucją Polski - ZWŁASZCZA TĄ NIEKOMUNISTYCZNĄ z okresu dwudziestolecia międzywojennego). Wśród Polaków od czasów przyjęcia Chrztu przez Polskę wielu Polaków deklaruję wiarę w Pana Boga, więc dodatkowo, można by rzec, część tych PRAWDZIWYCH Polaków to właśnie tacy, którzy mają w swym sercu hasło: Bóg, Honor, Ojczyzna. Jeśli są naprawdę wierni tym ideałom to naprawdę nie trzeba tu wielkiej logiki i tłumaczenia KIM JEST I CZYM CECHUJE SIĘ wspomniany przeze mnie PRAWDZIWY POLAK. Zdaję sobę jednak sprawę, że wciąż istnieją twardogłowi komuniści i ich wyznawcy, którym nic do łba nie trafi i na to niestety -moim zdaniem- lekarstwa nie ma. Wśród ugrupowania ("Solidarności" jak mniemam), o którym pan wspomniał trafiali się różni ludzi (zwłaszcza po stanie wojennym) i dochodziło do różnych nieścisłości i poróżnień wewnątrz. Czy było to zakulisowe działanie ówczesnych służb? Nie mnie to oceniać, bo to temat złożony, ale wielu Dziennikarzy jak np. pan red. Cezary "Trotyl" Gmyz, czy pan red. Witold Gadowski nie raz udowodnili co kryją archiwa IPN'u, do których przejrzenia również pana zachęcam, bo być może rozjaśni się panu nieco w głowie (mimo życiowego doświadczenia i sędziwego wieku - zakładam, że znacznie wyższego ode mnie). Poniżej wstawiam znamienny w swoim odbiorze film z jednych ze spotkań "Solidarności" gdzie widać pewne różnice w tymże ugrupowaniu. Polecam obejrzeć cały. Wierzę, że powiąże pan fakty, które tak dobrze pan przecież zna.    
    • I. Tak to ja!  Nie doceniam Nie ubieram w piękne słowa Nie wyciągam pierwsza ręki Nie umiem nie tłumaczyć się na każdym kroku   II. Czasem wyzywam I los i Jego Rzucam słowa na wiatr Spalam się niczym zapałka niezamierzenie   III. Ranić cię będę,  bo nie wiem, skoro mi nie mówisz, gdzie masz chore miejsca gdzie cieńka skóra, nigdy nie wychodząca na światło dzienne nie wiem   tak, to ja ...    
    • może to z obawy z nadmiaru produkowanych myśli z tęsknienia jeszcze straty które nimi nie są z ostrożnością pielęgnowane obrazy jak relikwie w biurach galeriach na trasie mam cztery życia do wykorzystania każde prawdziwe każde zapisane w binarnym kodzie w kapsułkach szumie krótkich fal krokach ludzi którym dopisuję biografie gorzkie objawienia wysycone migotliwym blaskiem na szarym tle obym nie zapomniał oddechu złożonego na pół spojrzenia we własne oczy by zawsze odnaleźć w nich ciebie  
    • @LessLove A jeśli Boga nie ma to kto nam wybaczy? Wybaczenie zawsze jest początkiem  nowego dobrego? kolejnej świadomości ” wszystko to marność i pogoń za wiatrem” Zostaje  Karoca złota( dla niektórych bańka   Dobrego dnia
    • @.KOBIETA. Co najwyżej w odniesieniu do  emocji , ale tylko jako poetka

@Charismafilos  jeśli  za mało, można dobie dopowiedzieć.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...