Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Poet Ka

Poe.

rehabilitacja słowa dokonana w Twoim wierszu to coś wiecej niż semantyka.

to akt przywrócenia blasku, który nie parzy grozą, lecz oświeca istotę rzeczy .

lśnienie odzyskane to język powracający z wygnania w popkulturze do swojej pierwotnej czystosci.

udało się 

Opublikowano

@Migrena

dziękuję, wiem, że to zgodne z Twoimi zapatrywaniami, pamiętam Twój wpis pod moim wierszem

o wujku od owadów

i Twoje zdanie na temat tego, co robi kultura masowa z człowiekiem, jego myśleniem i osobowością

oczywiście rzeczywistość tamtego wiersza była uproszczona, a wujek był bardzo pozytywną osobą, a Tracy i Hepburn cudowni 

może tak, jeśli o mnie chodzi, to liczy się, co ktoś wybiera z tej kultury masowej i co internalizuje

ale co do samego zjawiska zmiany znaczeń różnych słów  w wyniku mocnego wrażenia, jakie wywołuje film czy aktor, czy opowiedziana historia, jest to zjawisko wieloaspektowe, zadziwiające i dające do myślenia 

„Język powracający z wygnania w popkulturze” – brzmi to pięknie.

martwi mnie tylko jedno: gdy zapomniane zostaną dawne filmy oraz aktorzy, a słowa jakimś cudem przestaną nieść ten „wielbłądzi garb” naddanych treści i wzorców, czy samo zjawisko nie będzie trwało nadal?

czy nie obejmie ono treści

i wzorców o wiele gorszych niż te

z okresu po II wojnie światowej?

@Migrena

bardzo bardzo dziękuję 

(a Twój wpis pod moim poprzednim wierszem to miód na serce, faktycznie chciałam osiągnąć taki efekt, jak napisałeś)

Opublikowano

@Poet Ka

Poe.

wiem co Cię tak bardzo niepokoi.

to predkość zamiast głębi,

bo dawne filmy budowały archetypy powoli, dając czas na internalizację wartosci, a  dzisiejsza kultura masowa to czesto "kultura natychmiastowego efektu” gdzie słowa nasycają się znaczeniami gwałtownie ale są to znaczenia płytkie i czėsto cyniczne.

rozmycie autorytetu .

kiedyś wzorce były scentralizowane a dziś wzorce są rozproszone, co sprzyja powstawaniu znaczen doraznych  często opartych na agresji lub powierzchownosci.

i wreszcie utrata kontekstu historycznego.

slowa, które kiedyś niosły cięzar doświadczenia , dziś bywają używane jako ironiczne ozdobniki.

żeby nie zburzyć elegancji powiem najłagodniej jak umiem:

pieprzony nowy świat !!!

Opublikowano

@Migrena

Utrata axis mundi – owego stałego punktu odniesienia, który kiedyś porządkował nasz świat – jest dla wielu doświadczeniem bolesnym. Wynika z tego smutna diagnoza: jako społeczeństwo stajemy się odbiorcami „gotowej papki”. Choć nie brakuje nam inteligencji, tracimy zdolność samodzielnego wytyczania dróg, przytłoczeni narzuconymi z góry wzorcami.

Problem nie tkwi jednak w samej wielości opcji. Gdybyśmy mieli do czynienia z autentycznym bogactwem postaw, moglibyśmy wybierać to, co wartościowe. Dzisiejsza rzeczywistość to jednak nie wolny rynek idei, lecz pole bitwy. Wzorce są nam narzucane siłą, symultanicznie i bezpardonowo.

Ostatnie ćwierćwiecze to bilans, który przeraża: dwulicowość, totalne upolitycznienie każdej sfery życia, manipulacja i technokratyczny chłód. Żyjemy w cieniu wzajemnych nagonek politycznych koterii, gdzie strach stał się narzędziem zarządzania.

Ci, którzy nie pamiętają końca XX wieku, mogą nie rozumieć tej straty. Wtedy wolność i swobody obywatelskie były realnym doświadczeniem, a nie tylko hasłem. Dziś pokolenia nieznające tamtego oddechu są jak kanarki w klatce – nie wiedzą nawet, że ich przestrzeń jest ograniczona.

To, co dziś jest codziennością – ta mentalna niewola i wszechobecna kontrola – jeszcze trzydzieści lat temu zostałoby uznane za ponury absurd. Z perspektywy czasu tamten okres jawi się jako utracony raj na ziemi.

ja nie żartuję

Opublikowano

@Poet Ka

powstrzymam się z odpowiedzią:)

bo jak zaczniemy tak do siebie pisać to internet zapełni się w siedem dni:)

ale co muszę to muszę.

Twoje słowa.

to tak jakbyś mną pisała albo ja Tobą.

zgadzam się z każdą myślą i z każdym słowem.

jesteśmy dziś na etapie totalnego zjazdu wartości w dół.

z przyjemnością to napiszę - ku zagładzie!

wielopłaszczyznowej.

totalnej.

było pięknie.

awangardowe ruchy literackie, malarskie, muzyczne.

kuźnie myśli.

amerykański jazz i kultura masowa.

i wreszcie lata sześćdziesiąte XX wieku.

epoka nylonowych koszul, jeansów i radia Luxemburg.

wolność.

nawet tutaj, za żelazną kurtyną.

ale zło się tliło.

najpierw głowy Ludwika XVI i Marii Antoniny w końskim łajnie, na bruku paryskiego placu.

później Adolf Hitler.

a teraz unia europejska.

i dramatyczny spadek wartości intelektualnej człowieka.

zboczeńcy, lumpy, terroryści.

i nagorsze.

ludzkość już z tej drogi śmierci nie zejdzie.

jadą łbami w dół z uśmiechem z tureckich zębów przyklejonymi na czaszkach bez rozumu.

a nieco inaczej ujmując słowa pewnego filozofa napiszę o pięknie które było tak:

"ta czaszka Poe już nigdy się nie uśmiechnie" 

Opublikowano

@Poet Ka tak się zastanawiam- czy popkultura to zło? Nie wiem.

wiersze są prawdą o nas samych? Też nie wiem, wiem tylko o sobie.

Słowa ewoluują wraz z ludźmi, przemieszczają się.

Jest tyle zapożyczeń.

Jakże bogatym i pięknym jest nasz ojczysty, bywa niepotrzebnie zaśmiecanym

Opublikowano (edytowane)

@Migrena

czaszka Jorika

widzisz, ta czaszka Jorika,

pomimo że się nie uśmiecha,

jest w pewnym sensie

uśmiechnięta 

więc szklanka może być

do połowy pusta

albo od połowy pełna

póki żyjemy,

może więc być pełna

a kiedy umrzemy,

to nie będziemy wiedzieć,

że nie żyjemy 

Edytowane przez Poet Ka
zmiana wersyfikacji, dodanie tytułu (wyświetl historię edycji)