Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@viola arvensis

To wiersz z przesłaniem.  Uzmysławia, że miłość bliźniego ma granice, a troska o siebie jest duchowym obowiązkiem, nie samolubstwem. Jednocześnie nie pozwala na zupełne odwrócenie się plecami - modlitwa pozostaje gestem solidarności nawet wtedy, gdy bezpośrednia pomoc jest niemożliwa. 

Zastanawia i skłania do głębszej refleksji. 

Opublikowano

@viola arvensis
Przepiękny i prawdziwy wiersz Wiolu. W istocie, czasami jedyne co można zrobić to modlić się za tych co potrzebują, w nadziei że Pan Bóg zamieni "Szawła" w "Pawła", a potem wykorzysta to jako swoje narzędzie w walce ze złem. W każdym razie ja zawsze mam taką nadzieję modląc się.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński
P.S. Czy tam w ostatnim wersie nie powinno być przypadkiem "modlitwą" zamiast "modlitwa"?

Opublikowano

@viola arvensis

jest w tym wierszu coś z dawnego moralitetu.

średniowieczna nuta, wyraźny rytm, rym, porządek, który dzis wydaje się niemodny, a jednak u Ciebie brzmi nie jak stylizacja tylko jak wspaniały autentyk.

piszesz wbrew czasowi, a może obok niego  i to jest w tym działaniu  najwspanialsze.

Twój wiersz nie szuka efektu, tylko prawdy  i dlatego jest cenniejszy niż brylanty rzucane przez grzeszników w ofierze Bogu.

piękna poezja.

nie do zapomnienia.

Opublikowano (edytowane)

@Migrena to prawda, nie ma co owijać w bawełnę - w pisaniu bywam niemodna, w życiu zresztą też odstaję i w nic się nie wpasowuję, bo tak trzeba...

Myślę, że mamy tylu teraz modnych i trendy autorów, że można spokojnie pozostać sobą, a kto wrażliwy i mądry- jak Ty,  ten prawdę, autentyczność i bycie sobą doceni.

Zwłaszcza w swiecie czatów GPT itp śmieci.

Dziekuję Ci pięknie za mądrą i szczerą wypowiedź i każde cieple słowo.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Charismafilos a to gratuluję, bo to już "wyższa szkoła duchowej jazdy". Też się staram ale często z marnym skutkiem

Edytowane przez viola arvensis (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Witaj - takich grzesznych nawet modlitwa nie uratuje - wiersz na tak - 

Pzdr,serdecznie.