Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97

Ten tekst brzmi jak rozmowa z kimś, kto napisał zasady świata, a potem już się nie odwrócił. Jakby pytanie o sens trafiało w miejsce, które nie odpowiada.

Jest w tym dużo zgody na błąd istnienia – nie bunt, raczej dziwne oswojenie z tym, że rzeczy po prostu są, jakie są.

Zostaje we mnie obraz człowieka, który nie naprawia świata, tylko uczy się w nim stać mimo wszystko.

Serdeczności :)

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97 dwie postawy życiowe- dwa skrajnie różne podejścia- skontrastowane- ,"Peel" buduje stabilność i wzmacnia swoje siły - nawet w obliczu nietrwałości rzeczy, nawet w kontrze do skrajnego pesymizmu - utwardza swój spokój do tego stopnia, że nawet światło twardnieje na skórze. Tak jest dobrze. Na przekór przemijaniu. Jeśli jesteśmy błędem, to niech on trwa!

Edytowane przez Poet Ka
interpunkcja (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Berenika97

tu nie chodzi o błąd demiurga tylko o jego odwrocenie bo puenta jednak się pojawia tyle że w ciele a nie w sensie

światło które twardnieje to moment w którym abstrakcja zostaje zmuszona do materi

i właśnie tam rodzi się zgoda

najcichsze

jest to że reklamacja znika nie dlatego że została rozpatrzona tylko dlatego że przestaje być potrzebna.

ten wiersz to poetycka głęboka studnia.

zaglądam do niej ciekawie:)

Opublikowano

@Łukasz Jurczyk

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za wierszyk, który byłby świetną  puentą.  

Serdecznie pozdrawiam.  

@Alicja_Wysocka

Bardzo dziękuję! 

To jest właśnie ten rodzaj komentarza, dla którego warto pisać. Trafiłaś w sedno - to zgoda na błąd, bez buntu, bez naprawiania. 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@andrew

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten piękny wiersz.Ten szmaragd w brzydkim diamencie - to obraz, który teraz i ja będę nosiła. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@Poet Ka

Bardzo dziękuję! 

Trafiłaś w samą oś tego wiersza. Tak - dwie postawy, jedno życie. I ta końcówka - "niech on trwa" - to najlepsze co można powiedzieć na temat całej tej metafizycznej reklamacji.

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@truesirex

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za tak miłe słowa -  one dla mnie bardzo wiele znaczą. Są najlepszą motywacją, żeby pisać dalej. :) 

Serdecznie pozdrawiam. 

@MIROSŁAW C.

Bardzo dziękuję! 

"Kod cienia" - zatrzymałam się na tym dłużej, to bardzo intuicyjny odbiór. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@viola arvensis

Bardzo dziękuję! 

"Pogodność z niepogodą" - to piękne nazwanie tego, co chciałam pokazać. Cieszę się, że właśnie ten koniec wybrzmiał. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@Migrena

Bardzo dziękuję! 

Napisałeś esej filozoficzny.

Fascynuje mnie Twoja  interpretacja, która idzie głębiej niż sam wiersz. "Reklamacja znika nie dlatego że została rozpatrzona, tylko dlatego że przestaje być potrzebna" - tego nie napisałam, a było tam od początku.

Dziękuję, że to zobaczyłeś. I zaglądaj - studnia lubi towarzystwo. :)

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@Berenika97

Chłonę ten błąd,

cieszę się

Wrażenie na publiczności robi się odstępstwami od ideału, niedoskonałością - Karol Radziwonowicz podczas ostatniego Konkursu Szopenowskiego. 

Tak to działa, jak napisałaś w Twoim wierszu. Pozdrawiam serdecznie, jak zawsze:)