Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Poet Ka Opublikowano 21 Kwietnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) W Weronie... stoi dom który nie jest twoim domem balkon który nie jest twoim balkonem nie czeka na letnie śpiewy w poświacie miesiąca byłaś Julią teraz nie jesteś byłaś na balkonie oko błękitu nie było łagodne a w kawie nie było Norwida stał dom - dom pobielany bo dwór to nie był ani gościniec ani droga do Werony jesteś Julią w negatywie bo kochasz na stałe i wciąż jeszcze żyjesz serce - piosnka Norwida Edytowane 21 Kwietnia przez Poet Ka interpunkcja (wyświetl historię edycji) 20
wiedźma Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cudownie. Sam tytuł już mnie zachwycił. Uwielbiam Norwida. Sama pisząc " Twarze w maskach" i " Bezimienny" pożyczyłam tytuły właśnie od Norwida. Niesamowita inspiracja. Intryguje mnie tutaj Julia, która kocha na stałe i jest żywa. Odbieram to w ten sposób, że miłość nie zawsze wymaga poświęceń. Cicha, spokojna i stateczna, bez publiczności także jest piękna. " Jesteś Julią w negatywie " znaczy dla mnie, iż każda kobieta jest w stanie kochać. Genialne. Edytowane 22 Kwietnia przez wiedźma (wyświetl historię edycji) 3
Poet Ka Opublikowano 22 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @wiedźma Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Migrena Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka nie ma już balkonu - jest pamięć po geście nie ma Werony - jest miejsce, w którym miłosć przestaje być rolą i zaczyna być wyborem. być Julią w negatywie to ocalić uczucie z widowiska i pozwolić mu trwać bez oklaskow . bo najczystsza miłosć nie potrzebuje tragedii żeby być ostateczna tak Twój wiersz odbieram. miłego:) 4
andrew Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka ... myśli lubią błądzić szukać miłe wczoraj ale tak naprawdę to tęsknią za jutrem a ono czeka jest cierpliwe zmienia makijaż codziennie kiedyś ... popłynie wartkim nurtem ... Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 3
Aleksander Hoorn Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka Świetny. W intertekstualnej oprawie Julia nabiera cech symboliczno-archetypowych. Jest miłością - ideą, podczas gdy miłości jednostkowe (także literackie ich przedstawienia) stają się poszczególnymi realizacjami tej idei. Podczas, gdy realizacje mają swoje życiowe cykle, matryca pozostaje wieczna oraz stabilna, w formie wzorca oraz - na co wskazuje nawiązanie do Norwida (wg mnie) - potencjału. AH 2
violetta Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia Zawsze chciałam być taką Julią, jeszcze pewnie mogę:) 3
Berenika97 Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka Bycie Julią w negatywie to w gruncie rzeczy bardzo pozytywne - przynajmniej miłość ma szansę na dłuższe trwanie. I choć piszesz, że w kawie zabrakło Norwida, to zaserwowałaś nam za to kawał świetnej, własnej poezji! Zdecydowanie wolę taki od-Norwidowany, trzeźwy realizm, w którym można kochać na stałe, zamiast rzucać się z dramatyzmem w przepaść. Zostawiam serce pod wierszem (i to nie tylko jako piosnkę)! 2
Poet Ka Opublikowano 22 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @wiedźma @Migrena @andrew @Aleksander Hoorn @violetta @Berenika97 - dziękuję Wam @Poezja to życie @Waldemar_Talar_Talar @Marek.zak1 - dziekuję... 2
Łukasz Jurczyk Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka W środku, gdzie nie patrzy nikt. Kochać – to jest los. Pozdrawiam 2
Poet Ka Opublikowano 22 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Łukasz Jurczyk nie wiem, jak wstawić "Nie będę Julią" zespołu Banda i Wanda , "W Weronie" w wykonaniu Warskiej. Nie udało mi się . Jeśli masz czas i potrafisz, to prześlij. Bardzo dziękuję za wiersz i polubienie. 1
Łukasz Jurczyk Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Do tego tu jeszcze nie doszedłem :( 1
violetta Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Alicja_Wysocka bardzo lubię być nią :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka To nie jest opowieść o miłości, tylko o utracie roli, którą kiedyś się w niej grało. „Byłaś Julią / teraz nie jesteś” brzmi jak odjęcie kostiumu, nie tyle odebranie uczucia, co odebranie mitu, który to uczucie miał unosić. To wiersz o tym, że romantyczne figury nie znikają, one się zużywają. Ale pod spodem zostaje ktoś, kto nadal kocha, tylko już bez sceny i bez balkonu. 3
Poet Ka Opublikowano 22 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Alicja_Wysocka Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
Rolek Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka Dałem serduszko bo bardzo lubię Weronę. Julia w negatywię? Julia zawsze pozostanie Julią. Umiera z miłości... 2
MIROSŁAW C. Opublikowano 22 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @Poet Ka Pochodnie nocy już się wypaliły, I dzień się wspina raźnie na gór szczyty, Chcąc żyć, iść muszę lub zostając umrzeć. Myślę, że to może być - po scriptum. 1
Poet Ka Opublikowano 22 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia @MIROSŁAW C. - zostałaby...a wtedy podzieliłaby los tamtej...
Rekomendowane odpowiedzi