Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Migrena To jest tekst z bardzo wysoką temperaturą emocji i celowo przerysowanym, niemal groteskowym obrazem relacji. To nie jest opowieść o teściowej” w sensie realistycznym

-  zbudowałeś Potwór z języka, żeby pokazać przeciążenie, lęk, kontrolę, duszenie w relacji rodzinnej.

Bardzo mocna groteska i językowa intensywność - aż trudno złapać oddech między obrazami  :)

Opublikowano

@Migrena

Napisałeś prawdziwy „horror kulinarno-egzystencjalny”. Pelagia - bóstwo domowej opresji.

Nie wychodzi z mieszkania, ona po prostu zmienia formę skupienia w twoją zgagę - to najbardziej przerażająca metamorfoza od czasu Kafki, tylko że zamiast karalucha mamy różowy fartuch w bratki.

Genialnie przekształciłeś banalne, domowe atrybuty w narzędzia opresji. Najbardziej podobała mi się metafora „Patomorfolog waszej niedzieli” - genialne określenie na kogoś, kto potrafi rozłożyć każdą radość na czynniki pierwsze, szukając w niej błędu.

Natomiast „Kochanie pakowane próżniowo” - to przejmujący symbol emocjonalnej kastracji i odraczania bliskości na „po śmierci”.

Wiersz jest gęsty od dowcipnych metafor - że czytałam z uśmiechem.

Świetna groteska!

A wracając do teściowych, ta jak podoba Ci się taki dialog? 

Przyszła teściowa: Miło mi Cię poznać!  Mów do mnie, proszę, Kaśka. A jak zasłużę, to Kasia. :) 

Przyszła synowa: Dobrze Kasiu, już zasłużyłas! :)))  

@violetta

A może Twoi rodzice bedą chcieli poznać bliżej zięcia, aby się upewnić, czy Ciebie nie krzywdzi. 

Opublikowano

@Berenika97 dwa razy do roku widuję się z rodzicami:) teściów też nie chciałabym poznawać:) nie mam takich potrzeb:) gdybym była mężatką, to robiłabym imprezki tylko dla sióstr, braci, dla pokoleń młodszych:) starsze towarzystwo to nie jest dla mnie. Im więcej się widujesz, tym większe są plotki, a ja tego nie lubię, wolę prywatę:)

Opublikowano

@Berenika97

podoba mi się ten poziom partnerstwa:)

tylko te cholerne statystyki.

średnia długość trwania małżeństwa w Polsce to chyba 12 lat.

to kim później jest Kaśka?

Nika.

i jeszcze jest to słynne powiedzenie amerykańskiego dokumentalisty:

"po obejrzeniu tysięcy wypadków w których ginęli ludzie a inni cudem się ratowali, doszedłem do przekonania, że cokolwiek by człowiek zrobił lub czegokolwiek by nie zrobił, jego życie nie leży w jego rękach".

tak samo jak ludzki los.

dziękuję Nika za świetny komentarz:)

Opublikowano

@Migrena

Statystyki? 

Średnia to śmierć wyjątkowości. Średni człowiek ma jedno jądro i jeden jajnik. :))) 

A poważniej - Statystyki uwzględniają wszystkich - małżeństwa zawarte pod presją rodziny, z przypadku, w wieku 19 lat, małżeństwa w których para od dekady żyła osobno ale nie opłaca się rozwodzić.  i.t.p To nie jest wiarygodny argument.

A Kasia - z mojej strony nadal byłaby przyjaciółką i kochaną babcią.  :) 

A co do amerykańskiego dokumentalisty - w pewnych kwestiach nie mam "autorytetów zewnętrznych". 

Dokumentalista widział tysiące wypadków - ale to wyselekcjonowana próba ekstremalnych zdarzeń, gdzie losowość jest maksymalna. Gdyby obserwował tysiące decyzji żywieniowych, sportowych, medycznych - zobaczyłby wyraźny związek między działaniem a wynikiem.

Gdy obserwujesz chaos - wnioskujesz, że wszystko jest chaosem.

Pozdrawiam serdecznie. :)))) 

@violetta

Zadziwiasz mnie!  Moi rodzice są dla mnie najlepszymi przyjaciółmi, nie wyobrażam sobie utraty z nimi kontaktu. Wspomagają mnie i wiedzą, że zawsze mogą liczyć na mnie.  Podobnie jest z rodzicami męża. 

Zupełnie nie rozumiem tego tekstu o plotkach. 

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Intrygujące, groteskowe, słodko-gorzkie. Powiedziałabym "kobieta niebanalna". Ja Ci powiem nie chciałabym się z nią spotkać. Niesamowicie "gęste" emocje.  Długość utworu sugeruje mi, że każdy wers został  dokładnie przemyślany i jak w wielu płaszczyznach życia jest ona obecna. Ja już swojej nie mam - Kobieta Anioł. 

Łącze wyrazy współczucia. Pozdrawiam.

Opublikowano

@Berenika97

rozminęliśmy się.

moje rozumowanie jest intuicyjno-filozoficzne,
a Twoje rozumowanie jest analityczno-metodologiczne.

czyli:
ja próbuję uchwycić sens i doświadczenie (kruchosć, losowość, niepewnosć)

a Ty pilnujesz  poprawności wnioskowania z danych (co z czego naprawdę wynika).

@wiedźma

dziękuję pięknie:)

moja teściowa zginęła na torze wyścigowym we Francji.

życie bywa szalone.

teściowe też:)

pozdrawiam:)