Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chcę żebyś wiedział
założyłam ci niebieską kartę
czas zrobił mi obdukcję
sińce wyszły same
na wierzch
granatowe
jak twoje fochy

czuję się jak przemoknięta

papierowa łódeczka

nasiąknięta podejrzeniami

i oczekiwaniami
i tym, czego nie powiedziałeś

już nie pytam
skąd przyjdzie wiatr
nie chcę wiedzieć
wiem
że nie jesteś schronieniem

Opublikowano

@Alicja_Wysocka... Ala... jak dobrze Ci w białej 'sukieneczce'. 

Treść z życia... 'ona'  boli, bo cóż po kimś obok, skoro... sińce na ciele... granatowe jak, owego "gościa" fochy.

Jak dobrze, już wie... że schronić się przy tym kimś - nie można.

Niech wiosna opromieni chwile..:)

Opublikowano

@Alicja_Wysocka

mocny, gęsty, odważny tekst.

niebieska karta to nie tylko papier, to akt zgonu dla złudzen.

potwornie celne jest to zestawienie granatu sińców z "granatowymi fochami” bo pokazuje, że przemoc fizyczna to tylko kropka nad i po długim procesie duszenia kogoś emocjonalnym fochem

uwolnienie jest tuż, tuż ale zawsze za daleko.

Ali.

świetny wiersz.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnie komentarze

• @jjzielezinski   Koty od wieków wiedzą, że są "wielkie". Dobrze, że mają poetów, którzy to potwierdzają na piśmie. :) Urocze. 
    • Jak to ogarnąć Powiedz mi dziesiąty przechodniu Jak to ogarnąć jak nawet nie liczę Wierszy tyle ucieka przed strukturą A ja chcę róż ale ale... Fuksję proszę Niepokojącą i nasyconą fuksję Nic bledszego na litość nic mniej Jak to ogarnąć przechodniu Taki wymysł odklejony od stabilności tła Już czerwień się gości jak królowa Domowa królowa szachowa  Szafowa pik uczuć a róż? Róż się mgiełkuje kwieci Mai A ja się zdobywam na przepuszczenie  Miliona monet na ulotny Na ozdobny róż  
    • @LessLove Słońce nad wszystkimi wstaje.  Siebie gratis nam oddaje.   Pozdrawiam serdecznie Miłego dnia 
    • @Lapislazuli   Forma i treść mówią tu jednym głosem – a właściwie dwoma. Ten wizualny podział to wyznanie. Ostatnie wersy czyta się jak oddech kogoś, kto właśnie przestał walczyć o siebie. Świetne!
    • Nie pokazuj tego kim jesteś  Przyda ci się to później  Daj ludziom to czego chcą  Nie wychylaj się idź w lini W której każdy jest A z której sam już dawno wyszedłeś  Nie po to żeby czuć się przynależnym  Po to aby oni czuli że jesteś jednym z nich
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...