Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Christine

Bardzo dziękuję! 

Pamiętam, bo chyba mam to we krwi. :))  A diagnoza jest bardzo trafna - jak młodzież wysłuchała na lekcji  utwór 40:1 "Sabatonu" - to nie było potem nikogo, kto by nie znał bitwy pod Wizną. :)))  Zwłaszcza, że były polskie napisy!  

Serdecznie pozdrawiam. 

@MIROSŁAW C.  @Rafael Marius  

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@Robert Witold Gorzkowski

Bardzo dziękuję! 

Mówiąc o zbrodni katyńskiej, często nie pamięta się o tragedii rodzin katyńskich. Podwójnej tragedii  - przez dziesiątki lat nie mogli ani godnie pochować swoich bliskich ani przeżyć żałoby, ani nawet wspominać o niej. 

Dlatego popierałam akcję "Dąb pamięci" - jeszcze jako studentka. 

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@Wiechu J. K.

Zastanawiałam się na słowami skierowanymi wprawdzie do Roberta, ale  one na mnie zrobiły duże wrażenie.

Masz ogromny powód do dumy - ułani Piłsudskiego to prawdziwa legenda. Twój dziadek był częścią historii, która zmieniła losy Polski.  Serdecznie pozdrawiam! 

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97Przepiękny wiersz będący prawdziwym hołdem dla pomordowanych polskich oficerów Wojska Polskiego - często rezerwistów, którzy w międzyczasie piastowali wysokie funkcje administracyjne w II RP lub wykonywali inne elitarne zawody - Elita polskiej Inteligencji.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

To co piszę poniżej piszę na podstawie następującej poniższej relacji polskiego podróżnika pana Michała Patera (ostrzegam, że na wideo są wulgaryzmy, których momentami pan Michał się niestety dopuszcza). Podczas prac ekshumacyjnych (wyznaczaniu tzw. dołów śmierci), ale w późniejszych pracach, gdy przekopywano teren i napotykano na ludzkie kości -ponoć- natychmiast kazano zakopywać i pozostawiać to miejsce tak jak jest (od 30 minuty poniższego wideo)... :_( -bez godnego pochowania ofiar, a więc las tam to jest jedna zbiorowa mogiła, a woda, która wodociągami jest pobierana z tamtejszych źródeł gruntowych "cuchnie" (ok. 42 minuty i 20 sekundy nagrania z poniższego wideo):

A link podaję z cda, a nie z YT, bo YT coś tam majstrował (usuwał, obejmował cenzurą - trochę dziwne).

Wiersz BARDZO potrzebny - dziękuję Ci za niego Berenika97 i za to, że masz odwagę tak pisać, bo nie ukrywajmy tego - nie każdy ją ma.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

Wieczny odpoczynek rać mu dać Panie,
a Światłość Wiekuista niechaj mu świeci na wieki wieków.
AMEN

Bądź zawsze dumny ze swojego Dziadka Bohatera.
Moja Babcia i Dziadek cioteczny byli w Armii Krajowej - przeżyli Bitwę pod Osuchami. Co prawda to nie to samo, ale poświęcenie dla Polski wtedy, w Pokoleniu Kolumbów, wydaje mi się, że było takie samo.

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

Edytowane przez jjzielezinski
podanie źródła ostatniego cytatu (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Berenika97 Mój dziadek zmarł w 1965 roku, urodził się w 1896. Bardzo słabo go pamiętam, miałem wówczas ponad 5 lat i oczywiście wiem o nim tylko z opowiadań mojej babci i matuli, które również są już po tamtej stronie. Pamiętam także i to, że jedna z sióstr mojej mamy miała w posiadaniu szablę ułańską dziadka. Zawsze byłem i jestem z niego dumny.

Pozdrawiam serdecznie. :)

Opublikowano

@jjzielezinski

Bardzo dziękuję za docenienie wiersza. 

Dziękuję za ten komentarz i za to, że dzielisz się tym, co znalazłeś - relacja pana Patera jest poruszająca i bolesna zarazem. Ten reportaż z podróży zrobił jako jeszcze student. Ja znam go jako reżysera filmu "Katyń. Historia wciaż żywa"  z IPN-u.  Czy to jest ta sama osoba?  Również podaję link: 

O zbrodni katyńskiej wiem sporo, ponieważ przygotowywałam dzieci do wojewódzkiego konkursu wiedzy o niej. I poszło im świetnie. 

Każde słowo napisane w hołdzie tym ludziom - oficerom, lekarzom, prawnikom, nauczycielom -  ma znaczenie. Nie tylko jako pamięć, ale jako sprzeciw wobec zapomnienia. Pozdrawiam. 

@Wiechu J. K.

To piękne, że masz takie dziedzictwo - szabla ułańska to nie tylko pamiątka, to kawałek historii, który można dotknąć. Twój dziadek urodził się w czasach zaborów i przeżył dwie wojny światowe. Całe życie w środku wielkiej i historii.

Pozdrawiam. 

@viola arvensis

Bardzo dziękuję! Czasami wystarczy refleksja. Serdecznie pozdrawiam. 

@hollow man

Bardzo dziękuję! Las jako jedna wielka, bezimienna mogiła... - i stąd to skojarzenie. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@[email protected]

@LessLove