Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97

jest w tym coś z notatnika istnienia

nie literatury  tylko bycia w czasie

ta szuflada pamieci to nie metafora
to mechanika kruchosci

język już nie nadąża
ale sens o dziwo tak

rozpoznajesz moment graniczny
gdzie człowiek przestaje "opowiadać”
a zaczyna zostawiać ślad

i nagle wszystko się upraszcza
aż do jednego zdania które unosi całosć
jakby prawda nie potrzebowała już formy
tylko odwagi

to pisanie jest ruchem przeciw zwłoce
przeciw temu wielkiemu "później” które zjada życie po kawałku

zostawiasz tekst otwarty
i to jest najuczciwszy gest

bo tu nie chodzi o domknięcie
tylko o przekazanie dalej

bardzo świadome
bardzo twoje
i bardzo potrzebne

Nika

to jest poetycki majstersztyk 

Opublikowano

@Migrena

Bardzo dziękuję! 

Napisałam go wczoraj, prawie nocą. Nie robiłam do tej pory tak, aby następnego dnia już publikować. Zawsze były nieustające poprawki. Nawet kilka dni. :)  Bałam się, że wyjdzie niezbyt ciekawy wiersz. Ale podniosłeś mnie na duchu i bardzo, bardzo Ci za to dziękuję!  Piękny komentarz - jak zawsze. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@andrew

Bardzo dziękuję! 

Twój wiersz ma lekkość, której brakuje w moim. Tam jest  pilność i drżąca ręka - tutaj oddech, przestrzeń, ufność w cykliczność. "Bywa szarość" - to akceptacja.  Śliczny komentarz. 

Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

Bliski mi zapis – nie tylko treść, lecz także kompozycja – sprawia, że nie wiem, kto napisał ten wiersz. Ty? Być może wcześniej go słyszałem, kiedy pisałaś, a ja go dyktowałem ;) Mówię poważnie, widziałem różne wiersze, ale ten jest z najbliższych, taki najbardziej.

Piszę według Twojej rady, choć ręka nie drży, nie staram się być kreacją. Piszę, a później czytam, że Ty jesteś Odwagą. Zauważyłem, że w komentarzach najczęściej opisuję siebie. To chyba dobrze – zapisać uczucia będące pod wpływem. Skoro poezja jest jak wino – jesteś winnicą.

Kończę już, bo „nikt nie lubi przewlekłej fabuły”. Chciałbym, żebyś wiedziała, że mój podziw jest szczery. Cieszę się, że tu jesteś.

Opublikowano

Odbieram to jako trzecią część tryptyku, zapoczątkowanego przez Jacka "Pudełkiem wspomnień".  Stare listy skłaniają do tych wspomnień, refleksji, czy życiowych wniosków, typu, jak u Ciebie, nieodkładania na później. Też mam taką szufladę, gdzie jest trochę tych listów sprzed lat. Nie zajrzałem do nich ani razu, może kiedyś. Nie ma tam niczego, czego bym nie wiedział, ani też miał odnaleźć, czy przekazać innym. Było, minęło. Jutro jest ważniejsze niż wczoraj, przynamniej dla mnie Pozdrawiam serdecznie. 

Opublikowano

Bereniko mnie również ten wiersz jest bliski, przekonałam się na własnej skórze jak kruche jest życie. Nie odkładajmy nic na później, bo może go nie być:):) z podziwem jak zawsze:):)

Opublikowano

@Proszalny

Bardzo dziękuję! 

Poezja jako wino, ja jako winnica...  muszę przyznac, że to piękny komplement. No i mamy świetną spółkę autorsko-telepatyczną. :)))   Dziękuję za te słowa, sprawiły, że ta "winnica" mocno się zarumieniła (i to nie od słońca!).

Ale słonecznie pozdrawia. :) 

@Poet Ka

Bardzo dziękuję!  Ale pierwsza była Lena - to jej piękny wiersz był pierwszym ogniwem. :) 

Serdecznie pozdrawiam. :)

@Łukasz Jurczyk

Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. :)

Twoja odpowiedź brzmi jak druga część tego wiersza. "Nie chowaj słów" -  biorę to sobie do serca. 

Chciałam odpisać jutro, po kawie,

Lecz w Twoim wpisie widzę to jasno:

„Nie czekaj jutra!”. Więc w tej obawie,

Że zanim wstanę, gwiazdy już zgasną,

Krzyczę: Dziękuję! (Sąsiedzi wybaczą),

Bo takie słowa bardzo dużo znaczą.

Opublikowano

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję za te słowa. "Jutro ważniejsze niż wczoraj" - racjonalne. Chociaż dla historyka  to ... 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

.

Pewnie każdy ma swoją szufladę a ona ma  swój czas.   Pozdrawiam serdecznie.

@Waldemar_Talar_Talar

Bardzo dziękuję! 

Miło to czytać :) Serdecznie pozdrawiam. :)  

@lena2_

Bardzo dziękuję! 

Masz w sobie tę rzadką mądrość, której nie da się nauczyć z książek - trzeba ją po prostu poczuć. Czuję ją w każdym Twoim słowie. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@sisy89 @Lenore Grey @iwonaroma @Simon Tracy @Wiechu J. K. @Leszczym @wiedźma

Serdecznie dziękuję!  Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97... niezmiernie miło mi, że moje.. pudełeczko.. zainspirowało Cię do ułożenia

tej bogatej w znaczenia treści, z bardzo znaczącym tytułem - nie na później - bo faktycznie

odkłada się coś na potem, na jutro... jutro znowu - na jutro.

Pokazujesz płynący w człowieku.. czas.. a ten potrafi wiele pozmieniać... zacierają się daty,

ścierają nazwiska -  jakby za dłuuuugo były w kieszeni... świetne.!

Bywa, że pojawia się drżenie ramion... ot, życie niejednego... Ważny fragment... jn.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Miłość, ta najprawdziwsza... zawsze ma sens. Niech te zapiski zostaną na stole.. otwarte..

i niech działają od teraz... wśród dorastających ludzików. 

Wiersz jak najbardziej dla mnie, tematycznie. Podoba mi się.

Dziękuję... :) i pozdrawiam.

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Nata_Kruk

Bardzo dziękuję!  

Dziękuję za to pudełeczko. Naprawdę było początkiem. To, co piszesz o "jutro znowu na jutro" - właśnie to chciałam uchwycić. Ten czas, który płynie i zamazuje kontury, ale obrazy zostawia. Cieszę się, że wiersz do Ciebie trafił  tym bardziej, że tematycznie jest Twój.

Pozdrawiam serdecznie. :)