Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Druga kawa byłaby błędem...

Dobrze, gdy można zakończyć fasadowe relacje, choć czasem (praca, rodzina) wcale to takie łatwe nie jest i trzeba pić drugą, trzecią, czwartą kawę... 

aż drugą strona też będzie mieć dość.

Wiersz pierwsza klasa

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@Berenika97 Te głośne i pędzące miasto jest tu symbolem społeczeństwa które najbardziej ceni samorozwój i niezależność. I ma to dobre strony, tylko że ten stan już zaczął przenikać do każdej sfery życia. Ludzie są coraz bardziej zamknięci emocjonalnie…Ale może zawsze tak było. Ta nowoczesność chyba tylko to podświetliła i pozwoliła się w tym kompletnie zatracić, dostaliśmy narzędzia których brakowało, rozwiązanie… lecz w przerażającej, wbrew pozorom potęgującej poczucie wyobcowania formie, 

No… bardzo odleciałam poza tekst, ale tak mi wybrzmiał przez te wieżowce. 

:) Pozdrawiam 

Opublikowano

@bazyl_prost

Dziękuję za opinię. O ile brak luzu mogę zrozumiec, bo to wynika z mojej osobowości - jestem taka "sztywniara", to 

jednak nie rozumiem co dla Ciebie oznacza, że "kolory są ciężkie jak zaklinowane". Może to trafna diagnoza. :) 

Pozdrawiam. 

@Wiechu J. K.

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję za ten komentarz - i za ten cytatu. Rzeczywiście, most w relacjach międzyludzkich bywa kruchy, a egoizm potrafi go podważać.  

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@Nata_Kruk

Bardzo dziękuję! 

Cieszę się, że „stroje słowne" trafiły do Ciebie. Czasem sama nie wiem, czy dobrze ubrałam to, co chciałam powiedzieć -więc taki odzew bardzo pomaga.

@lavlla nisu

Bardzo dziękuję za te słowa. 

„Pustka w sercach i pustka między sercami" -  tak  pięknie ujęte.

@iwonaroma

Bardzo dziękuję! 

„Aż druga strona też będzie mieć dość" - to smutne i prawdziwe zarazem. Czasem trzeba czekać na tę wspólną gotowość do zakończenia, a to potrafi trwać latami.

Opublikowano

@Myszolak

Bardzo dziękuję! 

Wcale nie odleciałaś - wręcz przeciwnie! 

Masz absolutną rację - miasto, wieżowce, szkło - to wszystko jest symbolem tego, jak funkcjonujemy teraz.

Bardzo cenię Twoje komentarze. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@lena2_

Bardzo dziękuję! 

Dziękuję! Tak, to dokładnie to - spotkanie, gdzie wszyscy odgrywają swoje role, a prawdziwe „ja" zostało gdzieś za drzwiami.

Serdecznie pozdrawiam. 

@Jacek_Suchowicz

Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. :)

Dziękuję za dowcip w podejściu. To mi uświadomiło, że ta sytuacja ma wiele twarzy. 

dobrze, że napisałaś „baby",
bo „dwie dusze" brzmiałoby zbyt górnolotnie
dla sytuacji, w której obie
scrollują pod stołem Instagrama :)

Choć w moim wierszu akurat chodziło o kobiety,  to ta sytuacja naprawdę może dotyczyć kogokolwiek -  dwóch facetów, przyjaciół, kolegów z pracy... Każdy umie siedzieć naprzeciw i udawać, że rozmowa ma sens.

„Wałkują wciąż pustkę" - genialne określenie, uniwersalne! 

@APM @Moondog @piąteprzezdziesiąte @Lenore Grey  

Bardzo dziękuję!  Serdecznie pozdrawiam. :) 

Opublikowano (edytowane)

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Bereniko przepraszam ale :

- jak spotykają się dwa chłopy to obalą ćwiartkę załatwią konkretną sprawę lub wymienią poglądy

- jak spotykają się dwie "baby"  to miłe uśmiechy drobne uszczypliwości porównywania  ciuszki fryzjer makijaże - to ja akurat mam do załatwienia ważną sprawę na mieście :))

no cóż są sprawy których facet nie zrozumie nigdy:)))

Edytowane przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

@Berenika97

Wiersz mówi to, czego nie powie zdjęcie.

Zgadzam się z "Proszalnym". Kobiety są uwięzione w konwenansach makijażu i stroju. Jesteście najostrzejszymi sędziami dla siebie, a w dodatku mało sprawiedliwymi. Doceniamy w Was wszystko, ale do tego mamy mylne przeświadczenie, że chcecie być piękne tylko dla nas. Piękna sekwencja filmowa.

Edytowane przez LessLove (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@LessLove

Bardzo dziękuję za komentarz! 

„Piękna sekwencja filmowa" - podoba mi się to określenie.

Jeżeli chodzi o treść  - to myślę, że zastosowanie kwantyfikatora wielkiego jest trochę na wyrost. Często stosuję zwroty "niektórzy", "czasami" - bo wiem, że czasami człowiek się wewnętrznie buntuje, gdy wrzuca się go całego zbioru takich samych zachowań, a jest indywidualnością.  Czy wszystkie kobiety się malują? Komu chcą się podobać? i.tp.  

Opublikowano

Kwantyfikator wielki niósł "skargę" i przyniósł uroczy efekt.

Oczywiście nie jesteście takie same. Gdybyście były, nie potrafilibyśmy sobie wybrać tej jednej wyjątkowej. 

Potrzeba indywidualności jest zazwyczaj słabsza od potrzeby przynależności, identyfikacji z wzorami kulturowymi., bo to daje poczucie bezpieczeństwa, które jest cenione jeszcze wyżej. Zauważ brak kwantyfikatora wielkiego :-) 

Opublikowano

@Berenika97

Świetny wiersz. Znam takie spotkania dawnych , najczęściej szkolnych przyjaciół. I czasami się dowiadujesz, że owa przyjaciółka ma bogatego męża i podróżuje z nim po całym świecie , a ty masz tylko słuchać i podziwiać zdjęcia z podróży.  Jak powiedziałam, że najnudniejszą rzeczą jest oglądanie cudzych zdjęć z podróży - to się obraziła i siedziała tylko po to, aby dokończyć deser. :)   Tak to bywa.:)