Alicja_Wysocka Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) ej, ptaszyno złotopiórka czekam, jesteś, tak się cieszę szkiełko cudne lub koralik zawsze jakiś mi przyniesiesz. wypatruję pod jaworem ganiam myślą po błękitach raptem patrzę, jest znalazłam chyba dla mnie, lecz nie pytam ja z tych treli wiję wierszyk każdą perłę biorę w dzióbek, co się nada w drugiej zwrotce albo w pierwszej, robię próbę tu się świeci, tam znów błyszczy, a tu miękki puszek, popatrz nie wiem ptaszku skąd się wziąłeś * podpisano zwykła sroka Edytowane 5 godzin temu przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 6
bazyl_prost Opublikowano 5 godzin temu Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) fajne, jak moje wiersze trochę , zawsze coś znajduje, jakąś koncepcję, piszę i jest, tylko ja nie pisze z piekielnego nieba i sroka pewnie też nie Edytowane 5 godzin temu przez bazyl_prost (wyświetl historię edycji)
Alicja_Wysocka Opublikowano 5 godzin temu Autor Zgłoś Opublikowano 5 godzin temu @bazyl_prostDziękuję, chyba muszę zajrzeć do Ciebie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Skąd pomysł, piekielnego nieba?
bazyl_prost Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu z dzisiejszej pogody, taka nagła zmiana że boli głowa, ale nie chcę zatruwać ci twojego pułapu lotów @Alicja_Wysocka 1
Migrena Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu @Alicja_Wysocka wiersz uroczy jak to zawsze u Ciebie Alu. ale ja o sroce. to pica pica. z łaciny. absolutna rekordzistka ptasiej inteligencji. to ona jako pierwszy ptak świata zdała test lustra. Ty ją uhonorowałaś wierszem. brawo ! 1
iwonaroma Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Jesteś mistrzynią lekkich rymowanych wierszy :) Mam nadzieję, że zbytnio rączek i mózgu nie wysiliłaś ;) i jednak przy pisaniu dobrze się bawiłaś:) 2
Berenika97 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu @Alicja_Wysocka Czytając ten wiersz, od razu się uśmiechnęłam - to chyba najszczersze i najradośniejsze ars poetica, jakie znam. Ta scena wypatrywania pod jaworem, ganiania myślą po błękitach - to przecież każdy twórca w stanie oczekiwania na natchnienie. I ta erupcja radości, kiedy przychodzi - "raptem patrzę, jest"! Zachwyca mnie lekkość tego wiersza, jego muzyczność ("ej ptaszyno złotopiórka"), ale jednocześnie kryje się w nim głęboka prawda o tworzeniu. Poeta rzeczywiście jest jak sroka - zbiera z rzeczywistości "szkiełka" i "koraliki", próbuje ich połysku w różnych miejscach wiersza ("tu się świeci, tam znów błyszczy"), czasem dorzuci coś miękkiego dla równowagi. Nie wszystko musi lśnić, prawda? A to "nie wiem ptaszku skąd się wziąłeś" - czyż nie o to właśnie w tworzeniu chodzi? O tę tajemnicę, skąd przychodzą słowa, obrazy, dźwięki? I ta fałszywa skromność w podpisie - "zwykła sroka" - kiedy wiersz sam w sobie jest dowodem, że zwykłość potrafi stworzyć coś niezwykłego. Cudowne! 1
vioara stelelor Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu @Alicja_Wysocka Uroczo o natchnieniu poetyckim. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Berenika97Bereniko, jak Ty rozwiniesz te swoje poetyckie skrzydełka, to hen wysoko wzlatujesz w niebo, dziękuję. Do wierszy znoszą mi co niektórzy właśnie koraliki, piórka, świecidełka, a ja sobie z tego otwieram sklep jubilerski, pozdrawiam @iwonaromaDziękuję pięknie. Nie było tak trudno, do 4 i do 8 jeszcze liczę :) @vioara stelelorOd Ciebie Vioara - to komplement, przypinam go jak broszkę. Widzisz, kolejna błyskotka, która mnie cieszy :) Edytowane 19 minut temu przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 2
vioara stelelor Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu @Alicja_WysockaZostaw czasem tej ptaszynie jakiś orzeszek, albo jagódkę pod tym jaworem, coby się krzynkę posiliła. Bo zima jeszcze, i jak zamarznie gdzieś w lesie ze świecidełkiem w dziobie, to nie doleci... ;) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu @vioara stelelor Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A staram się, nie wiem czy wystarczająco, i jeszcze pięknie mi śpiewa :) Dziękuję Jacku, nie wiedziałam :) @MigrenaZaciekawił mnie test z lustrem, znalazłam to: Test lustra został wymyślony w roku 1970 na uniwersytecie w Albany przez psychologa Gordona Gallupa. Polega on na umieszczeniu kolorowej kropki na ciele zwierzęcia w takim miejscu, że jest ją w stanie dostrzec tylko w lustrze. Jeśli po skonfrontowaniu z lustrem zwierzę usiłuje zetrzeć kropkę to znaczy, że rozpoznaje swoje odbicie, czyli pozytywnie przechodzi test. (...) sroka zalicza test lustra szybko i bezbłędnie: gdy tylko zobaczy swoje odbicie w lustrze – natychmiast przystępuje do usuwania kropki przyklejonej do upierzenia na jej gardle. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 godzinę temu Autor Zgłoś Opublikowano 1 godzinę temu @piąteprzezdziesiąte, @Leszczym, dziękuję :) 1
Rekomendowane odpowiedzi