Florian Konrad Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Opublikowano 17 godzin temu niech świat wysławia się niewyraźnie (zabawnie by było: źle usłyszał własne słowa, przekłada je na język przedmiotów – i rano ludzie, zamiast pantofli wzuwają kartofle)! po co nam wiedza, efekty odkryć, zdobycze nauki? chcę wyruszyć z tobą w świetlistą krętaninę (deklaracja tyleż czysta, co trącąca anarchizmem!), gdzie nie będzie się liczyć z przeszłością, dobrze? zatem patrz: uśmiechnięci opuszczają czarne muzea. jesteśmy w tym tłumie. na następnej ulicy czeka nas baśń: nieco nadpróchniały drakkar o falujących na wietrze strzępach żagli, pękata bestia spoczywająca na grzbiecie przeogromnego ptaka. wsiadaj, proszę. i lecimy na Księżyc, bo przecież można to zrobić, byle na wstrzymanym oddechu. z zawodu jestem celowniczym, więc umiem nawigować nawet z zamkniętymi oczami. bez problemu wylądujemy na Morzu Spokoju. ileż tam magii! naturalny satelita okazuje się być olbrzymim repozytorium pamiętników i zarazem teatrem, gdzie wystawiane są sztuki na podstawie niechcianych wspomnień. patrzymy, czytamy. oskórowywanie widm, skalpowanie cieni. pamiętaj to tylko baśń. więc przepracowujemy... przyszłość. 5
Trollformel Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu Z księżycem tyle się niejednokrotnie kompletuje chwil, więc taka baśń chociaż tutaj brutalna już trwa od dawna. U mnie po tej jaśniejszej stronie nocy.
Berenika97 Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu @Florian Konrad Baśń dla dorosłych - o pamięci, ucieczce i potrzebie wspólnoty. :)
Stary_Kredens Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu @Florian Konrad co znaczy Niebosz? Ten wiersz kojarzy mi się z takim filmem Niekończąca się opowieść, chyba taki był tytuł. Ostatnio słyszałam że człowiek przestał myśleć mistycznie. W wierszu szczególnie urzekły mnie sztuki na podstawie niechcianych wspomnień. Ogólnie ciekawy wiersz Pozdrawiam serdecznie kredens
Rekomendowane odpowiedzi