Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 24 Listopada 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Echo znad samotnych pni Gińcie gwiazdy, Gińcie chmury, Wnet przeminie tysiąc lat. Pośród mroku, Pośród ruin, Zniknie leśnych duchów świat. Kręgu kamienny! Śród dębów prastarych Żyjesz i patrzysz, lecz mówić wciąż nie chcesz. Zlituj się, proszę. Spójrz, oto kapłani, Wznoszą modlitwy i piszą ci wiersze, O tym co było, co ciągle przed nami. Jest tak jak chciałeś, jest niebo bezgwiezdne, Czernią spowite, bez planet, księżyców. Tyś przepowiedział rodzicom rodziców. Pamiętam bardzo dobrze, coś wyszeptał dziadkom; Choć byłem jeszcze młody, wszystko zrozumiałem. Patrzyłem, jak oblicze dotąd skamieniałe, Ożywa, by skorupę w mig rozłupać twardą. Nareszcie byłeś wolny. Dobrze wiem, jak bardzo, Pragnąłeś się wydostać poza litą skałę. Zaklęto cię na nowo. Powiedz, co widziałeś, A sprawię, by czym prędzej celę twą otwarto. Bo teraz, gdy błagalne zanosimy prośby, Nadzieja małą iskrą zdaje się być jeszcze, Lecz ciemność, odwrócona zawsze od światłości, Ponownie najstraszliwszą zapowiada zemstę. Nie pozwól jej zwodniczo umysłami rządzić. I przemów znów do ludzkich, zrozpaczonych resztek. Milczysz kamieniu? Więc nie ma odwrotu; Człowiek porzuci, zapomni już wkrótce. Ty też, a jakże, na zgubę się gotuj, Zguba nadejdzie, gdy zaśniesz, pojutrze. Wtedy ostatni uciekną w popłochu, Dotąd krąg żywy na zawsze obumrze. Mchy i porosty zrównają cię z ziemią, Poddasz się wreszcie dębowym korzeniom. Przeszły lata, Przeszły wieki, Gwiazdy, chmury znów tu są. Tam, gdzie drzewa Rosły kiedyś, Wciąż druidzi cicho śnią. --- 11
huzarc Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 @Wędrowiec.1984 To wiersz ambitny, pieśniowy, z bardzo dobrym klimatem i kilkoma świetnymi obrazami. Największa siła to rozmowa z kamieniem, działającą jak rozmowa z wiecznością.
Berenika97 Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 @Wędrowiec.1984 Wiersz ma w sobie coś z romantycznej wizji przeszłości. Zakończenie - z druidami, którzy "cicho śnią" - brzmi jak pogodzenie się z tym, że pewna wiedza, pewien sposób rozumienia świata odszedł bezpowrotnie. Ale czy na pewno?
Marek.zak1 Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 W pięknej formie wiersz inny, niż Twoje dotychczasowe. Przeskok z czasów budowy kamiennego kręgu do ciemności dzisiaj z perspektywą końca wszystkiego. Może, gdyby druidzi nie odeszli, a kamienie były w centrum wiary, wszystko potoczyłoby się inaczej, ale tego przecież nie wiemy. Pozdrawiam 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 24 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 (edytowane) @Alicja_Wysocka @huzarc @Berenika97 @Marek.zak1Dziękuję. Utwór nostalgiczny, z przeświadczeniem, że stare rzeczy, o których mowa w treści, gdzieś tam jeszcze są i jakoś żyją. No, a poza tym, lubię czytać o kulturze celtyckiej. Edytowane 24 Listopada 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 1
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 @Wędrowiec.1984 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Wiechu J. K. Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 (edytowane) @Wędrowiec.1984 Podzielam Twoje zainteresowanie Celtami i ich kulturą. Mam podobnie, tyle tylko, że staram się znaleźć jak najwięcej informacji o starożytnych Słowianach. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @@@@@@@@@@@@@@ Edytowane 24 Listopada 2025 przez Wiechu J. K. (wyświetl historię edycji) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 24 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 (edytowane) @Wiechu J. K. Dziękuję, i tak... Historia jest naprawdę fascynująca. Bardzo lubię wchodzić mocno w szczegóły przeróżnych rzeczy, którymi się akurat zainteresowałem. Edytowane 24 Listopada 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 1
KOBIETA Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 @Wędrowiec.1984 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wciąż śnią...narodziny słońca :) a wkrótce przesilenie zimowe :) pięknie napisany wiersz :) gdzieś pomiędzy światłem i ciemnością :) pozdrawiam :)
Manek Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Bardzo lubię takie tajemnicze, magiczne klimaty. Wiersz jak najbardziej w moim guście. Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 24 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 (edytowane) @KOBIETA @Manek @Rafael Marius Dziękuję. :) Edytowane 24 Listopada 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 2
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 Witam - fajny klimat widzę w tym wierszu - Pzdr.
viola arvensis Opublikowano 24 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2025 @Wędrowiec.1984 uwielbiam Twoje wiersze, są nie do podrobienia. Jesteś dla mnie wyjątkowym poetą a na tym portalu, śmiem twierdzić, że równych sobie nie masz. Serdecznosci Grzegorzu! 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 25 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2025 (edytowane) @Waldemar_Talar_Talar Dziękuję. @viola arvensis Dziękuję Violu za przecudowny komplement! Serdeczności. :) Edytowane 25 Listopada 2025 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Nata_Kruk Opublikowano 25 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Wędrowiec.1984... :) dołączam do słów Kolegi.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 25 Listopada 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2025 @Nata_Kruk Dziękuję. :) 1
Rekomendowane odpowiedzi