Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Migrena

Ten wiersz jest wyznaniem pisane w półmroku, operując łagodną frazą i tłumiąc to, co nachalne i krzykliwe, rozpływa się miękko w duszy, pulsując przy tym rodzajem intymności, która nie potrzebuje wrzasku, by się obronić i zaznaczyć moc obecności. Zaczyna się od pytania, które samo w sobie jest już poezją, następnie otwiera przestrzeń, w której miłość nie jest emocją, lecz wydarzeniem wielkim kosmicznym zdarzeniem — czymś, co nadaje światu kształt.

Opublikowano

@Migrena

W Twoim wierszu miłość jest aktem stworzenia, podoba mi się ta niepewność - czy jesteś "wymyślony" przez noc czy przez "Ciebie". Adresatka ma rolę kreatorską, a sen staje się życiem. Jak to u Ciebie - niezwykłe obrazy i metafory, które mówią, że ta relacja nie jest zwykłym związkiem, ale fundamentalną siłą natury. Tracisz pewność co do tego, kim jest. Zastanawiasz się, czy jesteś jeszcze człowiekiem, czy może tylko "słowem", które ożyło dzięki adresatowi.

To przepiękny obraz całkowitego oddania i znalezienia sensu w kimś. Piękny jest koniec . Po tak bogatym, pełnym niezwykłych metafor wierszu, nagle stwierdzasz - "A ja - nie poeta, nie prorok - tylko człowiek, któremu brak słów"

To klasyczny i wspaniale użyty paradoks. Używasz najpiękniejszych słów, aby powiedzieć, że brakuje Ci słów.

A mnie już zabrakło słów, aby wyrazić zachwyt Twoim wierszem. :)

Opublikowano

@Berenika97

oj Bereniko.

jesteś dla mnie zbyt łaskawa.

ale byłbym kłamcą gdybym nie przyznał  że Twoja łaskawość bardzo mi się podoba.

jest w niej piękna aksamitność.

to ja teraz, w to słowo wkładam swój uśmiech - dziękuję :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Mi również

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Poetycki majstersztyk wyśniony sen ! Zazdroszczę tej, która śni pozytywnie oczywiście!

Migrenko jesteś Mistykiem