Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bury kot i jajko (rozmowa kontrolowana)

Jajko mądrzejsze od kury

nawet gdy obdzierane ze skóry

- zdziwił się nieco kot bury.

Nic w tym dziwnego bury kocie,

który mądrości nabywasz na płocie.

Jajka obierać można od dołu lub z góry

i wcale nie dziwią się temu kury. 

Ugotowane oczywiście na twardo,

że wybrukować mógłbyś nimi ulice.

Całkiem inaczej ma się sprawa

gdy smażysz jajecznicę. 

Trudno zrozumieć mi te wszystkie

tajemnice gotowania,
gdyż mam migrenę od ciągłego spania. 

Odpowiedział kot bury

nie przestając ziewania, 
zeskoczył z płotu i powrócił do spania.

Nie wierzcie temu,

że kontrolowana rozmowa, 
inaczej mówiąc po prostu domowa.

Kot zadowolony jak zawsze z siebie,
a jajko już dawno przebywa w niebie. 

Na zakończenie tej rymowanki,

a dobrze o tym wszyscy wiecie,
przeróżne dziwne rzeczy

zdarzają się na tym świecie.

Edytowane przez Wiesław J.K. (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Wiesław J.K. Określenie to odnosi się do stylu, który charakteryzuje się innowacyjnością, śmiałymi formami, minimalistycznym lub wręcz surowym wyglądem, a także użyciem nowoczesnych materiałów i technologii. 
„Jajka obierać można od dołu lub z góry i wcale nie dziwią się temu kury.”

dla mnie to innowacyjny ze śmiałymi formami minimalistyczny i wręcz surowy tekst !!!

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

@Robert Witold Gorzkowski Filozofia jest w stanie odpowiedzieć na takowy dylemat,  ale jajka na twardo stwarzają ku temu inny dylemat, powiedzmy zapachowy o którym nie godzi się tutaj wspominać. Googlowe rozważania są istotnie ciekawe na tak delikatny, jajkowy temat: 

"Z naukowego punktu widzenia pierwsze było jajko. Z niego wykluł się pierwszy ptak, który ewolucyjnie nie był jeszcze kurą, ale jego potomkiem była pierwsza kura. Gdyby pytanie dotyczyło "kurzego jajka", to pierwsze było jajko zniesione przez pre-kurę, która jeszcze nie była w pełni kurą. 

Jajko było pierwsze: Ewolucja sprawiła, że ptaki wyewoluowały z gadów, a pierwsze jajka z chitynową skorupką pojawiły się miliony lat temu. Pierwsza kura wykluła się z jajka, które złożył ptak będący jej ewolucyjnym przodkiem.

Kura była pierwsza (w kontekście kurzego jajka): Jeśli definicja "kurzego jajka" zakłada, że złożyła je kura, to pierwsza kura musiała istnieć przed pierwszym "kurzym jajkiem". Zgodnie z tą logiką, dwie pre-kury spłodziły potomka, który był już kurą i wykluł się z jajka złożonego przez tę pre-kurę."  -  Google.com

Google wie wszystko, nawet na temat kuro-jajeczny. Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Pierwszy był kogut.

A wiersz jest ciekawy, dla mnie trochę ociera się o groteskę i wprowadza leciutki klimat absurdu, gdzie niby wszystko jest bez sensu, ale, cytując Grochowiaka, poezja wynika z brodawek ogórka...

Opublikowano

@tie-breakGoogle twierdzi inaczej: 

"Tak, kogut jest potrzebny do zapłodnienia jaj, jeśli chcesz, aby z nich wykluły się kurczęta. Kury same znoszą jajka bez udziału koguta, ale jajka te nie będą zapłodnione i nie będzie można z nich uzyskać piskląt. Jeśli planujesz hodowlę kur, a nie tylko zbieranie jaj do jedzenia, obecność koguta jest niezbędna." Google.com

Pozdrawiam :)))

Opublikowano

@Alicja_Wysocka O tak, bywa, oj bywa i tak Alicjo! Znałem kiedyś człowieka, który uwielbiał zjadać jajka na surowo, oczywiście bez skorupek. Pół miękko to mój wybór. 

Pisząc o tych jajkowych skorupkach, przypomniało mi się wideo, które dawno temu oglądałem, o człowieku, który gryzł i zjadał szklankę.