Ten utwór został doceniony przez użytkowników. huzarc Opublikowano 17 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 Całość i wszystko Są odbiciem Pierwotnego pęknięcia Symetrii I drogą do jej reinkarnacji Która tylko mnoży szczeliny W odbiciach matrycy Multiplikacja Wzór i struktura Załamanie Światło rozpada się w skupieniu Prosta i punkt Oko Boga Obieg informacji Pozycjonowanie Nieoznaczonego I ja Zapis jak ślad Materii Jest emanacją pól Podział cięciem prostych Byt I ja Masa i przyspieszenie Do gęstości energii Różnica nazywa Wielość z jedności Słowo ze słowa Liczba z nieskończoności Bóg z Boga I ja Powielanie chaosu W procesie porządkowanie I ja 8
Migrena Opublikowano 17 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 @huzarc o cholera ! to nie jest wiersz hermetyczny. to jest sejf w sejfie. powiem najprościej jak umiem jak go zrozumiałem. - na początku była symetria czyli boska doskonałość. - człowiek przez swoje wielopłaszczyznowe działanie doprowadził do pęknięcia symetrii czyli ładu doskonałego. - teraz (dziś, wczoraj, lata temu) próbuje pęknięcia posklejać co prowadzi do kolejnych deformacji symetrii. wniosek - jest coraz gorzej ! to moje rozumienie tekstu po trzykrotnej lekturze. będę myślał dalej ale proszę Autora o potwierdzenie, że idę w dobrą stronę . 1
huzarc Opublikowano 17 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 @Migrena Każdy kierunek jest dobry, zależy czy Bóg jest twórcą, czy został stworzony… dziękuję za wnikliwą lekturę:) 1
Migrena Opublikowano 17 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2025 @huzarc poczekajmy wobec tego na Annę :) 1
Annna2 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @huzarc Na początku był chaos- to z mitologii greckiej Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo" (Księga Rodzaju) Genesis. Bóg stworzył człowieka i wszystko to co na ziemi jest. W to wierzę. Bóg stworzył nas na swoje podobieństwo- czyli nie jesteśmy bogami, ale Boga mamy widzieć wśród ludzi. A każdy z nas jest inny i niepowtarzalny. I to jest wspaniałe że tak jest. I Bóg akceptuje nas takimi jakimi jesteśmy- nie oczekuje w nas specjalistów w każdej dziedzinie 1
Annna2 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Migrena co to znaczy- to na mnie? I co to znaczy ten śmiech? To ironia? (gdybym zobaczyła wcześniej ten wpis- to komentarza @huzarc nie byłoby, ale zobaczyłam dopiero teraz, więc komentarza nie usunę) 1
Migrena Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Annna2 nie Aniu ! chodzi o to, że Ty masz większą ode mnie wiedzę. że lepiej potrafisz analizować. to tylko stwierdzenie, że sam nie dam rady tekstu rozczytać i czekam na Ciebie jako kogoś lepszego ode mnie. tylko tyle. a uśmiech to tylko z sympatii.
Annna2 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Migrena to miłe co piszesz, ale proszę nie rób tego więcej Jacku. Nie stawiaj mnie w dziwnej sytuacji. Nie jestem żadnym ekspertem, nie potrafię lepiej analizować, po prostu staram się komentować teksty zgodnie z moim sumieniem( czasem wiarą), wiedzą też, ale też i czuciem. Dzięki 1
Migrena Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @huzarc a ja jeszcze myślałem nad tym wierszem i doszedłem do wniosku, że Autor oparł cały tekst na fizyce kwantowej. poczynając od Big Bangu jako pęknięcia symetrii, poprzez zjawiska typu cos istnieje tylko wtedy kiedy ja na to patrzę . entropia versus porządek. "oko Boga" to świadomość ostateczna. żeby ten wiersz rozczytać jak należy trzebaby zanurzać się w fizykę kwantową a ja takiej wiedzy nie mam. @Annna2 dobrze. przepraszam Aniu. ale fakty są takie, że masz ponadprzeciętną wiedzę, świetną pamięć i niezwykłą inteligencję. i widać to w Twoich wierszach i Twoich komentarzach. ja to widzę i podziwiam. tacy jak Ty niezwykli ludzie bywają wrażliwi na słowa innych. ja czasami piszę tutaj skrótami myślowymi i wygląda jakbym powiedział coś czego powiedzieć nie powinienem. wybacz teraz i daruj jak kiedyś jakimś swoim skrótem wprawię Cię w zakłopotanie. Aniu. intencję mam w stosunku do Ciebie zawsze czyste i z dużym szacunkiem !!!!! 2
Annna2 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Migrena atam przeceniasz mnie, ale dziękuję pięknie. I się nie gniewam. Dziękuję. 1
Wiechu J. K. Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @huzarc Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @huzarcEnigmatyczne! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
violetta Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Annna2 jesteśmy na podobieństwo Boga stworzeni, ale nie w tym co czynimy. Bardzo istotne, bo ludzie różne rzeczy robią i złe i dobre:) 1
huzarc Opublikowano 18 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Migrena no właśnie jak odwrócimy porządek boski, pozostaje ten kwantowy i odwrotnie. „Ja” pozostaje i wybiera, patrzy jednym lub drogim okiem na ten paradoks, ocenia i ufa. Dziękuję jeszcze raz za czytanie:) 1
Annna2 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 (edytowane) @violetta - wywołałaś mnie więc odpowiem. Tu mówisz o wolnej woli- mamy wolność wyboru drogi którą idziemy, co za tym idzie czynienia, czynów których dokonujemy. Pisałam o widzeniu Boga wśród ludzi- to tak, abyśmy nie czynili nikomu zła, i tego co dla siebie nie jest miłe. Mamy kochać, ale myślę, że wszystkich się nie da, ale da się lubić i da się tolerować- ale to też jest miłość. Tak myślę. Edytowane 18 Października 2025 przez Annna2 (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Annna2 wystarczy własne grono, ja niczego nie oczekuję od ludzi. Mam własną drogę wiary, życia, miłości. 1
Annna2 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @violetta a jednak czegoś chcesz. Wywołujesz mnie do tablicy, oczekujesz interakcji, piszesz w internecie- tu jest wielu ludzi, publikujesz, pisząc nie oczekujesz odpowiedzi? Nie sądzę 1
violetta Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @Annna2 piszę dla jednej miłości:)
Berenika97 Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @huzarc Ten wiersz to kosmologiczna wizja. Stworzyłeś medytację na granicy fizyki, metafizyki i teologii, gdzie matematyczna precyzja spotyka mistyczne przeczucie. Najbardziej ciekawi mnie refren "I ja" – jak mantra przebija przez abstrakcyjne struktury, przypominając o świadomości obserwującej cały ten kosmiczny taniec. "Ja" - podmiot odkrywa, że jest fragmentem pękniętej symetrii i świadkiem jej multiplikacji. "Pierwotne pęknięcie symetrii" brzmi jak echo Big Bangu, moment gdy jedno stało się wieloma. A przecież to też metafora każdej ludzkiej świadomości – oddzielonej, szukającej powrotu do jedności, ale skazanej na mnożenie podziałów. Jest tu hermetyczna niejasność. "Oko Boga" jako samotny wers-wytchnienie w centrum tekstu - to zawieszenie – punkt obserwacji, który wszystko zawiera.
Alicja_Wysocka Opublikowano 18 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2025 @huzarc To wiersz bardziej filozoficzny niż emocjonalny, bardziej o strukturalnym Bogu niż o człowieku. Nie przemawia sercem, lecz świadomością, dlatego wydaje mi się „zakręcony w słoiku”
Rekomendowane odpowiedzi