Ten utwór został doceniony przez użytkowników. aniat. Opublikowano 5 Października 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 (edytowane) Hej moje siostry leśne i wy braciszkowie, ukołyszcie mnie śpiewem, zaszumcie w mojej głowie. Póki korony z liści dostojnie tkwią na skroniach, zanurzę się rozkosznie w tych waszych śpiewnych tonach. Ach, te szelesty październikowe z lekkością sypią się na głowę. Klon jawor w swoim ogniu tańczy z wiatrem i drży, w szaleństwie tym nie zważa, że gubi liście jak skry. Za to dąb dobroduszny brązem ciepłym otuli i sprawi, że pieśń jego chłodne wieczory rozczuli. Ach, te szelesty październikowe z lekkością sypią się na głowę. Tu brzoza w sukni białej z burzą złota we włosach, czeka na mnie przy drodze, mocząc stopy we wrzosach. Oddam jej moje myśli, niech rozsypie po lesie, a echo wraz z jesienią, na liściach dalej poniesie. Ach, te szelesty październikowe z lekkością sypią się na głowę. Miedzianym groszem rzuci buk, swą szczodrą ręką i dziękuje jesieni szeleszczącą piosenką. I jeszcze najdobniejsza, co karminowe ma usta, a na ramiona zarzuca jarzębinową chustę. Hej, moi braciszkowie i wy siostry leśne, śpiewajcie pieśni jesienne, nie zasypiajcie za wcześnie. Edytowane 5 Października 2025 przez aniat. (wyświetl historię edycji) 15
huzarc Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @aniat. Ten wiersz pachnie jesienią tak prawdziwie, że niemal słychać szeleścienie liści między wersami. 1
aniat. Opublikowano 5 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @huzarc dziękuję Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Manek Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 Tu złotem zaszeleści A tam najdziesz grzyba, Wiatr drogą plącze pieśni, Że to jesień chyba. Zainspirowałaś mnie do napisania tych wersów. Zobaczymy, może wyjdzie z tego cały wiersz. Pozdrawiam. 1
aniat. Opublikowano 5 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @Manek Świetnie, cieszę się bardzo. A jesień ze swoją magią jest zawsze dobrym tematem na wiersz. Można czarować i czarować.
Marek.zak1 Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 Nie zasypiajcie, jeszcze nie pora. Pięknie to napisałaś. Pozdrawiam serdecznie.
aniat. Opublikowano 5 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @Marek.zak1 Och tak, jesień ciepła, ze złotymi liśćmi ma swój klimat i urok i niech trwa jak najdłużej. Bo potem trzeba będzie jakoś przetrwać w tych martwych miesiącach. Miłej niedzieli.
andrew Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @aniat. Miło i sympatycznie . Przeczytałem mojej brzozie koło domu. ... jesień długi cień rzuca słońce a życie życie jest pachnące jak pomarańcze ... Pozdrawiam serdecznie Miłego popołudnia
viola arvensis Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @aniat. ale ładnie! Chyba najprzyjemniejszy wiersz o jesieni, jaki ostatnio czytałam. Z uznaniem. W.
aniat. Opublikowano 5 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @andrew Cudownie. Ja też rozmawiam z drzewam. Dziękuję za komentarz. @viola arvensis Dziękuję. Jest mi niezmiernie miło. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. sosnowy zagajniczek drobne zmiany nie wnikam maślaków nie policzę zrywam do koszyka gdzieś w głębi coś czmychnęło szarak zniknął w drzewach na suchym podłożu żmija się wygrzewa pozdrawiam
aniat. Opublikowano 5 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @Jacek_Suchowicz Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak zawsze interesująco@andrew Cudownie. Ja też rozmawiam z drzewam. Dziękuję za komentarz.
Wiechu J. K. Opublikowano 5 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2025 @aniat. Fajne szelesty, można nucić pod jesienną melodię. Pozdrawiam :)))
A.Between Opublikowano 26 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2025 @aniat. "Tu brzoza w sukni białej z burzą złota we włosach, czeka na mnie przy drodze, mocząc stopy we wrzosach." Doczekała się ? Piękny obraz.
Rekomendowane odpowiedzi