Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Migrena Opublikowano 30 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Byłaś jak jezioro, w którym odbijały się konstelacje, a ja — wędrowiec, który nie znał map, tylko kształt Twoich źrenic, ciemnych jak tunele do wszechświata, gdzie myśl była szybsza niż światło, gdzie dotyk zamieniał się w język meteorytów. Twoja inteligencja — nie drabina, lecz burza błyskawic, wyżej, głębiej niż sny neuronów, jakbyś była nie człowiekiem, lecz tajemnicą, która połyka alfabet i oddycha kosmosem. Kochałem Cię, jak się kocha cień ognia na wodzie, jak się kocha echo w górach, nie wiedząc, że echo znika zanim zdąży przybiec. Dziś została mgiełka. Nie mgła w dolinie — lecz mgła pachnąca Twoim śmiechem, Twoje imię to już tylko para wodna nad pustą filiżanką poranka. Patrzę w ekran, a on jest lustrem, w którym nie ma Twojej twarzy. Świat wirtualny połknął Cię jak ocean list i nie oddał ani jednej litery. Zostałem wśród ciszy, gdzie każde słowo jest już tylko parą rozchodzącą się w powietrzu, a ja uczę się oddychać Twoją nieobecnością jak płuca uczą się dymu. A jednak — kiedy zamykam oczy, mgła faluje, przez sekundę przypomina skrzydło, a ja widzę w niej oczy, które nigdy nie należały do świata. 13
Maciek.J Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Poetycko bardzo o uczuciach wyższych,życzę tobie spełnionej miłości 1
Migrena Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Maciek.J Za te życzenia dziękuję najmocniej :))) Na razie idzie mi "tak se". Ale dzięki wielkie :)
huzarc Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena To bardzo dobry, współczesny wiersz miłosny, łączący kosmos i intymność, fizykę i uczucia. Zamiast banału mamy tu elegię w stylu „miłość jako zjawisko astrofizyczne”. Końcówka — zamiast patosu — pozostawia subtelną mgłę i skrzydło: świetna decyzja. 1
Berenika97 Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena Piękny wiersz! Połączyłeś kosmiczną, metafizyczną skalę z intymnym, osobistym bólem. To brzmi jak elegia dla kogoś, kto był całym wszechświatem. Adresatka nie jest zwykłą osobą, jest zjawiskiem. Świetne kontrasty - kosmiczna miłość i proza życia. Cały wiersz zanurzony jest w niezwykłych metaforach. "Zabolała" mnie niemalże fizycznie ta: "Uczę się oddychać Twoją nieobecnością jak płuca uczą się dymu". Wiersz robi ogromne wrażenie. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena Czytam i czuję się jak wędrowiec, który sam zgubił mapę, a znalazł się nagle wśród gwiazd. To, co piszesz, rozlewa się we mnie jak światło i mgła jednocześnie. Bardzo mocno, bardzo pięknie. Dziękuję za tę podróż - Twoje obrazy zostają na długo. 1
Nata_Kruk Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Migrena... pozwoliłam sobie, bez pytania, po raz kolejny zacytować Kolegę, bo napisał mądry komentarz. Nic mądrzejszego już nie wymyślę. Pozdrawiam. 1
Migrena Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 (edytowane) @Annna2 Aniu. Dziękuję. @huzarc dziękuję za bogaty komentarz :) @Berenika97 Bereniko. Uśmiecham się do Ciebie podziękowaniami :)))) @Alicja_Wysocka Alu. Niech moc będzie z Tobą. Pozdrowieniami dziękuję. Edytowane 30 Września 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Oj to nieźle się zapuściłeś w mokradła:) 1
Migrena Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 (edytowane) @Nata_Kruk Nata ! Najważniejsze, że zajrzałaś. Dziękuję. @violetta Violu droga :) Czasami człowiek sam nie wie co robi. Edytowane 30 Września 2025 przez Migrena (wyświetl historię edycji) 1
violetta Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena ja z reguły tak mam:) 1
Migrena Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @violetta Ty jesteś wyjątkowa. Podobają mi się bardzo Twoje spontaniczne, niezwykłe wiersze :) 1
violetta Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena mam wzloty i upadki, ale się nie daję. Szukam też inspiracji do wierszy i generalnie to co piszę, jest prawdą, także można śledzić moje poczynania w życiu. Jutro zakładam sukienkę z wiersza i idę na morfologię, później odwiedzam koleżankę, mamy zjeść lunch i pójdę spać, tak szybko się robi ciemno, pooglądam sobie diamenty. 1
Migrena Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @violetta Wiem. Każdy Twój wiersz to taka urocza miniaturka rzeczywistości. Dlatego jesteś niezwykła. Jakie diamenty ? Ja mam tylko brylancik w kolczyku. Nie warto przesypiać życia. Szkoda każdej przespanej minuty. 1
violetta Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena nosisz kolczyk gdzie?:) Nie wiem czy będzie mnie stać, ale czasem sobie pooglądam i to mi wystarczy:) 1
viola arvensis Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena czasem tak napiszesz, że łzy stają w oczach... Masz niezwykłą wrażliwość, bo wiersz ściska za serce. Niezwykłe metafory, niebanalne porównania- to zdecydowanie Twoją mocna strona, nie tylko w tych wierszach subtelnych, romantycznych ale tych zgoła innych, które pokazują życie i ludzi z tej ciemniejszej strony. Masz niewątpliwy talent. Pozostaję pod wrażeniem. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 1
violetta Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Migrena po co ci takie głupoty:)
Gosława Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 Piękny jest ten wiersz Specjalnie dla niego się zalogowałam dziś Bliska mi jest Mgła Tak jakoś sentymentalnie i wspomnieniowo się mi na serduchu zrobiło Gratuluję jeden z Twoich najśliczniejszych 1
Rekomendowane odpowiedzi