Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 (edytowane) jaki problem, kochani czemu głowy was bolą? przecież panny źrenice odbijają nam kolor buraczkowy z buraczka jakby zmierzch malinowy, a groszkowy - jest groszek który w ustach się słowi oliwkowy w oliwkach tak się światłość przelewa... a blask rzęsy przymruża zieleń z żółcią chce śpiewać zaś od piórek gołębia przywłaszczono - gołębi, mokry jak ranna rosa choć spokojny - to ziębi butelkowy - z butelek fal zielonych i ciemni morski wstał wprost po burzy pośród nocy zagłębin popielaty - z popiołu seledyny w nefrytach jeśli nie wiesz i nie znasz, od księżyca pożyczaj karmelowy, jak ciepło pomarańczę - od słońca bo przebiera w dobranoc każdy promień na końcach Edytowane 29 Września 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 12
wierszyki Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ten fragment bardzo rozwijająco ogólnie dla całokształtu pedagogicznego wywodu o kolorach ;-) Zięba w wielu kolorach ziębi się nieustannie, przeziębiona się chowa, a schowana lśni ładnie - w nieba kolorach głębi i w czerwieniach z popiołem. Czy to ciągle jest zięba? Bazie może wiraże? Pzdr :-) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @wierszykiDziękuję za poetyckie spojrzenie :) Dołączam pozdrowienia, słoneczne i jesienne, razem z liściem na kałuży, który właśnie spadł. 1
wierszyki Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja kiedyś napisałam już inny całkiem wierszyk o ziębie, ale go nie odnajdę w tej chwili. Natomiast Twój o kolorach jak widać jest bardzo inspirujący, bo przed chwilą napisałam kolejny, który miałam "na końcu języka już od jakiegoś dłuższego czasu, ale teraz mi się udało go napisać, tylko limit mnie trzyma :-) Pozwalam sobie wyjątkowo zaprosić. Wierszyk "Zięba" Dziękuję :-)
huzarc Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @Alicja_Wysocka To piękny, kolorystyczny kalejdoskop – pełen rymów i żywych obrazów. Czuć w nim radość obcowania ze światem i językiem. Tekst ma wdzięk i muzyczność, która przypomina dziecięcą piosenkę o kolorach, ale wzbogaconą o subtelne obserwacje. 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @huzarc Aj, dziękuję, mam w sobie dużo z dziecka - sukienki wyrosły, a ja nie. No i wcale się tego nie wstydzę i nie pozwolę sobie tego odebrać. Dziękuję :)
huzarc Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @Alicja_Wysocka To chyba dobrze:) pozdrawiam 1
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 Witaj Alicjo - kolorowo dziś u ciebie - czyli pięknie - Pzdr.kolorowo. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @wierszyki Inspiracją czuję się zaszczycona - mnie też inni poeci inspirują, to jest cudne. Powiem tak - "Żelazo, ostrzy się żelazem" a poetę - poetą. Dziękuję :) @Waldemar_Talar_TalarWaldemarze, to chyba od pogody ducha się bierze, dzięki :) - również pozdrawiam. 1
Berenika97 Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @Alicja_Wysocka Twój wiersz to uroczy i niezwykle ciepły utwór, który działa jak balsam, jak chwila wytchnienia od codziennych problemów. Przypomina, że źródło piękna i kolorów jest tuż obok nas – w buraczku, groszku, oliwkach. To pochwała dostrzegania poezji w najbardziej prozaicznych elementach rzeczywistości. Zadajesz pytanie: "jaki problem, kochani?", a potem sama udzielasz odpowiedzi: problem znika, gdy zanurzymy się w prostym pięknie świata. Bawisz słowem w niezwykle subtelny sposób. Tworzenie nazw kolorów od ich źródła („buraczkowy z buraczka”, „popielaty - z popiołu”, „butelkowy - z butelek”) jest nie tylko pomysłowe, ale też przywraca słowom ich pierwotny sens. Wiersz staje się swoistą genezą barw. A jednocześnie kolory opisujesz tak, że można ich niemal dotknąć i posmakować. „Groszek, który w ustach się słowi”, „karmelowy, jak ciepło". To tekst, który otula i koi, a jego łagodny ton jest niezwykle kojący. Ostatnie zwrotki, w których kolory pożyczane są od księżyca i słońca, wynoszą ten "codzienny" świat na poziom kosmiczny. Inspiracji i piękna można szukać wszędzie – od tego, co na talerzu, po to, co na niebie. A myśl, że każdy promień słońca „przebiera w dobranoc”, jest cudownym obrazem na zakończenie dnia. To tekst, który otula i koi, a jego łagodny ton jest niezwykle kojący. Jest jak antidotum na szarość i zmartwienia. To tekst pełen światła, ciepła i subtelnego czaru - Alicjo z poetycznej krainy. 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @Berenika97 Och Bereniczko, Ty jesteś cudownie poetycka, (patrz na komentarz) Ty cała jesteś wierszem, dziękuję :) 1
Migrena Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @Alicja_Wysocka Alu. Rytmiczny i plastyczny Twój wiersz. A ode mnie: A sikorka się skrzy — iskierką podsłyszy, szpak zaszumia deszczem, co w liściach się mieni. 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 a groszkowy ten z groszku swą zielenią nam brzdąka wyłuskany po troszku nie pozostał na strąkach śmietanowy ze śmietaną ma dużo wspólnego pełnotłustą lubianą biel z drobiną żółtego morelowy z morelą coś na stałe wciąż łączy ej by można wymieniać tych odcieni tysiące :)))) 2
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 (edytowane) @Jacek_Suchowicz jest, ach jest - całe morze, a co któryś ma smaki ten od wody jest zimny ciepły - słońcem bogaci jeszcze mają zapachy jagodowe czy wiśni marcepany z migdałów, waniliowy - też pyszny aż się oczom pstrokaci - aż się zjadać zachciewa istny jarmark cudeniek - dla artystów wyprzedaż @Kwiatuszek, @sam_i_swoi, dziękuję :) Edytowane 29 Września 2025 przez Alicja_Wysocka (wyświetl historię edycji) 2
lena2_ Opublikowano 29 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 Pięknie napisany wiersz o kolorach, czuć w nim wrażliwość i ciepło:):) 3
Alicja_Wysocka Opublikowano 29 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Września 2025 @lena2_ Pomylił mi się pędzel z piórem, dzięki Leno :)
Nata_Kruk Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ala... ja także..:)) ciii.... za 'huzarckiem'... dopinam się.. i... śliczny tytuł dałaś. ps. poprawiłam.. ehh, to moje pisanie. Edytowane 30 Września 2025 przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Nata_Kruk Ciii... :) @Deonix_, dziękuję 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 30 Września 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @Wiesław J.K. :)
Alicja_Wysocka Opublikowano 1 Października 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2025 @infelia :)
Rekomendowane odpowiedzi