Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bardzo ładnie a ja dodam

przecież nie jesteś puchem marnym

chwilową muzą dawnych wieszczy

lecz tkanką świata też nie jesteś

spojrzeniem co na wskroś prześwietli

także nie mieszkasz w pulsie świata

lecz w pulsach tych co ciebie wielbią

i noc swym rytmem też rozkładasz

i uczysz kiedy przynieść ciemność

...

aleś narozrabiała komentarz doczeka się oddzielnego postu

:))))

Opublikowano

Tkanka świata w pulsie światła mieszka - drzewa widziały więcej niż żyjący ludzie - myśl głęboka sięga - że nie skończonym jest kłębkiem - jesień to co roku wspomnienie - które czasem ma łzę w oku - wezwanie do ciszy - tak trudne jak dzisiaj czasy - w zwykłym lustrze odbija się ciało - w zwierciadle duszy - wszystko co oko nie widziało  

Opublikowano

@Berenika97
Piękne są te obrazy kosmiczne zszywające się z ziemią: liść w pył, pył w gwiazdę, gwiazda w oko. To jak koło życia, które wciąż się obraca.
Dla mnie to wiersz o tożsamości - ale nie tej codziennej („kim jestem w lustrze?”), tylko tej większej, gdzie człowiek i wszechświat to to samo.

Opublikowano

@Berenika97

Przemiana rzeczywistosci w doświadczenie metafizyczne.
Cudowna perspektywa cyklu istnienia.
Wiersz czuły i filozoficzny zarazem.
Bereniko.
To piękny medytacyjny  wiersz.
Piszę te słowa z wielkim szacunkiem do Ciebie.

Opublikowano

Oj Bereniko, pięknie.

Napisałaś wiersz żywy, obecny, pełen i czułości i czegoś ponad nią...

Zachwycam się i pozachwycam się jeszcze trochę.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• "wijec"    rzuciła z nurtem płyńże  wiem już czego ja nie muszę szukać stopy hardo opierając na dnie z głową ponad inne bo on czeka  tuż przy brzegu właśnie dzisiaj patrząc tylko na nią  oczy w jasnych błyszczą lustrach po co komu szałwia? pod sufitem  lipa? co nie kwitnie? niech inne wieszają ty dostajesz godne swej urody róże niech ci wciąż zazdroszczą brzydsze  widzą? dobrze? jeszcze niech słuchają ref. każde dziewczę chce być kwiatem najpiękniejszej inne mają rosnąć w cieniu tobie tylko wyjątkowy  taki też wybierze   w lustrach widzisz jasno najwspanialszy z całego bukietu po co czekać jutra? *** rozłożyła chustę splotły się dwa ciała  po oddaniu zadrwiły z niej usta że co jemu było przypisane przecież wybrał chustą w twarz jej rzucił odwrócił swe lustra odszedł nucąc słowa dobrze znane: ref. każde dziewczę chce być kwiatem najpiękniejszej inne mają rosnąć w cieniu tobie tylko wyjątkowy  taki też wybierze   w lustrach widzisz jasno najwspanialszy z całego bukietu po co czekać jutra? *** pod oknem zielarza błaga o więzi zerwanie mówi, że żałuje czoło chyli bo rozumie czego w sobie nie ma na nic prośby  darmo się targuje _nie otwiera bo ceną był  wianek *** w każdym kącie ciemno tęsknota i pustka jeszcze próbowała porozwieszać ale z końcem dnia zawisa sama w rękach kwiaty ściska przyszedł - wrócił? z dłoni wyrwał róże bezlitośnie zamknął martwe usta zioła zebrał + powtórzenie: z dłoni wyrwał róże bezlitośnie zamknął martwe usta zioła zebrał     *** błyski luster nie są prawdą strzeż się dziewczę  ślepo w lustra patrząc      
    • @Somalija Odważny - niedosłowny !!
    • zupełnie przepala mnie  to przenikanie   implozja ciebie  nie miękną sutki mgła przesłania oczy    furkot serca zagłuszył świat    demon   upłynnienia       
    • @zawierszowana  będziesz mieć nowe marzenia, a gdy je spełnisz- to następne. Bo sztuką jest cieszyć się z małych rzeczy
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...