Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia Pewien dziennikarz młody pisał o celebrytkach reportaż. Zagadnął jedną z nich: – Z czego jesteś znana? Ta rzekła mu z dumą: – Byłam żoną aktora, teraz jestem rozwiedziona. Opowiadam o kiecce, co ma „Diora” na metce. Jestem znana z „lajfu” swego i… elitarnego ego. – A wiesz – pyta publicysta – kim był Seneka? – Seneka? Nie znam człowieka! – Twierdził, że wprawdzie lansu prawo nie zakazuje, lecz u mądrych ludzi wstyd głupotę hamuje. 11
JWF Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia Jak to mawiają, znani z tego, że są znani :) Wielkim człowiekiem jest ten, kto używa glinianych naczyń tak, jakby były srebrne; ale równie wielkim jest ten, kto używa srebra tak, jakby było gliniane. - Seneka 3
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @JWFSeneka - mój ulubiony filozof! Dziękuję!
Marek.zak1 Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia Dobre, a w temacie to W filmie "Zakochani w Rzymie" pytany celebryta, z czego jest znany, odpowiada, że z tego, że jest znany:). Pozdrawiam 1
Nata_Kruk Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia (edytowane) @Berenika97... trafna, świetna.. satyra... nie cierpię 'cele Brytów'. Edytowane 24 Sierpnia przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji) 1
Annna2 Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Berenika97 Hej hej patrzcie na mnie- jestem niezwykła, dlaczego- bo jestem znana. A z czego? Bo jestem znana. Dobry wiersz bardzo. 1
Leszczym Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Berenika97 Mój śp. Dziadek nazywany był przez kolegów Seneką :) 1
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Marek.zak1Bardzo dziękuję za komentarz, to już jest prawie "kultowe". :) @Nata_KrukBardzo dziękuję! Ja też ich unikam. :) @TylkoJestemOnaBardzo dziękuję! Twój wiersz jest bardzo fajny! :))) @Annna2Bardzo dziękuję! Media kreują takie postawy, nic nie tworzących osób. A one aspirują do bycia elitą - narodu? Pozdrawiam. @Leszczym Bardzo dziękuję! To oznacza, że Twój Dziadek był bardzo mądrym człowiekiem. @DziadomirStaroświeckiBardzo dziękuję! 1
Leszczym Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Berenika97 Wiesz to ogólnie skomplikowane zagadnienie. Masz jak każdy trochę czasu na dobę. Świat się specjalizuje. I jak go poświęcasz celebrystyce no nie bardzo jesteś w stanie w innych dziedzinach dojść wysoko. I na odwrót gdzieś siadasz do poezji, filozofii, książek więc nie spędzasz czasu na zakupach. I na selfie. Świat się tak wyspecjalizował, że nie da się być alfą i omegą. Znałem dla przykładu tak naprawdę słabo bardzo oczytanych prawników, co wydawało się dużym paradoksem. Czytali może te akta i ustawy, ale nie zaglądali do Seneki. @Berenika97 Inna sprawa, że świat naprawdę chce ludzi ładnych. Wiesz takim co się powodzi. Że sobie pływają wśród luksusów. Ładnie wyglądają i się uśmiechają zupełnie. Naprawdę chcą takich oglądać, jakoś człowiekowi robi się lżej w tej niedoli. Wiesz, że jest tutaj coś w rodzaju czaru powodzenia i warto się starać. To mega na pokaz jest chyba, ale czyż nie jest czymś na pokaz każda inna dziedzina? 1
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @LeszczymKażdy z nasz decyduje jak będzie wykorzystywał swoje życie. Kiedyś napisałam, że robienie czegoś pod presją innych, czegoś, na co nie mam ochoty, to tak, jakbym okradała siebie z życia. Nie chodziło mi o ważne sprawy, typu obowiązki np. rodzinne czy zawodowe. Tylko np. nie założę fb, insta, bo nie chcę na to tracić czasu. A jestem pod silną presją. Wolę za to poczytać książke lub zastanowić się nad ... Seneką. :) Lubię filozofię. Pozdrawiam. ps. Na studiach prawniczych jest taki przedmiot filozofia i filozofia prawa. Pewnie zakuł i zapomniał. 2
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @TylkoJestemOnaA ja lubię takie komentarze. :) Więc jesteśmy kompatybilne. :))) @infeliaBardzo dziękuję!
Leszczym Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Berenika97 Ależ na fb i insta można się bardzo dobrze artystycznie wyrażać, nie tylko celebrycko :)) 1
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @LeszczymMożliwe, nie wiem, bo nie mam. :)))) Widzisz teraz sam, jaka jest presja! Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wolę tutaj! 1
Leszczym Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Berenika97 Tutaj też jest rodzaj presji :) Może chodzi o to żeby samemu sobie wybrać odpowiednią to znaczy taką co się lubi presję? 1
Berenika97 Opublikowano 24 Sierpnia Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @LeszczymNo właśnie o to chodzi, tu nie czuję presji, tu lubię być, bo sprawia mi to przyjemność. To mój i tylko mój wybór. Lubię czytać i komentować, uczyć się od innych, poznawać ich sposób myślenia. :) 1
Leszczym Opublikowano 24 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia @Berenika97 Wiesz też lubię i dlatego tu jestem, ale jestem tu od 5 lat prawie i widzę, że też jest rodzaj presji. Ona ma inne nieco oblicze, bazuje na innym systemie nagród i kar, opiera się na innych przesłankach, ale też jest jej rodzaj. Zapewne jest tez ona mniejsza niż w świecie celebryckim, to pewnie duża zgoda, ale z kolei nie stanowi źródła utrzymania. Bo właściwie największa presja jest wtedy gdzie tym co robisz musisz zapewnić sobie utrzymanie. Tam jest najwięcej presji. Tutaj to ogólnie takie no szemrane towarzystwo w głównej mierze :) 1
Alicja_Wysocka Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia @Berenika97 Trafione, Bereniko, no i te pozy przy ściankach - patrzcie, tak obcięłam włosy, mam nowy ciuszek, bez grama makijażu itd... i itp... 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia @Berenika97 Ja też Seneki nie poznałem ale za to poznałem w swoim życiu 10 Sienkiewiczów 2 Słowackich 3 Norwidów itd ..- brak jakichkolwiek związków z poezją. Wszystko jeszcze przede mną:)))))))))) 1
JWF Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia - A wiesz kim był Seneka? - Tak nazywaliśmy w szkole kolegę. Nadmiar książek powoduje roztargnienie. - Seneka ;) 1
Jacek_Suchowicz Opublikowano 25 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia @JWFnie mam czasu ale o którym chciałbyś rozmawiać o starszym (retor) czy młodszym (filozof i poeta) parę dni temu poznałem młode małżeństwo Mickiewiczów - może wychowają synka Adasia :)) 1
Rekomendowane odpowiedzi