Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Berenika97 Zwięzły i błyskotliwy wiersz o tym, jak prowincja reaguje na inność. Berenika pokazuje, że wystarczy być „innym”, by stać się podejrzanym.

Franz Kafka byłby dumny.

Swojego czasu się nim zaczytywałem.

Brawo Bereniko.

Opublikowano

@Berenika97  piękny wiersz i mądry.

Kafka i dziewczynka spotkana na spacerze- zgubiła lalkę.

Kafka, aby ją pocieszyć- opowiedział jej że lalka podróżuje i wróci jak przeżyje swoje przygody,

gdy dziewczynce kupił lalkę- powiedział, że wróciła z podróży( w międzyczasie opowiadał co lalka robi)

"Outsider"- inny, wyobcowany- nie oznacza zły, gorszy.

Bo czasem za tym wyobcowaniem jest piękno serca

.Jak tu- Twoje

Opublikowano (edytowane)

@Annna2Dzięki! Masz rację, ale często jest podejrzewany o ... tak jak w "Procesie." Czytałam wiele książek o angielskiej prowincji i autorzy - Brytyjczycy opisują mentalność ludzi zamieszkujących miasteczka od wielu pokoleń, która jest właśnie taka ... ksenofobiczna. 

@MigrenaTeż czytałam Kafkę, a dwa opowiadania "Kolonia karna" i "Przemiana" wywołały we mnie stany prawie traumatyczne. No cóż, egzystencjalna literatura tak czasami działa. 

Dziękuję za miłą opinię! 

@Konrad KoperBardzo dziękuję, czasami nieufność wobec inności wywołuje nieprzewidywalne skutki. 

Edytowane przez Berenika97 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Berenika97 błyskotliwie i ironicznie o lęku przed innością. To kolejny Twój ważny wiersz, mądry wiersz, wiersz który trafia w sedno.  I świetnie się go czyta, mi dziś jakość szczególnie dobrze  :)

Opublikowano

@RomaBardzo dziękuję! Właściwie to częściej piszę fraszki niż liryczne wiersze, ale trzymam je w szufladzie. Cieszę się, że dobrze Ci się czyta.  Motywujesz mnie, aby za jakiś czas otworzyć szufladę i uwolnić jeszcze jedną. :)))) 

@NatuskaaInność jest zawsze albo interesująca , albo wzbudza negatywne emocje. F. Kafka był bardzo "niepasującym" do ówczesnego społeczeństwa człowiekiem - kawaler, wegetarianin, ateista (tak się określał) i Żyd.  I tę "inność" ukazywał też w swojej twórczości. Na pewno i w dzisiejszym społeczeństwie miałby kłopoty z akceptacją. Ale i dziś mało się w tej materii zmieniło.

Dziękuję i pozdrawiam! 

Opublikowano

@Berenika97

Bereniko, świetnie oddany duch małego miasteczka i jego ciasnoty – ta satyra w lekkiej formie naprawdę robi wrażenie. Czyta się z przyjemnością!

No wiem jak to jest.

Jak mieszka sama - pewnie nikt jej nie chciał

jak on mieszka sam - pewnie żadna z nim nie wytrzyma

jak dwie dziewczyny - to pewnie lesbijki

jak dwóch facetów - na pewno geje,  itd. itp...