seweryna żuryńska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 chcę nauczyć się widzieć na nowoksiężyc, gwiazdy i ogrody w kwiatachpoczuć dźwięk prawdziwego słowaposmakować nowej wiary zapachchcę zobaczyć uśmiech przyjaznyby uwierzyć, że dobro znaczychcę oglądać też pezaż własnypozbawiony smutku, rozpaczypragnę ruszyć cichym wieczoremku porannej zbawczej nadzieiwyprostować plecy zgarbionespostrzec chwile, gdy świat się śmiejemuszę odkryć swe zmysły wymarłei zrozumieć słowo pragnieniewpleść się w odblask rosy na trawieznów odrodzić w wiosennym śpiewie
Agnieszka_Gruszko Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 no dla mnie to jest jeden z wierszy, które nie mmówią... niemych, bo forma ok, ale jest kilka nieładnych sformułowań, np."zmysły wymarłe", no i ostatni wers "kochaj życie, póki istnieje"... a poza tym, nie wiem jak inni, ale ja to tego życia nie kocham wcale...pozdrawiam:)
seweryna żuryńska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 wiem, że ostatni wers jest do bólu banalnyale jest też do bólu prawdziwymoże powinnam poszukać jakiejś przenośni...]ale w tej chwili mam pusty łepek
seweryna żuryńska Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 echhcoś tam poprawiłam....dzięki Pelmanie, zmuszasz mnie do myślenia......o tej porze....
natalia Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo ładnie napisałaś o zmysłach i tym jak są potrzebne ja również je docieniam i często w wierszach umieszczam. Serdecznie pozdrawiam Natalia
Piotr M. Cieński Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Cieszę się, że są ludzie, którzy jeszcze rymują i rytmizują. Poezja sylabotoniczna niestety umiera. To bardzo smutne.
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie umiera Panie Piotrze - tylko więcej smutku w niej lub groteski niż poezji w dzisiejszych czasach - choroba współczesności - ale są lekarze - którzy raczą ją rebusami i zagadkami - że zapomniała swego .. skąd przyszła ... dokąd zmierza - eeechhh - ale to nie o wierszu Pani Seweryny - zastanawiają się wielcy co by tu odkryć w tych czterech zwrotkach - ano chyba tylko Panią Sewerynę lub nadejscie wiosny - więc jesli ktoś nie pamięta ot chocby (nie wiem czy dobry przykład - bo sam w niego nie wierzę) mitu greckiego - o pewnej pani (bez reklamy) i jeszcze chyba Hadesie - jak to raz do roku zstępuje w doliny zapomnienia i powraca - stąd te ... zmysły wymarłe... - stąd - ...słowo pragnienie... - stąd ...wyprostować plecy zgarbione... - interpretacji jest gustem interpretatora - więc zakończę na tym pozdrówko W_A_R ps. jest Pani Seweryno literówka w drugiej zwrotce
Rekomendowane odpowiedzi