Somalija Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 (edytowane) niemiecka brzytwa unijnego prawa i ruska szalupa pełna dziur za to z trzema koronami na dwóch głowach nie istnieją samodzielne rozstrzygnie prawdy znajdą po nas kamień słoneczny na dnie szkutnicy za horyzontem dziejów niemi jak Światowid w błocie Zbrucza rozkład jest bez wyboru nie płyniemy sami *Słowa J. Kaczyńskiego wypowiedziane z mównicy sejmowej. Pomijające uwikłanie Mariusza Kamińskiego, żydowskie pochodzenie Kaczyńskich, homoseksualne zachowania dwóch kobiet w ich rodzinie oraz intrygę Marii i Marty z Kaczyńskich... Dziękujemy, Panie Kaczyński, czas ciemności i zastraszania już za mami... Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Somalija (wyświetl historię edycji) 5
violetta Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2023 W życiu jest najważniejszą miła relacja z ludźmi. Cieszę się z nowego rządu, oby się dogadywali i rozmawiali ze sobą:) 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Sami, Saami – lud zamieszkujący głównie Laponię – krainę historyczno-geograficzną w Europie Północnej obejmującą północne krańce Norwegii, Finlandii, Rosji (Płw. Kolski) oraz Szwecji. Historycznie nazywani Lapończykami, które to miano jest obecnie uważane przez niektóre społeczności saamskie za obraźliwe. Saamowie są potomkami pierwotnych mieszkańców Skandynawi. Z Wikipedii :) Pozdrawiam
obywatel Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zauważyłem, że tylko jedna osoba używa tego określenia, co do nazwy sami Saami - to odnośnik w wiki do Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A Pochodzenie słowa Sámi jest nieznane. Istnieje teoria łącząca Sámi, (region w Finlandii) oraz Suomi (fińskie określenie Finlandii) w grupę wywodzącą się od tego samego zapożyczenia z – *žēmē, oznaczające ziemię. Proszę zwrócić uwagę na literkę a ze znaczkiem nad nią samą. 1
Sylwester_Lasota Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija, tak sobie myślę, co by się stało, gdyby płyniemy zostało zastąpione przez jesteśmy (?) :)
Somalija Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 (edytowane) @Sylwester_Lasota Mój pradziad z Ameryki przywózł neitah przez co geny się przemieszały i moja córka ma skośne oczy... Ale mój wpis jest nie o tym... raczej o tym, że będąc narodem mamy sąsiadów i nie pozostają oni bez wpływu... Dobrego dnia Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Somalija (wyświetl historię edycji)
Corleone 11 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija Mam pytanie, czy nie chodziło o "rozstrzygnięcie" zamiast "rozstrzygnie"? A jeśli ma być czasownik, to czy nie raczej "rozstrzygną"? Odnoszący się i do "brzytwy unijnego prawa" i do "szalupy"? Dalej, skoro użyłaś kolokwializmu "ruska", to może zmień "niemiecka" na drugi kolokwializm: "szwabska". Wreszcie, trzeci i czwarty wers są nadsłowiem. Tym bardziej, też odnosisz je nie do szalupy (kraju), a do godła Rosji - przynajmniej tak się zdaje - zaś wyrazu "orzeł" nie ma w wierszu. Pomysłowo Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Pozdrowienia Autorce.
Somalija Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Corleone 11 Poprawiłam błędy, dziękuję... Obawiam się, że słowo ,,szwabskie" może być nieznane... POZDRAWIAM SERDECZNIE Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Corleone 11 Poprawiłam błędy, dziękuję... Obawiam się, że słowo ,,szwabskie" może być nieznane... POZDRAWIAM SERDECZNIE
Tectosmith Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Akurat tak się składa, że to nie Niemcy są tą brzytwą a... Węgry. Dziwię się, że ich jeszcze z Unii nie wypieprzyli. Unia i ruscy... Nie wyszło im a powiem, że z pewnych powodów szkoda. I Ruscy i Niemcy istnieją samodzielnie i w przeciwieństwie do państwa polskiego nie znikają z map. Drugie zdanie bez sensu. Wątpię. Polska i szkutnicy? Jakoś to nie wyszło i nadal jesteśmy w tej kwestii w ciemnej dupie. A tak właściwie to o co Ci chodzi? Przedstawiasz jakieś dziwne fakty powiązane ze sobą jedynie pozornie nawet na przestrzeni dziejów a przekaz jest jaki? Że Polska nie jest sama na tym padole czy wręcz odwrotnie? Powiem Ci na marginesie, że osobiście życzyłem Polsce kolejne 8 lat rządów PiSu, ale nie udało się. Okazuje się, że mimo wszystko, pomimo medialnego i religijnego bombardowania to jednak w Polsce jest naprawdę sporo trzeźwo myślących ludzi. I bardzo dobrze. Reszta niech płacze włącznie z klechami. Serduszka nie zostawiam bo dla mnie ten wiersz to pustosłowie. Namawiam do przyjęcia jakiegokolwiek stanowiska. Pozdrawiam.
Corleone 11 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija Dlaczego nieznane? Czy może słowo "Szwab" przestało funkcjonować w polszczyźnie Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ? Pozdrowienia Autorce .
Corleone 11 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija Po napisanym. Szósty wers nadal trudno zrozumieć... Pozdrowienia Autorce.
Tectosmith Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O i tutaj się z tym zgadzam i popieram. Nie wstawiłaś tego chyba od razu? Żałuję, że Twój wiersz nie jest jednoznaczny. Pozdrawiam ponownie.
Somalija Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Corleone 11 Nie istnieją rozstrzygnie ani wyrocznie... podejmowanie decyzji jest bardzo trudne, ponieważ musi uwzględnać geopolitykę... @Tectosmith Mój wiersz nie jest manifestacją myśli politycznej, tylko refleksją o niej... 1
Somalija Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niemcy nigdy nie zrezygnują z Cesarstwa, bezkrwawy unijny tryb może wciągnąć kraje w taki właśnie twór... Rosji udało się zmęczyć Ukraińców i krok po kroku będzie bliżej Buga... W naszym kraju panuje zawieszenie, za moment ukraińskie dzieci wypełnią szkoły, bo Polacy nie planują rodzin a tym bardziej dzieci. To mój wiersz przetłumaczony, obyś miał rację, że jest pustosłowiem...
Tectosmith Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija Czyli jednak dobrze odczytałem Twoje intencje. Nie będę tego komentował.
Somalija Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Tectosmith Nie sądzę... lntecje zależą o schematu Unii w najbliższym czasie, roli Francji i Niemiec oraz losów konfliktu zbrojnego na Wschodzie, polityki Rosji w Afryce...
Tectosmith Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znaczy, że dogadają się z Rosją i dokonają ponownego rozbioru Polski? A jeśli nie o to chodzi to może zaczną wspierać Hamas? A jeśli i nie o to chodzi to może chodzi o... ?
Somalija Opublikowano 14 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Już po piwku i jesteś niegrzeczny...
Tectosmith Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija A przepraszam co tam powyżej jest niegrzecznego? Staram się dowiedzieć jakie właściwie masz obawy bo tego nie wyjaśniłaś.
Corleone 11 Opublikowano 14 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2023 @Somalija Czyli stworzyłaś wyraz "rozstrzygnia" na podobieństwo "wyrocznia". Podoba mi się ten pomysł Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. . Chodziło mi o to słowo; nie o decyzje polityków. Pozdrawiam Cię.
Rekomendowane odpowiedzi