poezja.tanczy Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2023 Z cyklu: Śpiewnik pielgrzyma Na trzydzieści siedem Ci którzy przed nami żyli Ci którzy już swoje zobaczyli Patrzą na nas z góry i dziwią się wciąż Jak popełniamy błędy, jak jeden mąż Niczego się nie uczymy Od tych, którzy odeszli Od tych którzy poznali życia sens I tego życia ugryźli kęs Poznali smak wzlotów i upadków srogich Ostrzegali by nie popełniać ich błędów drogich Za które zapłacili, za które żałowali Chcieli byśmy się lepsi stawali A my wciąż to samo My ciągle od nowa Jak Syzyf nie szanujemy tego co ważne I stawiamy w kółko kroki nierozważne Nie przejmujemy się tym co było Nie interesuje nas to co będzie Jesteśmy jak te dwa łabędzie Co nie przejmują się zbytnio żywotem swoim Ktoś dokarmi, ktoś odzieje Nie trzeba się chować w gęste knieje Nie trzeba myśleć co dobre co złe Przecież jestem człowiek, wszystko dzieje się Po to by rozpieszczać mnie Bym mógł za boga uważać się Pomyśl co dziad Twój by o Tobie powiedział Gdyby zobaczył co robisz znów Co Twoja prababcia by powiedziała Gdy już brakuje na Ciebie słów Otwórz swe oczy, patrz, zobacz świat I jego piękno, tegoś jest wart By żyć pięknie, jak piękny jest świat Bądź mu podobny, a nie znowu wspak Otwórz swe oczy, patrz, zobacz świat I jego piękno, tegoś jest wart By żyć pięknie, jak piękny jest świat Bądź mu podobny, a nie znowu wspak //Marcin z Frysztaka wilusz.org 3
obywatel Opublikowano 29 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Coś pięknego - koparki wagnerowców przy granicy, oznacza to odroczenie wyborów z powodu wprowadzenia stanu, którego nie ważne, już widzę jak opozycja wita kwiatami emigrantów..., ale będzie życie. 1
poezja.tanczy Opublikowano 29 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2023 @sam_i_swoi Nie znam się na polityce Ale wołam o wolność A nie o strzał w potylice 1
Rafael Marius Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2023 @poezja.tanczy Tłum na błędach przodków się nie uczy, ale dla jednostki jest to możliwe. Jednak będąc cząstką zbiorowości ma pewne ograniczone pole działania. 1
duszka Opublikowano 30 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... a przeciez konieczność i zdolność myślenia o tym to jedna z cech czlowieczeństwa, które zdaje sobie sprawę z własnej omylności... Bądźmy więc w tym sensie ludźmi. Ważny, otwarcie ujęty w twoim wierszu temat. Pozdrawiam. 1
poezja.tanczy Opublikowano 30 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2023 @Rafael Marius Niektóre jednostki decydują jednak o tłumie Zawsze jest szansa, że wypromują zdrowy rozsądek @duszka Jeśli kierujesz się sercem, nie musisz wiecznie roztrząsać umysłem Czy dobrze się stało, czy źle 1
Rafael Marius Opublikowano 31 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Poniekąd. Znam to z własnego doświadczenia. Takim właśnie sternikiem bywałem e różnych okolicznościach. To zawsze jest interakcja. Sprzężenie zwrotne musi być dodatnie. Inaczej nic z tego nie wyjdzie. Szansa jest tylko wtedy, gdy w tłumie on już wcześniej był, tylko uśpiony w zbiorowej nieświadomości. Jedyne co można zrobić to go obudzić. 1
Rekomendowane odpowiedzi