Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Stary_Kredens Opublikowano 5 Lipca 2023 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2023 (edytowane) Jakby tak popatrzeć z boku A może lepiej z góry Albo jeszcze lepiej po latach Opowiedzieć historię życia To by ona wygladala mniej strasznie? Lepiej? Może by kogoś zaciekawiła ? E tam niby dlaczego? Tak zwyczajnie przecież Było się Żyło i ... I niczym specjalnie nie można tego ubarwić Bo niby czym? Płomienną miłością Namiętną ? Jakimś szaleństwem choćby młodości? Opowiedzieć To nie tyle samo co przeżyć A nawet choćby tylko zobaczyć Być świadkiem Opowiedziane zawsze jest trochę mniej straszne Trochę lepsze A zwłaszcza po latach Czasem wydaje się nawet zabawne Że tacy głupi byliśmy Tak się baliśmy czegoś Co się rozeszło po kościach Chciałabym już tylko Opowiadać Edytowane 5 Lipca 2023 przez Stary_Kredens (wyświetl historię edycji) 10
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 Witam - do mnie przemówił po całości - fajne pisanie - Pozdr.serdecznie.
duszka Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 @Stary_Kredens A ja myślę, że opowiadając zagłębiamy się - przyciagani przez sens. Też nasze pytania (również te w Twoim wierszu) to robią. Tak odczuwam :) Pozdrawiam.
Wiechu J. K. Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. @Stary_KredensPozostaje tylko słuchać! Takie monologi zdarzają się z biegiem czasu. Pozdrawiam. :-)
Rafael Marius Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 @Stary_Kredens Z perspektywy czasu wszystko wydaje się łagodniejsze. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może i tak byłoby więcej spokoju. Zresztą z wiekiem opowiadania są znacznie ciekawsze od tego co dzieje się na bieżąco. Przynajmniej u mnie tak jest.
Jacek_Suchowicz Opublikowano 6 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 (edytowane) nie ma historii nieciekawych a zwłaszcza gdy je życie tworzy bo każdy człowiek coś kreuje nad każdym czuwa palec boży przez całe lata żył pracował i wokół też się działo mnóstwo to fakt że miłość kocha slowa spójrz może coś ci powie lustro ... Edytowane 7 Lipca 2023 przez Jacek_Suchowicz (wyświetl historię edycji) 1
Stary_Kredens Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2023 @duszka tak, to także, pewne sprawy nabierają innego wymiaru i wagi, jedne widzimy jako ważne i decydujące nawet , a inne błahe choć kiedyś wydawało nam się zupełnie inaczej, ale to właściwie temat na inny wiersz Dziękuję i pozdrawiam Kredens @Jacek_Suchowicz jak zwykle zgrabna rymowanka i tak, właściwie każdy jest w jakiś sposób ważny i każde życie warte jest opowieści tylko wszystko i tak pochłania czas i unieważnia Kredens pozdrawia @Rafael Marius ciekawe jest też to jak je zapamiętujemy, niektóre bardziej I nawet pielęgnujemy je w pamięci, a inne gdzieś przepadają i właściwie nie wiadomo dlaczego Pozdrawiam i dziękuję za czytanie Kredens @Wiesław J.K. właściwie nie lubię tylko słuchać i tylko mówić I chyba nie napisałam tego w takim sensie , ale może ktoś tak odczytał Pozdrawiam i dziękuję za czytanie kredens 2
poezja.tanczy Opublikowano 9 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2023 @Stary_Kredens Trzeba być uczestnikiem swojego własnego życia A nie tylko obserwatorem Wiersz bardzo bardzo Zmusza do zatrzymania Z premedytacją
Stary_Kredens Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2023 @tramwaj63 może w tym wierszu najbardziej chodzi o cierpienie , czas je tonuje Kredens pozdrawia
Stary_Kredens Opublikowano 10 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2023 @tramwaj63 chłopczyk na początku teledysku jest teraz dorosłym człowiekiem, o naszym życiu decyduje czas, ale na tym teledysku na zawsze będzie małym chłopcem. Przypomina mi mojego syna jak był mały. Dzięki za przypomnienie tej piosenki, a co do interpretacji, to zasadniczo masz rację, ale jako autorka wiersza mogłam napisać co ja miałam na myśli, choć oczywiście każdy może odebrać po swojemu. Chyba tylko w poezji zaangażowanej, dowolność interpretacji jest wręcz niewskazana. Co do szkoły, to mam mieszane uczucia, sama jako nauczycielka języka polskiego nie mogłam dopuszczać do zbyt dowolnej interpretacji, bo przecież trzeba uchwycic sens utworu. To zagadnienie jest naprawdę ciekawe i ja Tobie nie odmawiam racji, ale jak prawie we wszystkim trzeba odnaleźć zdrowy balans. Jak się łódka za bardzo rozkołysze, to się wywróci. Ot I wszystko, ale na szczęście, poezja, to nie życie, można się kołysać. Kredens pozdrawia I dziękuję za czytanie I ocenę
Rekomendowane odpowiedzi