Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to jest móc i umocowanym być

w mocy bezkarnym

mieć moc i skrót

dla żywych być jak zwid

z brytfanny karmić.

 

Wytopiony stygnę w micie smażenia

choć nieraz mi prysł

wypada tłusto posmarować

zwidziałem już świt

jak skwierczy i tężeje

stanami fizycznymi

zobowiązany by żyć,

 

Głodny i poparzony

gaszę chlebowy kwit.

 

 

Opublikowano

... rozbawiłeś mnie... :)) ale w okresie jesienno-zimowym robię smarowidło na chlebek...

wg własnej receptury, z ziołami... pychotka.!

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

... brzmi bardzo intrygująco..:)

to żarcik.

Opublikowano (edytowane)

@Nata_Kruk Proszę bardzo.Jak już wysmażę, wszystko też zależy od słoniny, najlepiej jak wychodzą skrzyki ale trafiłem niedawno w sklepie taką, z której nie wyszły(to oddzielny temat). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, majeranek i starte jabłko. Wtedy kiedy już naprawdę nie chcę dalej wysmażać, na końcowej temperaturze to robię.Robiłem też wersję, z dodanym wtedy mięsem z żeberek czy karkówki ale już gotowym żeby tylko się połączyło.

Pozdrawiam serdecznie.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Po za smalcem to konfitura z cebuli jest genialna.

Polecam serdecznie.

Edytowane przez Elephant (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

uuu... to nowość.. będę wdzięczna, jeśli i to rozpiszesz swoim słowem, serio... brzmi interesująco.

Co do smalczyku.. robię bardzo podobnie, a treść.. dziewczyny "dopowiedziały" mi co nieco... :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

@Nata_Kruk

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Przepraszam, że tak późno odpisuję ale obowiązki zawodowe. 

Konfitura z czerwonej cebul albo szalotki - wolę tę z czerwonej, niektórzy też mieszają.

Ja kroję cebulę w piórka, rozgrzewam patelnie z oliwą i przesmażam kilka minut na średnim ogniu z czosnkiem, pieprzem i solą. Zmniejszam na mały ogień, duszę to około pół godziny. Potem dolewam ocet balsamiczny i dosypuję cukru trzcinowego(robiłem wersję z octem jabłkowym i białym cukrem i też było smaczne.:-) Reszta pracy do redukcja nad sosem - musi to sobie razem popracować:-) Szczególnie chodzi o karmelizację.

Jest pyszna:-)

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Postaram się rozpisać. :-) Wybacz kulinarne zapędy, taka natura. Złapię oddech dziś po południu jak skończę ciężki tydzień i zobaczę co wyjdzie. :-)

No tak, dziewczyny "dopowiedziały" :-)

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

@Elephant

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Poleciały czerwone piórka,

Skubałem w duzym stresie,

o patroszeniu nie myślałem.

Słono przyszło zapłacić

 

Tłuste przylesie

Cukrówka niesie

leśny żart.

wbija się na pal

 

Słońce dopada,

gorączką i stresem,

opalone warstwy

dusi za żart

 

poniosło lub niesie

w słoiku wytępię

każdy owoc

gdzie konfitury brak

 

Pozdrawiam serdecznie.

 

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za przepis na, chyba wyjątkową konfiturę... mam już u siebie.. na jesień zrobię, dla posmakowania.  Powinna się udać... :)

"Kulinarne zapędy"..? taki CHop, to skarb... :) niejeden lepszy w kuchni,  niż przysłowiowa.. baba.

Mamy koniec tygodnia.. więc.. dobrego wypoczynku.

 

 

Edytowane przez Nata_Kruk (wyświetl historię edycji)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


  • Zarejestruj się. To bardzo proste!

    Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

  • Ostatnio dodane

  • Ostatnie komentarze

    • dziś twoja kolej zapalić  świeczkę by  wiedzieć do czego wracać nawoływać zbłądzonych żeglarzy wyrywać białym bałwanom   dziś twoja kolej nie zamykać bram czekać z ogarkiem na rozdrożu sprawdzić obecność tak wielu jeszcze chowa się w sobie dziś twoja kolej trwać
    • @Migrena... dobrze określone, bezwzględność losu może.. to.. splatać. Dziękuję Ci za dobre słowa. @infelia... masz rację, na drugi raz, przed snem.. przerzućmy się na bajki... ;) Dzięki za uśmiech.
    • @andrew I plastyczny...  
    • Nie wiem jak i kiedy dotarłem do domu. Obudził mnie lekki, popołudniowy deszcz, cicho dzwoniący o brudne szyby. Pozostało mi tylko kilka wspomnień. Samotnego picia do współczujących oczu zielonych, młodej barmanki. Swoich grzechów nie zapije. Duszy też nie wykupię od diabłów za ostatnie kilka, pałętających się po kieszeniach płaszcza groszy. Dom uciech pamiętam. Dom mistrza i jego krągłych, krasnych czarownic. W rogu najdalszym sali, sami literaci i poeci. W gryzącym dymie biełomorców. W oparach ciężkich, gorzelnych. Był tam z nimi przy stole czarny, duży kot. W szranki na równi z nimi przepijał. Na wódkę i zakąskę z kawioru, tak samo jak na myszy tłuste łowny. Miał muchę różową, upiętą pod szyją i cylinder na główce zgrabny. Neseser, widać też jego, stał obok krzesła. Skórzany, szyty, szykowny. Wasz przyjaciel i krajan - mówił spokojnie bardzo męskim i głębokim głosem kot - Zginął. Nie dalej jak godzinę temu. Stracił głowę pod kołami tramwaju. Przykry widok. Byłem przy tym. - chwycił zgrabnie napełniony po brzegi kieliszek w prawą łapkę, wychylił szybko i do dna. Czknął tylko cicho. Puścił jeszcze filuternie oko do, palącej u wejścia do sali tanecznej, pięknej siostrzyczki Maszy.   Wieczorem by zwalczyć objawy kaca, postanowiłem udać się na urokliwy spacer po prawie pustym prospekcie. Gdy wróciłem, właśnie zadzwonił telefon. Była to policja. Pytali czy znam może jako doktor i pracownik uniwersytecki, profesora przybyłego z Niemiec o nazwisku Woland. Bo jest pilnie przez służby poszukiwany. Odparłem zgodnie z prawdą, że nie znam nikogo o tym nazwisku. Lecz pamiętajcie panowie. Rzekłem im ponuro. Szatan nie jedno nosi imię. Potrafi mieć i w kocie pomocnika a w osobie literata - marnego kuzyna.
    • myśli odpływają   pod powiekami zmierzch    czuć zapach … jutra w nowej szacie  bez makijażu    11.2025 andrew   
  • Najczęściej komentowane

×
×
  • Dodaj nową pozycję...