Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Dama

Rekomendowane odpowiedzi

@Ewelina E tam :)) Mówisz o plusach, a sprawa ma i minusy. No bo jak już siebie tak skonkretyzujesz no to rzeczywiście możesz przestać pisać, bo pisanie jest bardzo niekonkretne. Możesz przestać marzyć, bo marzenia nigdy nie są precyzyjne. I na farcie za nic się nie weźmiesz, bo przecież nawet nie zaczniesz, bo wiesz, że masz ograniczenia i taki a nie inny potencjał. Możesz nie zaryzykować. Możesz nie popełnić głupoty, a człowiek czasem cieszy się z głupot i całkiem miło właśnie te głupoty wspomina. Może Ci się nic nie przyśnić i nie pójdziesz nigdy za snem. Możesz ograniczyć się w spontanie :)) Itd. etc. :)) Trochę prowokuję i trochę żartuję, zapewne ze zdroworozsądkowego punktu widzenia masz więcej racji ode mnie, ale i u mnie jest trochę racji :)) 

@Leszczym możesz być konkretnie niekonkretny i otwarty na to co życie przyniesie i zamykać się kiedy przyjdzie Ci na to ochota. Samoświadomość Ci w tym nie przeszkodzi :) 

W zasadzie rozchodzi się o to, żeby wiedzieć, czego się chce w danym momencie i świadomie dokonywać wyborów, iść z prądem zgodnie z własnym potencjałem albo pod prąd czyli w obszar, w którym raczej jesteśmy słabi. Wybór należy do nas :)  

@Ewelina Oj tutaj też bym dyskutował... Może mam jakiś zły dzień :)) Jesteś pewna że zawsze wybór należy do nas? Że zawsze nas spotyka to co wybraliśmy? Samoświadomość wcale wielu rzeczy nie ułatwia. I wcale nie tak łatwo ją wyłączyć. Żyjemy podług własnych reguł i nie jesteśmy aż tak elastyczni, że teraz to pełen rozsądek, a jutro to zaszaleję i się zupełnie w tym zapomnę :)) I czy nawet ci rozbudowani samoświadomie zawsze wiedzą czego chcą w danym momencie? Czasem wcale nie jest łatwo wiedzieć co jest dobre dla nas a co nie :)) No i na przykład mogą być tacy, którzy w chodzeniu pod prąd są właśnie mocni, a w chodzeniu z prądem strasznie słabi :)) Twój wpis mi podsunął pewną myśl, otóż konkretnie mówiąc chciałbym czasem być samoświadomym szaleńcem :))

@Leszczym wybór zawsze jest nasz (a w każdym razie powinien być nasz a nie innych), a konsekwencji wyboru sobie nie wybieramy... Może będą nam się podobać a może nie ;) 

Zakładam, że nasze poczynania i to czy nam się uda iść pod prąd zależy od naszego potencjału w obszarze uporu na przykład, a także siły motywacji, jaką mamy i która sprawia, że chcemy iść pod prąd :) 

@Ewelina Z definicji słowa skoro wybór to my może wybieramy. Ale czy rzeczywiście jest nasz? Wybieramy często coś, a potem to co nas spotyka ma się do naszego wyboru jak pięść do oka :)) A z tym chodzeniem pod prąd. Często mi się zdarza, że chciałbym iść pod prąd i nawet to wybieram, po czym efekt jest taki że idę nie inaczej jak z prądem. I bardzo często też na odwrót. Upór i motywacja decydują moim zdaniem o czymś innym, bo o randze tego co robimy. Jeśli będziesz uparta i będziesz miała motywację no to twoje chodzenie z prądem coś będzie znaczyło, a także jeśli wybierzesz że pod prąd to i twój opór będzie okazały. No i wybory bez przerwy trafiają na mury, a murów ostatnio obiektywnie jest coraz więcej. I cholernie jest dużo, coraz więcej, murów niemożliwości ;))

@Leszczym a to w którym mieście tyle murów? ;) 

Bo to już chyba las albo i puszcza się z nich zrobiła, jak tak Cię czytam ;) 

Dość nieprzyjazny obraz tu przedstawiasz a na pewno mocno skomplikowany ;) 

A życie jest takie jakie je widzimy i jak je sami interpretujemy, a przynajmniej moje takie jest :) 

@Ewelina Naprawdę tego nie widzisz? Koledze jak rozmawiamy na te tematy przypominam przykład Mirona Białoszewskiego. Spróbuj się zastanowić jak by mu się żyło w obecnych czasach? Moim zdaniem dopadli by go wszyscy razem wzięci terapeuci i spece od samoświadomości właśnie i niewiele by pisał, a już na pewno, by nie bardzo mógł publikować tego co pisze. Kto wie, czy nie zrobiliby z niego polskiej Britney Spears. A jak by był obfotografowywany Bolesław Leśmian podczas randek z kochankami to nawet boję się pomyśleć. Jest rzeczywiście pewna płaszczyzna subiektywnej obserwacji świata, nie przeczę, ale są też obiektywne spostrzeżenia. I faktycznie ja postrzegam ten świat i te czasy za niesprzyjające, również poezji :// No ale to faktycznie dyskusyjna jest teza. Bo możliwe, że na odwrót, że Białoszewski i Leśmian w tych czasach jeszcze bardziej by błyszczeli, fascynując odwagą nas wszystkich naokoło :)) I naprawdę serio Ci zazdroszczę przekonania, że życie jest takie jakim go widzisz i intepretujesz. Ja niestety nie mam takiej pewności i chyba szczerze mówiąc nigdy jej nie miałem ://

@Leszczym bycie indywidualnością, sprzeciwianie się trendom, modzie itp. to są wyzwania i wymagają odwagi, którą od brawury oddziela jedynie cienka linia. 

Druga rzecz: Nikt nikogo do specjalisty nie wyśle bez jego zgody i nikt nikogo nie ubezwłasnowolni bez solidnych podstaw ku temu. 

Owszem, w dzisiejszych czasach trzeba się mieć na baczności, bo siła mediów i lista domorosłych specjalistów od wszystkiego jest niezwykle długa. Takie mamy czasy, ale tak czy siak, jak będziemy postępować, to nasz wybór i tu będę się upierać :) 

Jeśli ktoś uważa, że tak wiele nie zależy o niego to już nie tylko jest to pokora ale i oddanie swojego losu w ręce innych ludzi, okoliczności itp. Dla mnie to niedopuszczalne :) 

Owszem, wiem że nie na wszystko mam wpływ i przyjmuje to pokornie, jednak skupiam się na tym na co mam wpływ i w tych obszarach eksploatuję swoją energię :) 

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Jasna sprawa wiele ludzi ma z tym kłopot.
Jeśli chodzi o mnie to ja bym kłopotem tego nie nazywał. Jestem zmienną osobą.  Nauczyłem się z tym żyć z godziny na godzinę. Pewne czynniki są stałe, a inne ruchome. Każdy ma swoje proporcje między nimi.
U mnie kilka razy w życiu przemiana była radykalna. Moja osobowość wymyka się z każdej ramki. Nie chce być raz namalowanym obrazem. Raczej galerią z ekspozycją tymczasową.

@Ewelina A Twoim zdaniem w ubezwłasnowolnieniu Britney Spears na 13 lat były solidne podstawy? Poczytaj, bo tak naprawdę niewiele tam było, a spraw kryminalnych wręcz żadna. Muszę lecieć. Śmiało w dyskusji możemy pozostać przy swoim :)) Zresztą - siłą rzeczy - tylko subtelnie i po łebkach nakreśliliśmy zagadnienia. Swoją drogą coraz bardziej dochodzę do przekonania, że jedną rzecz mogliby nam ułatwić - zakazać kamerek w telefonach komórkowych :)) No ale to nie jest do zrobienia :)) Eksploatuj bo wiersze zaczynają Ci wychodzić :))

@Rafael Marius Ładnie powiedziane, może wrócę do tej rozmowy, ale muszę lecieć. Idę do baru napić się czegoś i wyluzować, bo od tych czasów normalnie zwariuję ;)))

@Leszczym nie mam zdania. Nie znam Britney a nie opieram z zasady na doniesieniach medialnych, bo nie ma gwarancji co do tego, które z nich mają cokolwiek wspólnego z rzeczywistością ;) 

Tak, oczywiście, każde z nas zostaje w dyskusji przy swoim i to jest całkiem ok :)) każdy ma swoje racje i swój punkt widzenia, to zupełnie naturalne :) 

Miłego wieczoru :) 

Ps. Dyskusja może i po łebkach, ale była przednia ;) 

@Rafael Marius podsumowanie pierwsza klasa :) zręcznie ujęte.