Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Zima Przykryłaś znów horyzont pajęczyną szadzi; Chcę uciec już przed tobą i oziębłym światem, Bo trzęsę się i słabnę jak zmarznięty kwiatek, Co marzy po kryjomu by go ktoś przesadził. Schowałem się w ruinach zasypanej chaty, By przetrwać co najgorsze żyjąc poza czasem, Gdzie między sekundami mija lat kilkaset I tworzą się na szybach diamentowe szlaki. Spojrzenie skute lodem czuję wciąż na plecach; Chcesz duszę moją zmienić w białe mrozowisko I nie mów, że się mylę, proszę, nie zaprzeczaj, Bo widzę jak z radości oczy twoje błyszczą. Jest anioł, co ratunek we śnie mi obiecał; Ach, przybądź już Eloe(1)! W ogień się przeistocz. --- (1) – Anioł o duszy i urodzie kobiety z poematu Anhelli, Juliusza Słowackiego. Po śmierci tytułowego bohatera opiekuje się jego ciałem. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji) 12
Annaartdark Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 @Wędrowiec.1984 to jest bardzo piękny wiersz,przeniosłam się na chwilę w miejsce pełne tęsknoty. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety tego rodzaju katusze, trwają niewyobrażalnie dlugo Dobrze ze jest Anioł, udźwignie to:) 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Po przeczytaniu Anhellego byłem zafascynowany Eloe. Sposób w jaki Słowacki wprowadza tę bohaterkę do utworu jest wg mnie przecudny. :) Dokładnie tak i nigdy nie wiadomo czy w porę pojawi się ratunek. Dziękuję. Uwielbiam takie miejsca. :)
Marek.zak1 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Kolejny super sonet, a jaki timing, bo akurat mróz bierze. W takim przypadku myślę, jak to jest dzisiaj w Norylsku, minus 15 i 24 godziny noc. Pozdrawiam
Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 (edytowane) @Marek.zak1 Dziękuję. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że przyzwyczajeni są. Mieszkańcy Ojmiakonu, przy takiej temperaturze jak w Norylsku dzisiaj, czują się pewnie jakby to była wiosna. :) Pozdrawiam również. Edytowane 23 Stycznia 2022 przez Wędrowiec.1984 (wyświetl historię edycji)
Annaartdark Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie znałam tego Anioła, jest pasjonujący. Kiedyś zmierzyłam się z trzema bardzo je lubię.Jednak ten motyw jest bardzo dla mnie inspirujący.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Przytoczę ten bardzo klimatyczny wstęp, o którym pisałem: A wieszli, kto to jest ten Anioł smutny na cmentarzu? Oto się zowie Eloe, a urodził się ze łzy Chrystusowéj na Golgocie, z téj łzy, która wylana była nad narodami. Gdzie indziéj napisano jest o Anielicy téj i wnuczce Maryi Panny… jak zgrzeszyła, ulitowawszy się nad męką ciemnych Cherubinów i umiłowała jednego z nich, i poleciała za nim w ciemność. A teraz jest wygnaną, jak wy jesteście wygnani, i ukochała mogiły wasze, i piastunką jest grobowców, mówiąc kościom: nie skarżcie się, lecz śpijcie! Ona odpędza reny, kiedy przyjdą mech wyciągać spod głowy trupów, ona jest pasterką renów. Przywyknij do niéj za życia, albowiem będzie na mogile twojéj stąpać przy blasku księżyca; przywyknij do głosu jéj, abyś się nie obudził, gdy mówić będzie. Czy mogę wiedzieć z jakimi?
Somalija Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 @Wędrowiec.1984 Przecudnej urody to wiersz...
Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 @Somalija Dziękuję :)
Annaartdark Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wow. Zabrakło słów. Anioł który upadł z miłości... pochylił się nad słabością, udręczony nie mogąc się spełnić. 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 @Annaartdark Mam dokładnie takie samo wrażenie. Po prostu prześwietne. 1
WarszawiAnka Opublikowano 23 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 Podpisuję się obydwiema rękami! :) Najbliższe są mi wersy 3 i 4. Mała uwaga: brakuje kilku przecinków: wers 3 i 5 - na końcu, wers 13 - po słowie "anioł". Pozdrawiam 1
Wędrowiec.1984 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2022 @WarszawiAnka Dziękuję! :-) Przecinki poprawione, dzięki za radę. Ostanio mam z tym problem. :-) 1
GrumpyElf Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zawsze zachwyca mnie jak artystycznie operujesz słowem. Brawo :)
Wędrowiec.1984 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2022 @GrumpyElf Dziękuję :)
WarszawiAnka Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się. : Gdzie przecinek? - Też czasem tak myślę, nim gotowy tekst kliknę - i wyślę. :) Pozdrawiam 1
WarszawiAnka Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :)
Rolek Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2022 @Wędrowiec.1984 Nie wiedziałem, że takie diamenty można na portalu znaleźć.
Wędrowiec.1984 Opublikowano 14 Października 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Października 2022 @Rolek Dziękuję. To prawdziwy komplement.
Nata_Kruk Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2022 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... ja, podobnie... :)
Rekomendowane odpowiedzi