Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 21 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) Zmarnowałam kupon na miłość. Już nic więcej się raczej nie zdarzy. Zamiast schować w portfelu na przyszłość, wachlowałam nim sobie przy twarzy. Drobny kupon, papierek aniołów, w ręku trzymam taki zszargany. Nie znam miejsca, gdzie mogę wymienić na przejrzysty, ładny, zadbany. Czy ktoś zechce go uznać przy kasie? Mija termin nadziei na zmianę. Gniotłam w ręku papierek nie wiedząc, jak kosztowne to marnowanie. Mówią: miłość się w życiu przydarza, ta realna to nawet trzy razy. Rozmieniłam papierek na drobne, na łakocie wydałam z urazy. Z czasem widzę, gdzie problem się rodził i skąd w życiu mam spustoszenie, nie wiedziałam, co to jest miłość i dlaczego jest w takiej cenie. Dziecko nie zna wartości pieniądza, więc nie dajesz go do zabawy a utknęłam głęboko w rozwoju bez miłości, nadziei i wiary. Dziś dojrzewam, później niż zwykle, gładzę papier, rozumiem z pokorą, że szanować trzeba, gdy wleci w ręce wspólnie nam uczuć gołąb. Zmarnowany kupon na miłość - gdy znajdziecie go gdzieś na świecie - wyprostujcie, do książki włóżcie, mnie w historii tej odnajdziecie. Edytowane 22 Maja 2021 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 16
GrumpyElf Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Najlepsza strofa - jest takim biciem się w pierś, tak szczerym wyznaniem, że mną szarpnęło. Pomysł na wiersz ciekawy - kupon, czyli loteria. I rzeczywiście miłość czasem zdaje się nią być. Zszargany, ale może wciąż do wykorzystania.
Waldemar_Talar_Talar Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Witam - podoba się - Pozdr. uśmiechem.
Marek.zak1 Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Piękny i gorzki wiersz. Jeden z Twoich najbardziej poruszających. Dzisiaj to już trzeci taki smutny po Errosa i Kota. Co się dzieje? Serdecznie pozdrawiam uzdolnioną niesamowicie smutna sąsiadkę i uśmiechu życzę.
corival Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b Spodobało mi się ujęcie problemu. Niby prosta sprawa - kupon, a tak można go przegapić, nie docenić, zmarnować, nie zauważyć wartości, zlekceważyć... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Później przychodzi refleksja, może nawet i przyjmą kupon w kasie, ale... to już jednak nie będzie to samo. Pozdrawiam :)
[email protected] Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) @beta_b Betko wzruszyłaś mnie do bólu, taka ona jest, tajemnicza, zanikająca, czasami wynędzniała, nudna przy stole, ale nie mamy niczego piękniejszego i nie szukajmy. Miłego dnia. Edytowane 21 Maja 2021 przez [email protected] (wyświetl historię edycji)
beta_b Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Każdy dostaje "szansę" na miłość, ale czasami serce/kupon oddaje niewłaściwej osobie, albo nie docenia cudzego uczucia/kuponu. Ściskam ciepło, dobrego dnia. @Waldemar_Talar_Talar Dzięki Waldku za lekturę. Hehe, niesamowicie smutna sąsiadka śmieje się radośnie. Wychodzi na to, że mam szeroki wachlarz przeżywanych emocji. Zależy w co palce włożę :D Ale ten po smutnej stronie tęczy faktycznie jest nadmiernie rozbudowanym chmurnym cebekiem (cumulonimbusem) @corival Zebrałeś co najlepsze chciałam przekazać. Cieszę się, że zostałam zrozumiana. I to jest pomysł na romantyczną komedię :D Ściskam Dag. @[email protected] Przy Twoim perfekcjonizmie językowym - coś musiało się zdarzyć. Pozdrawiam ciepło.
Gość Radosław Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O tak ! Czytam wiersz jako podsumowanie, rozliczenie z pewnym etapem. Przebija przezeń gorycz, ale sama forma lekka - rymy i rytm. To co u Ciebie tak charakterystyczne. Jakbyś pejzaż swego serca malowała akwarelą. Wzruszające to wyznanie. Pozdrawiam ciepło Z tym pejzażem serca to popłynąłem ;)
[email protected] Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b Sama mnie kiedyś uczuliłaś na te zdarzenia, ale zwróciłem baczniejszą uwagę na treść. Czas mi ucieka. Milego dnia.
beta_b Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pamiętam, że większość z Was woli moje białasy. :D I sama nie wiem, pisać pod siebie czy pod publikę :D Kto bogatemu zabroni? :D Żarcik. Co w tym złego. Ściskam Radku ciepło, bb @[email protected] Nie, chodziło o coś innego, błąd który uwiarygadnia stan.
Gość Radosław Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b Bardzo lubię Twoje białasy. Ale wychowałem się na czym innym ;) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Żartuję sobie. i Pozdrawiam Panią z Malwami
Marek.zak1 Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Żeby to było czasami, to świat byłby jednym śmiechem. No dobrze, korekta, niekiedy niesamowicie smutna:). Może być? M
[email protected] Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b ... wolałbym do łez? Wszystkiego dobrego, popatrz i znów weekend.
beta_b Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może być :D drobna forma manipulacji :D i wzięłam zakładnika. Myślę, że czas się kiedyś spotkać po sąsiedzku.
Gość Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b Mam coś takiego, że doszukuję się sformułowań idealnych na puenty...w środku wiersza. Wtedy trudno mi zdzierżyć, że ta upatrzona przeze mnie fraza nie finiszuje wiersza :P Tutaj u Ciebie aż mi się w głowie zakręciło, bo końcówka niemal każdej strony brzmi jak idealna puenta ;D Dla mnie wszystko jest tu idealne poza "co się zadziało". Zgrzytam zębami, kiedy słyszę to sformułowanie... :P
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Myślę, że więcej niż trzy. Pani M. to produkt o długim terminie ważności. Pozdrawiam. Przeczytałem z przyjemnością.
huzarc Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b Świetne:) i każdy ma z nas taki kupon, tylko in blanco przez miłość podpisaną, co w nim dalej wpisane będzie należy jednak nie tylko od nas. Taka refleksja po lekturze, pozdrawiam:)
beta_b Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @error_erros Przekonałeś, jak zgrzyta to zmieniłam. Szkoda na wiersz uzębienia. :D @Gosława Przytulam. @Andrzej_Wojnowski A ten długi termin przydatności to zaleta czy wada? Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wymieniamy się kuponami, szukając ze wspólnym wzorem, ale co po drugiej stronie - może być i niespełnione. Dziękuję za lekturę, chętnie się papierkiem wymienię. Co masz na swoim? ;)
huzarc Opublikowano 21 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2021 @beta_b A na moim treść wypisana atramentem sympatycznym, jak na wekslu bez pokrycia, zmusza na patrzenia przez papier w kierunku słońca do szukania w im takiego światła, barwy i przenikliwości, że może coś uda się mi przeczytać co napisano, czy to przypadkiem nie sfałszowany tylko glejt:) Może zaś to tylko fragment całości i drugi równie pusty trzeba szukać, aby dopiero połączone dwie części zaskoczyły wreszcie sensem i dopiero z sensem można na nich pisać:) 1
Rekomendowane odpowiedzi