Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Marek.zak1 Opublikowano 10 Maja 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2021 (edytowane) Dwie godziny lecimy, ląd widzę przed nami, cel już blisko, to miasto do innych podobne, jeszcze nikt nie zaczyna grać marszów żałobnych, chociaż wielu wnet spłonie, tak się zaraz stanie. Czy jestem już mordercą, czy tylko żołnierzem, który rozkaz otrzymał miasto całe spalić, piekło na ziemi będzie wciąż sumienie ranić, a Bóg mi nie przebaczy, chociaż w niego wierzę. Miasto pod samolotem na śmierć jest gotowe, z wysoka dobrze widać ulice i domy. Już są odbezpieczone guziki spustowe, wkrótce bomb detonacji słyszę dźwięk znajomy. Ostry zakręt, silniki z całą mocą wyją, ci, którzy tam na dole już pewnie nie żyją. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Edytowane 16 Maja 2021 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 17
Marek.zak1 Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2021 @mosys Co nie pasuje do sonetu? 1
Marek.zak1 Opublikowano 10 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Są różne sonety, włoskie, francuski, angielski. Mój jest angielski. Pozdrawiam 1
violetta Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 brakuje na tej ziemi prawdziwych chrześcijan. 1
Marek.zak1 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 @Kot Dzięki, zmieniłem:). M 1
GrumpyElf Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Ładnie, Marku. Z pojedynczych żołnierskich pionków rozkręcały się najgorsze machiny śmierci, zawsze przerażała mnie ślepa poddańczość i moc rozkazów. W Twoim sonecie czuć jednak wewnętrzny konflikt i bezsensowność każdego zniszczenia.
Marek.zak1 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wieczorem każdy pada:). Mnie ta forma pasuje, bo ostatnie dwa wersy są dosyć autonomiczne, co pozawala na lepsze puentowanie. Pozdrawiam i dzięki za obecność i koment. Dziękuję za Wasze miłe słowa. Z punktu widzenia militarnego, bombardowania miast były zupełnie bezsensowne, a tylko w ramach aktu terrroryzmu. Zaczęło się 1.09.'39 w Wieluniu, a koniec to sierpień "45 Nagasaki. Wszyscy mają za uszami, niestety. 1
corival Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 @Marek.zak1 Udało Ci się oddać to całe wahanie, napięcie i nie możność pogodzenia się z losem człowieka. Żołnierz oczywiście wykonał rozkaz. Ta dwoistość występująca w jednym człowieku warta była podkreślenia i to zrobiłeś, w całkiem niezłej formie. Pozdrawiam :) 1
Marek.zak1 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Staram się uczyć od najlepszych, jak autorów Antygony, czy Hamleta i zbalansować argumenty za i przeciw, bo wtedy daje to możliwość oceny postępowania bohaterów. Dzięki za opinię. M 1
zyzy52 Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 @Marek.zak1 Dla żołnierza trauma na całe życie. Pozdrawiam :)
Nata_Kruk Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... to jedyne miejsce, które mi na nie... zasugeruję formę pytania.. czy na śmierć gotowe... Pewnie chcesz właśnie tak, jw. w każdym razie, zostawiam ślad czytania. Mocny wiersz. Pozdrawiam.
Marek.zak1 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki, akurat panu Kotu to akurat się spodobało. Każdy ma inny odbiór i to dobrze:). Pozdrawiam 1
Czarek Płatak Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Make food not war. Osobiście pod owym miastem, którego nazwy nie wymieniasz widzę powstańczą Warszawę. Jakie miasto tak jak ona było gotowe na śmierć? Uklony
Sylwester_Lasota Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 (edytowane) Pozdrawiam Edytowane 11 Maja 2021 przez Sylwester_Lasota (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Oczywiście masz rację, Warszawa też w ten sposób była traktowana i to dwukrotnie, bo już we wrześniu '39. @Sylwester_Lasota Tak, z początku miało być o Hiroszimie, ale przecież tych nalotów na miasta były setki, albo tysiące, a pierwsza ofiarą, jeszcze przed Westerplatte był Wieluń. Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. 2
Gość Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 @Marek.zak1 Ja tylko zostawiam serduszko i szybko się stąd ewakuuję, zanim uleje mi się coś o bogu, wojnie itd. i będzie chlew. To pa! ;D
[email protected] Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @Marek.zak1 Wyobraź Sobie Marku o czym myśleli lotnicy lecący na Nagasaki i Hiroszimę, o Bogu na pewno nie, ale w myślach się kotłowało. Zdrowego lotu.
Marek.zak1 Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 (edytowane) Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To była pierwotna inspiracja, ale potem uświadomiłem sobie, że nalotów, w dużej mierze na bezbronne miasta było multum. Gdzieś czytałem, że gdyby bombardować same fabryki Rzeszy, wojna by trwała dużo krócej. No ale te fabryki nie zawsze miały niemieckich właścicieli Pozdrawiam. Edytowane 13 Maja 2021 przez Marek.zak1 (wyświetl historię edycji) 1
[email protected] Opublikowano 13 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2021 @Marek.zak1 Bombardować cudze można dostać od tyłu, wojna sprawiedliwa... więc swojemu przyłóż. Czytałem w kilku książkach o tych zmasowanych nalotach, zrobili autostrade na niebie.
Rekomendowane odpowiedzi