Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Czarek Płatak Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Jestem Brudnym psa, które biegnie skundlone i dzikie o północy w ulicę do księżyca wyciem twarzą matki zakrzepłą pod lodem powieki kiedy sine jej palce różaniec utrefił na pamiątkę miłości co młodo umarła ciałem krzyża schylonym na drogi rozstajach tą z którą można dotknąć dna i w niej utonąć strzałą w sercu głęboko po brzechwę utkwioną szarym świtem gdy czoło do szyby przylepia budząc nocy bezsennej przed światłem dnia przestrach z dachu ust w bruk zepchniętym wciąż głodnym, brzemiennym permanentnie, rejestrem straconych nadziei i w odwiecznej po szczęście kolejce petentem jednocześnie w głąb siebie zwiniętym ze szczętem w ok(n)o Boga kamieniem zapiekle rzuconym który w ziemię z powrotem strącają anioły wszystkich tęsknień Aortą w szept zmienioną i krzyk kiedy w błoto z krwią wsiąkną kiedy zeschną się w Nic z kurzem liter unosząc się nad drogi ciałem na wspomnienie kroków gdy już dawno przebrzmiały żeby szramy oblepić wciąż nie zagojone w których zadry jątrzące, żywy ogień płonie żeby drżeniem strun cienia światło oswobodzić żeby światła dygotem cień kłaść znów przed oczy myśli w bruzdy wisielczej kołnierz zakutane pod wzdętymi żaglami cisnąć w rzeki fale niwą piersi toczącą zachodów katedry aż gdy rzece uda się w pół tę niwę przegryźć i z kolejnym oddechem ziemi rozszczepionej jak dorosłe niemowlę znowu się urodzę zlepekiem liter i sylab, wersów, strof, bo jestem z każdym dniem wciąż na nowo piszącym się wierszem. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez Czarek Płatak (wyświetl historię edycji) 8
Pan Ropuch Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2021 @Czarek Płatak Skoro jesteś to już bądź a nawet pobądź. Pozdrawiam Pan Ropuch 4
beta_b Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Czytam opis, kim jesteś, w dodatku wierszem. Ja wierszem nie jestem, bywam kobietą, ale w punkt jest przekaz Pana Ropucha. bb 1
Nata_Kruk Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Treść wiersza przepełniona obrazami, że można by w moim domu wszystkie ściany udekorować, a byłoby czym. Są wersy, które na pewno przytulę... nie cytuję, dużo ich. Z uwag... z powrotem.. raczej tak trzeba oraz pytanie... Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czytało mi się.. brudem... ale wtedy musiałoby być.. który biegnie skundlony i dziki itd. To jedyny dylemacik. Pozdrawiam. 2
Leszczym Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2021 @Czarek Płatak ciekawy pomysł i wykonanie. Piszę wiersze - jestem wierszem no tak - tak trochę być musi;) Interesujące...
iwonaroma Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Niezwykły. Ale takie wiersze wymagają czasu i pracy, także nie ma co wymagać od Autora, by je codziennie strzepywał z rękawa ;) Bardzo mi się podoba to zestawienie Aorty i Nic - super. To brudne psa wg mnie inaczej niż tylko brud. Bo brud to jakby tylko cecha zewnętrzna, natomiast - brudne - to część istoty. Tak to czytam. Radosnych Świąt Czarku 1
GrumpyElf Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2021 @Czarek Płatak Czytałam z całą garścią emocji, powoli. Twój peel zbiera bardzo sugestywnie doświadczenia życiowe i wie, że żyjemy dla chwil. Dobrze, że każdego dnia można rozpisać nowe. Piękny wiersz. Pozdrawiam. 1
huzarc Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2021 @Czarek Płatak Wielki wiersz. Pozdrawiam. 1
Marek.zak1 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Wróciłem i podziwiam Twoje skomplikowanie w tym trudnym dla mnie wierszu. Mnie najbliżej do Aznavoura w piosence: Je ne suis q'un homme. Pozdrawiam 1
Czarek Płatak Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No właśnie. Przecież wiersze choć rozdrapują generalnie powinny, a przynajmniej mi pomagają. Takie osobiste catharsis. Co z tego, że trzeba je co chwilę odnawiać. Lepsza chwilowa ulga niż jej brak. Pozdrawiam i życzę by udawało się ją odnaleźć.
Czarek Płatak Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. No, przynajmniej czasem się nim bywa ;) Dziękuję. Tak, możemy być niemal tym wszystkim o czym są wiersze i w drugą stronę. Pozdrawiam To już tak ze mną jest, że jak pisząc opieram się o rymy staram się by było to melodyjne, rytmiczne i śpiewne. Dziękuję za czytanie i wyrozumiałość ;)
Czarek Płatak Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Racja. Dzięki. Pozdrawiam
Czarek Płatak Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dokładnie. Może nie zawsze przyjemne i miłe, ale mogą być dobre jeśli przekuć je w coś dla nas pożytecznego :) Odpozdrawiam Dziękuję. Również pozdrawiam Ja też bym chyba wolał, ale jednocześnie wolałem uniknąć powtórzenia z wcześniejszego wersu,gdzie ta fraza pasowała mi jeszcze bardziej. Cieszę się, że wyłuskujesz smaczki. A kim jest Czarek to jest ukryte. Między wierszami ;) Oo, niezwykle często mam Marek podobnie ;) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi