Witold Marek Opublikowano 17 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 cudownie krzywe są dwie bramy jutra ta ciemna brama leje chorał w gardziel bramy grzeszników niebieskie płyną obie miękkie bramy brama od wahań rezonuje skargi bramy powrotu pchnięty wyrocznią twój czas przesypany głucha wyrocznia a czas niedomknięty łapiesz w witrażeWiersz przeniesiono do działu "Poezja współczesna" MODERATOR
Mirosław_Serocki Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Pewnie chodzi o "wahań"?
Anna_M. Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Tajemniczo wybrzmiewa. Znak czasu. Czas liniowy - przeszłość, teraźniejszość, przyszłość. Te dwie cudownie krzywe bramy jutra mieszczą się w przyszłości, ale widoczne są z teraźniejszości, może nawet teraźniejszość je buduje. Najostrzej widzi się je, a raczej wizualizuje się je w świątyni, gdzie chorały i grzesznicy u bram klęczący. Tam wszystko szepcze:brama, brama, brama... Moment przejścia na drógą stronę, przygotowywanie sobie ścieżki. Ludzka brama ciemną bramą; ludzkie skargi, ludzka nieudolność bycia wolnym, ludzkie modlitwy. Los, nieubłagany, kiedy czas się zamknie, przesypie,mimo to ostatnie chwile poświęcone na klęczenie, pukanie, wpatrywanie się, chorały u wrót, a wyrocznia przecież głucha. Pozdrawiam.
Roman Bezet Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Czy nikt się nie odważy powitać Autora po urlopie (?) i napisać czegoś więcej o wierszu? ;) Świat w obracanym przez dziecięce dłonie kalejdoskopie (taka rurka z lusterkami w środku ;). Ile bram? każdy ma swoje (i swoje ilości, i swoje barwy wraz z resztą atrybutów). I co? tak łatwo się wysypuje wszystko z tego kalejdoskopu? Jedna wyrocznia? Głucha (głupia?) decyduje o wszystkim. "Czas niedokmnięty" - o, to już szersza perspektywa. Nie powtarzałbym tej wyroczni i tego czasu, choć ważne są jego 'dookreślenia'. A gdyby z dwuwersu: "pchnięty wyrocznią twój czas przesypany" - wyjętego z tego wiersza, wypuścić nowy? pzdr. b PS. Miło, że Pan wrócił, zawsze to jakieś pocieszenie ;)
Mirosław_Serocki Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 Ja ze swojej strony mogę zapewnić, że stanę się donosicielem. Doniosę gdzie trzeba, aby kopnąć ten wiersz piętro wyżej. Niech biorą się do roboty, darmozjady.
Witold Marek Opublikowano 18 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O ja ślepiec - oczywiście literówka - a miałem się za skoncetrowanego :( To samo z uwagą Lady. Tragedia... Przepraszam, poprawiam.
Witold Marek Opublikowano 18 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Komentarze - aż nie wierzę... Wiersz rodził się jako ameba - po nibynóżce dla każdego. Ale myślałem, że będzie toto pełzało do ludzi dużo mozolniej! Dziękuję, zabieram uwagi i pozdrawiam :)
Messalin_Nagietka Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 Marku - troszkę mi zapachniało współczesną elektroniką cyfrową - chodzi o bramki logiczne i przenoszenie informacji - bit po bicie - ten obraz interpretacji mógłby pozosać - choć niejedna osoba powie, ze do robota porównuję - a ja odpowiem, ze czassem i nam - antyelektroniczniakom też się przyda takie rozumowanie z pozdrówką MN
czarna Opublikowano 20 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2005 "cudownie krzywe są dwie bramy jutra" piękny wiersz, zmusza do refleksji, zastanowienia się nad przyszłością z pochyleniem głowy nad dniem dzisiejszym i wczorajszym, z szeptem modlitwy i grzechem w kieszeni pozdrawiam czarna
Witold Marek Opublikowano 21 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2005 Bramki logiczne? A proszę bardzo, w dobie taaakich transgresji... a i równouprawnienia poetyckiego (wciąż jeszcze niekonsekwentnego) skojarzeń. Przeczytałem gdzieś ostatnio tekst o "karcie pamięci róży miłosnej" - i chyba nic we mnie nie zgrzytnęło... Grzechy w kieszeniach - właśnie; kieszeniach rzadko kiedy przewietrzanych. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi