Ten utwór został doceniony przez użytkowników. beta_b Opublikowano 3 Lipca 2020 Ten utwór został doceniony przez użytkowników. Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Baśnie o klątwach są szczere. Ktoś rzucił z rozmachem płachtę, przebić się przez nią nie mogę - że nie ma nadziei dla mnie. Wiem - że to tylko słowa, w baśniach królewna zasypia. Ja się zbudziłam i czuję: prawda to żywa, choć skryta. ...bo nie ma nadziei dla ciebie... gdzieś z trzewi płyną te słowa, zmyślić ich przecież nie mogłam, formuła z dawien gotowa. Uwierzyć łatwo w przekazy wryte w korzenie, jak soki. Prowadzą ciemną drożyną, podświadomością na boki. Trucizna zmieszana z życiem. Jak klątwę zdjąć - by pomogło? Lekarstwo wstrzyknąć w krwi obieg, przetransferować na dobro.Nadzieja to twarda waluta, pozwala patrzeć przed siebie, żyć prosto, szczęśliwie, nie błądzić, rozglądać się ufnie po niebie. Patrz, co rzucasz niedbale, bo padnie i ukorzeni, zostawi dziurę jak wszechświat, a potem trudno ją zmienić. Przekaz jest prosty, jak rymy. To cegła: nie wiersz, nie wianek. Zacznijmy myśleć o sensie, bo klątwa popłynie dalej. Edytowane 3 Lipca 2020 przez beta_b (wyświetl historię edycji) 8
Pan Ropuch Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @beta_b Odpowiem muzycznie ;) Pan Ropuch 1
iwonaroma Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 (edytowane) Bardzo fajnie, lekko i z wdziękiem o sprawie ciężkiej. Ale nadzieja na końcu :) Pozdrowienia Edytowane 3 Lipca 2020 przez iwonaroma (wyświetl historię edycji)
Marek.zak1 Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Fajny i mądry tekst. Teraz klątwy dostały nowy oręż w postaci hejtu, ale ja znalazłem odczyn: Trudno to powiedzieć prościej, ten hejtuje - kto zazdrości. Pozdrawiam. 1
beta_b Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @Pan Ropuch Rewelacja. Ukłony za odpowiedź, trudno tu polemizować. Od siebie dodam, że zagadki podświadomości są lepsze, niż kryminalne, bo się mogą przydać każdemu w praktyce. bb
Pan Ropuch Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @beta_b Tekst Magdy Umer btw. :DDD Pozdrawiam! Pan Ropuch
beta_b Opublikowano 3 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @iwonaroma o sprawach ciężkich też warto pisać, choć popyt mniejszy ;)@Marek.zak1 tak, jak plotka, obmowa, manipulacja. Karierę hejt zrobił - znaczy skuteczny. @Pan Ropuch dopiero odkrywam rodzinych tekściarzy. Na warsztacie Leszek Moczulski, ale fakt, jest się komu przyglądać. Dzięki za lekturkę, bb 1
[email protected] Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @beta_b "Nie odpowiedział klątwą temu, kto jego przeklinał, kto klątwą odpowiada - ten klątwę odbierze". - Przysłowie sumeryjskie. Pozdrawiam Betko, wakacyjnego weekendu Ci życzę. Język jak z Biblii.
Andrzej_Wojnowski Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 @beta_b Klątwa minie "Czarna perło'. To tylko kwestia serca - znajdziesz je - przebijesz. W tym życiu lub innym. Ono jest - może na krańcu świata. Ale to chyba nie problem " śmierć nie dotknie Nas" Pozdrawiam @Pan Ropuch Panie R. Jak na płaza to chyba nie ta muza. A myślałem że jest nas mniej. Pozdrawiam
MIROSŁAW C. Opublikowano 3 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2020 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo nie należy szukać kodu, kiedy przekaz jest prosty. Pozdrawiam.
Gość Franek K Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Ta wytłuszczona strofa jest niesamowita. Przypomniała mi ten tekst Asnyka: Edytowane 4 Lipca 2020 przez Franek K (wyświetl historię edycji)
Gość Radosław Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2020 "Patrz, co rzucasz niedbale,bo padnie i ukorzeni,zostawi dziurę jak wszechświat,a potem trudno ją zmienić." Ja podkreślam sobie tę strofę. Uważam , że jest równie kluczowa dla całości. "Rzucanie" w około i w siebie słów (i nie tylko) ma moc, wielką moc.A ostatnia strofa jest "niemożliwa" ;) Pozdrawiam.
beta_b Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2020 @Radosław Pamiętam, jak pierwszej klasie podstawówki Pani na muzyce powiedziała: a teraz jeszcze raz śpiewamy piosenkę, oprócz Beaty. Drobne, ale mam dziś sporo lat, cicho mówię, nie śpiewam i mam głuche jedno ucho. Jedno zdanie. A w życiu sporo się ich zdarza. @[email protected] @Andrzej_Wojnowski @MIROSŁAW C. @Franek K @Radosław popłynęłam z kilkoma watkami w tekście, ale widzę też, że różne rzeczy rezonują. Nadzieja to twarda waluta jest zaczynem na kolejną rymowankę. Została mi w głowie fraza, ale i tu wypełnia przestrzeń. Miło było Was gościć. bb
Gość Radosław Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2020 @beta_b Dzieci często są bezbronne w takich sytuacjach. Myślę , że z perspektywy dziewczynki / chłopca to wcale nie takie "drobne' . Słowa, gesty, pozycja osoby, która to wypowiada, okoliczności , np. forum klasy mogą sprawić, że to zawstydzenie , tak jak wspomniałaś w wierszu "ukorzenia się" na lata.
Rekomendowane odpowiedzi