Maria_M Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2017 (edytowane) chociaż wykują dla ciebie pomnik z marmuru przyozdobią wielkimi bogactwami dla ludzi będziesz nadal zwykłym bezimiennym a w sercach ich pozostaniesz jak martwy kamień bezkształtny bezwartościowy który nadaje się tylko na wyrzucenie bo z niego nawet najwspanialszy artysta nie zrobi ornamentu Edytowane 31 Grudnia 2017 przez MaksMara (wyświetl historię edycji)
befana_di_campi Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2017 Literówka w tytule ;-)
a.z.i_xxx Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Kometarze ze ja pie.... bo z niego nawet najwspanialszy artysta nie zrobi ornamentu Dał nam przykład Bonaparte Szablą odbierzemy marsz marsz marsz Polecam Korowod Marka Grechuty
Maria_M Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pisząc tych kilka słów, miałam na myśli te jednostki, które dochodząc do władzy i ją sprawując, zamordowali wielu. Ich pomniki, popiersia nic nie zmienią, fakt jest faktem. Nie zrozumiałeś mojego przesłania, jednak dziękuję za czytanie i obszerny komentarz. W tagach napisałam: wojna, przywódca, pomnik, ale zapewne nie doczytałeś. pozdrawiam :))
azk Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W moim odczuciu, jest to dość naiwne potraktowanie tematu, bo akurat, ci, którzy ubabrali się ludzką krwią po łokcie, zostają zapamiętani. Kwestia pomników? Są miejsca na tej planecie, w których nadal stoją pomniki Stalina. Nie zapomina się tych ludzi. Tacy jak my, rosnący jak trawa, pozostają bezimienni. Zabieram z tego Twojego pisania tylko to, że nie powinno się iść po trupach do obranego celu. Pozdrawiam 3
Maria_M Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, nie zapomina się, ale pamięć o nich jest negatywna. Dziękuję za komentarz. pozdrawiam :))
Sylwester_Lasota Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Miałem coś napisać, ale kot mnie już wyręczył :) Pozdrawiam :) 1
Maria_M Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W takim razie dziękuję, że czytałeś. :))
azk Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo nie słyszałeś nigdy Niebieskiego Młynu w jego wykonaniu
Oxyvia Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niestety nie dla wszystkich. Wielu ludzi usiłuje brać z nich przykład, wielu się od nich uczy władzy i strategii walki - właśnie od wielkich wodzów wojny. Do tej pory bije się pokłony Napoleonowi, który pomordował mnóstwo niewinnych ludzi, żeby zająć całą Europę. I zależnie od kraju, wynosi się na piedestały różnych wielkich wodzów-ludobójców: gdzieś tam Stalina, gdzieś Aleksandra Macedońskiego, ówdzie Stepana Banderę, a to Bohdana Chmielnickiego, itd., itp... Ci ludzie nie przestają być postrzegani jako bohaterowie narodowi. Świat nie jet sprawiedliwy i nigdy nie będzie, bo "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Poza tym Twój wiersz nie mówi o negatywnej pamięci, tylko o jej braku, a to jednak zasadnicza różnica. Wybacz, MaksMaro, ale tym razem uważam, że wiersz nietrafiony. (Chociaż rozumiem, co zamierzałaś powiedzieć).
Maria_M Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie mam takiej mocy, aby zmusić wszystkich do zapomnienia i nie o to tu chodzi. Każdy z osobna lub pamięta, lub zapomina, lub wie. Ja nalężę do tych ostatnich. Wiem, że nie warto pamiętać. I oczywiście brać przykładu. A to, że wiersz nietrafiony, cóż i tak bywa. Nie uważam go za coś wspaniałego, powstał gdy miałam 14 lat. :))
Oxyvia Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie zgodziłabym się, że nie warto pamiętać. Warto - właśnie dlatego, że trzeba umieć się bronić przed tymi, którzy biorą przykład i uczą się od tamtych. Jeśli o nich zapomnimy, to nie zapobiegniemy następnym ludobójstwom. I nikt nie mówi o żadnej mocy nakazywania, a tylko o stwierdzaniu faktów w wierszu. Serdeczności. 1
azk Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ktoś kiedyś powiedział, że zapominanie historii skazuje nas na przeżywanie jej na nowo. 2
Sylwester_Lasota Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 Fascynacja złem dotyczy nie tylko realnych postaci. Popatrzcie co się dzieje wśród fanów Gwiezdnych Wojen. Kto jest najbardziej uwielbianą postacią? Darth Vader. Pozdrawiam :) 1
a.z.i_xxx Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzieki za polecenie Oczywiscie Zdrowia zycze:)
a.z.i_xxx Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witaj:) Wiem co mialas na mysli fajne przemyslenia:) tylko ten Filp z konopi ze tam jakas literowka. poprastu by mogl sie wstydzic nikt nie jest perfekcyjny no chyba ze ,,Perfekcyjna pani domu" Oczywiscie zdrowia dla ciebie i dla befana_di_campi
Rekomendowane odpowiedzi