Krzysztof_Kurc Opublikowano 11 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2014 podczas nocnego rejsu z niewidomą krążąc nad zimnymi wodami opisuję świat nie używając pojęcia cienia opowiadam jak topić miłość w płytkich wyobrażeniach szczęścia w kołyszącym zawieszeniu jej delikatne dłonie stają się moimi snują ze śpiących aniołów stróżów jedwabną nić potrzebną do zaplecenia sieci zaczniemy z nią połów latających ryb
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2014 Ależ ty jesteś Krzychu romantyk:) Właściwie, to przywykłem do twojej liryczności i takiego opisu, który podaje "czytaczowi" obrazy na tacy, jak świeże pieczywo. Mam tylko jedno pytanie: a jeśli wyobrażenia szczęścia są głębokie? Myślę, że będziesz wiedział czemu je zadałem. pozdr
Anna_Myszkin Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2014 Rola peela-przewodnika ładnie zaaranżowana. W dwóch wersach - podczas czytania - lekko skręciłam: "opisuję świat" z pominięciem "cienia" i "jedwabną nić" do zaplatania "sieci". Pozdrawiam :)
itd_itp Opublikowano 14 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2014 czuje się tu wiersz i czyta z przyjemnością
Krzysztof_Kurc Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 @Mariusz_Sukmanowski Z tym romantyzmem to różnie u mnie bywa. Staram się być jak najbardziej czytelny. Nieszczęścia zapadają w pamięć głębiej od szczęść. Może dlatego i wyobrażenia o nich też są głębsze. Nie wiem dlaczego pytasz. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 @Anna_Myszkin Zaplatanie podoba mi się. Cień jest mi jednak potrzebny. :) Skręcanie jest naturalne. :))) Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 @itd_itp Dzięki za czucie. Pozdrawiam
al_meriusz Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 według mnie wiersz ładnie napisany, sugestywny i prawdziwy pozdrawiam ps a może jednak: śpiących aniołów stróżów ?
Krzysztof_Kurc Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 @al_meriusz Dzięki za czytanie i dobre słowo. Masz rację. prawidłowa odmiana to "stróżów". Dzięki. Pozdrawiam Krzysiek
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 @Krzysztof_Kurc "Nieszczęścia zapadają w pamięć głębiej od szczęść." No właśnie, w tej kwestii rozmijasz się Krzysztof ze światem naukowym. Mózg ludzki tak jest skonfigurowany, by "nieszczęścia" usuwać w najgłębsze otchłanie szuflad( chyba, że jednostka chorobowa dotyka "sklepienia"). Czasem to trwa ,ale finalnie to doznania szczęśliwe górują w obszarach pamięci. pozdr
Krzysztof_Kurc Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 @Mariusz_Sukmanowski Dokładnie o tym myślałem pisząc że zapadają głębiej, przykryte wszystkim innym co jest przyjemniejsze, jednak istnieją i działają w podświadomości.Uświadamianie ich realnego istnienia niektórzy nazywają leczeniem. ;)
Anna_Myszkin Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ta, no i się skręciło, bo ja miałam na myśli tylko inny sposób sformułowania wersu, żeby drugie "-ąc" i "cia-cie" wyminąć, (bez używania cienia, np.), ale to drobiazg :) Pozdrawiam, Beata.
Hannah_K Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 Niewidomi trochę inaczej odbierają. Dobrze jest nie używać pojęć nam znanych a takich, które zrozumieją. "nie używając pojęcia cienia" jest bardzo :)
Krzysztof_Kurc Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2014 @Hannah_K Kiedyś, dano temu, w nocy, spotkałem niewidomą, odprowadziłem ją do domu. To zdarzenie jest powodem powstania tego tekstu. Pozdrawiam Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi