Krzysztof_Kurc Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 doba jest wyimaginowaną jednostką miary od nadziei do nadziei czas wytrawiony przemieszczaniem się słów po chropowatych polach bez wyjątków trwa ziemista rzeczywistość nie ma gdzie zbłądzić nawet jeżeli sens staje się tylko zmierzchem
Ania_Ostrowska Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2013 do tego, co już wcześniej, dodam jeszcze, że zaciekawiającym połączeniem jest "ziemista rzeczywistość"; gdy szukam w pamięci innych przykładów, uparcie podstawia sie tylko "cera" i pokrewne. Pozdrawiam Krzychu - Ania
Krzysztof_Kurc Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Ziemiste" kojarzy się z kolorem, a jednak ma jeszcze inne znaczenie. Zawierające ziemię, zrobione z ziemi, ziemne. Pozdrawiam Krzysiek
Mariusz_Sukmanowski Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 "Rozstrzelona" forma zapisu powoduje to ,iż utwór czyta się jak zbiór sentencji ,bardzo mądrych sentencji.I tu "nieodkrywczy" zarzut ,że to kolejna wyliczanka:) Ale ... coś tam sobie dorzuciłem ( niewielkie spoiwo) i starałem się czytać po "swojemu". Tak więc: w centrum żółtej plamki znalazłem coś więcej niż tylko "doł"-eczek. Warto było. pozdr
Krzysztof_Kurc Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Właściwie nie wyobrażam sobie czytania wierszy inaczej niż "po swojemu". " Lepiszcze " jest w każdym z nas inne. Mam skłonność do wyliczanek, do snucia opowieści potrzebuję dużo więcej czasu, a tego wciąż mi brakuje. ;) Pozdrawiam Krzysiek
Kryspin Dąbrowski Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A z czym ma sie kojarzyc "ziemista" dla Ani? ;D wiadomo ze jedynie z cera, paznokciami, albo sztucznymi rzesami, pozdrawiam Cie, gdyby nie takie kobiety swiat bylby nudny.
Krzysztof_Kurc Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A z czym ma sie kojarzyc "ziemista" dla Ani? ;D wiadomo ze jedynie z cera, paznokciami, albo sztucznymi rzesami, pozdrawiam Cie, gdyby nie takie kobiety swiat bylby nudny. Akurat taka opinia w stosunku do Ani Ostrowskiej to strzał w płot, nie ujmując niczego kobiecości Ani. Dzięki za czytanie. Pozdrawiam Krzysiek
Konrad_Redus_Olszewski Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 przemyślałem, są w tym słowa prawdy
Krzysztof_Kurc Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Cieszę się, że sprowokowałem do przemyśleń. Pozdrawiam Krzysiek
Magdalena_Blu Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 Chronologiczne przedstawienie życia i postrzegania jego w danej chwili, no i plamka żółta, która z wiekiem ulega zwyrodnieniu. Czyli krótko mówiąc - wiersz o przemijaniu - tak go odbieram:) Lubię takie. Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2013 "od nadziei do nadziei (...) nawet jeżeli sens staje się tylko zmierzchem" To szczególnie ale całość również przypadła w odbiór.
Ania_Ostrowska Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Ziemiste" kojarzy się z kolorem, a jednak ma jeszcze inne znaczenie. Zawierające ziemię, zrobione z ziemi, ziemne. Pozdrawiam Krzysiek tak, oczywiście masz rację, tyle że to rzadko używane znaczenie. I pomyśleć tylko, jak łatwo można dostać etykietkę :)
Krzysztof_Kurc Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wygląda na to, że wszystkie moje teksty są o przemijaniu. :) Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki za dobre słowo. Pozdrawiam Krzysiek
Krzysztof_Kurc Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. "Ziemiste" kojarzy się z kolorem, a jednak ma jeszcze inne znaczenie. Zawierające ziemię, zrobione z ziemi, ziemne. Pozdrawiam Krzysiek tak, oczywiście masz rację, tyle że to rzadko używane znaczenie. I pomyśleć tylko, jak łatwo można dostać etykietkę :) :) Miłego wieczoru. Krzysiek
andrzej_barycz Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Tym razem bez myślowego "oddechu". Dwie pierwsze strofy, definiują nie tyle rzeczywistość, ile prywatność i dowolność jej postrzegania (doba jest, czas jest...), to "znaki szczególne" dość bezbarwnego peela. Puentujące strofy, to truizm. Truizm, co prawda, jest ładny, ale w pana przypadku, to raczej mała satysfakcja...
Krzysztof_Kurc Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Może temat zdominował formę, a może zabrakło mi pomysłu. Nie wiem, wydawało mi się że tekst jest kompletny. Pozdrawiam Krzysiek
adam_bubak Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 zazwyczaj tryb bardzo oznajmujący, a z takim mamy tutaj do czynienia, przy próbach opisania/zdefiniowania prywatnej rzeczywistości niesie w sobie nutę fałszu - motyw "prawdy objawionej", w większym stopniu irytującej, niźli przekonującej, tutaj tak nie jest, tzn. akceptuję tę prawdę, bo nie jest inwazyjna wobec mojej, istnieje sobie niejako równolegle, nie usiłuje przekonywać, być lepszą, mądrzejszą, czy też jedyną. dobre.
Krzysztof_Kurc Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2013 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, nie próbuję nikomu niczego narzucać, chcę tylko podzielić się swoimi obawami, uczuciami, myślami. Wiem że można różnie odebrać sposób podania, ale cieszy mnie Twoje podejście do tekstu Krzysiek
Nata_Kruk Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2013 Dobre rozpoczęcie z tym, od.. do.. ale i dalej jest ciekawie, w sumie niewiele słów, a wciągają.. ładna puenta. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi